Knjaževac: VUKOVI U JEDNOM DANU ZAKLALI SKORO CELO STADO

1075

Na livadama nedaleko od sela, gde su bile na paši, čopor vukova zaklao je 23, od ukupno 24 ovce, koliko ih je bilo u stadu, navodi Knjaževacinfo.

”Ovce su bile na paši i vukovi su naišli i podavili ih. Bilo je 24 komada, jedna je ostala živa, ostalo je sve stradalo. To je čista svrljiška rasa. Šteta je velika. Dobijao sam po 100 evra po komadu, ali nisam hteo da ih prodam,” priča Milenko.

Opština Knjaževac rešila je da pritekne Milenku u pomoć, kako bi mogao da nastavi da radi.

”Opština Knjaževac je tu da pomogne svojim poljoprivrednicima. Ovom domaćinstvu daćemo onoliko grla koliko je uginulo, s tim da nećemo tražiti povraćaj, kako je to po konkursu. Oni žive od stočarstva i ovo je velika katastrofa”, ističe Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

Kako bi se sprečile ovakvi i slični događaji, lovačka udruženja svake godine organizuju hajke na predatore, dodaje Stojanović.

”Vuk je u neku ruku i dobar za lovište, hrani se bolesnom, ili ranjenom divljači, ali ovakve nemile scene se dešavaju. Svake godine pravimo hajku i na šakale i na vuka, godišnje se odstreli od 40 do 50 vukova.”

Radnici Lovačkog udruženja pomogli su da se na belopotočkim pašnjacima pronađu uginula grla ovaca i adakvatno ukopaju. Kako su i čime gonjeni, vukovi dospeli nadomak naseljenog mesta, usred leta, za sada ostaje enigma.

Izvor: Knjaževac info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here