Kаменово: Одржан XXIV САБОР ЛОВАЦА СЕВЕРОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

1342

KamenovoПосле оштре и дуге зиме по топлом и кишовитом времену Каменову крај Петровца на Млави, у брдско-равничарском крају Млаве окупило се прошлог викенда око 200 ловаца да лове по XXIV пут бакарну лисицу. Ловило се на око 700 Ha КО Каменово и то у 4 групе. Три су биле у чеки а једна у хајци. Примећено је одмах, да је оштра зима задржала лисице у рупама и јазбинама, тако да их је на терену било јако мало као и осталих предатора, шакала и др. Сетимо се да лов теријерима није дозвољен већ поодавно, тако да је јамарење отишло у историју, а на супрот томе штеточине су се и предатори намножили, тако да је приметно да наносе велике проблеме репродукцији и племенитој дивљачи. Евидентиране су такође и штете од њих начињене домаћинствима тј сељачким газдинствима где лисице односе и тамане живину. За сваку похвалу је то да су лов водили млади ловци, који су такорећи присутни од деце у ловачкој секцији Каменово.

Посебно су се истакли Стеван Животић из Прве групе, Бојан Милосављевић из Друге групе, Трећа група Марко Милосављевић и Тони Алексић, док је хајку са четвртом групом предводио Дарко Милосављевић. Поменути су веома заслужни за добру и успешну организацију лова. Уловљене су три лисице са јако лепим крзном (праве бакарне) док четврта није била бакарна. У лову је било и промашаја и свега онога што прати овакву врсту лова. Одмах да кажемо, да на стрелишту„Грофа“ у Калишту одржаван је такође Куп у гађању глинених голубова „Владимир Лале Перовић“ .  Подсетимо се, Лале Перовић је био главни и одговорни уредник „Зова“ и заједно са Каменовцима је ловио и ударао темеље овог саборовања – својеврсне популаризације овог спорта и лова.

Као и увек главни дародавац у признањима, реклами популаризацији манифестације био је лист – ревија „ЗОВ“ Београд, заједно са ловцима секције Каменово. Наравно све је било под главним покровитељством општине Петровац на Млави и ЛУ „Трест“.

Ова манифестација не би била то што јесте да није побратима из ЛУ „Срндаћ“ Омарска – Поткозарје – општина Приједор. Њихов председник Раденко Томић предводио је групу од двадесетак ловаца из свога краја. Ови ловци, да нагласимо (на жалост) не лове, због законских одредби и прописа о оружју и муницији. Њихове посете су више туристичког садржаја, а у циљу размене искустава, дружења, које траје већ двадесет година. Од сваког каменовског ловца, чули смо: Да није ових људи и уопште овог дружења – живот, како кажу ловци, „не би имао смисао“. Њихово дружење подигнуто је на високи ниво и не своди се само на лов и ловачке теревенке, већ на размени рекосмо искустава, које живот значе.

На овој манифестацији били су присутни ловци из следећих места: Омарска из Републике Српске, Београд, Нови Сад, Ковиљ, Ковин, Гај, Свилајнац, Смедерево, Космај, Блаце, Доњи Милановац, Ваљево, Кучево, Ћовдин, Везичево, Петровац на Млави и др.

Као и увек сала Дома културе била је препуна, тражило се слободно место, али триста педесет ловаца и пријатеља лова, спонзора, донатора, званичника и представника локалне самоуправе попунили су све и дружење је почело. На проглашењу победника, као што је ред, размењене су здравице и поклони између побратима. Говорили су Раденко Томић и домаћин председник Петар Караџић. Потом се ловцима обратио председник општине Петровац на Млави Душко Нединић, поздрављајући оваква дружења и давајући подршку он и његови сарадници ловцима и њиховим активностима.Такође је обећао, да ће се поправити регионални пут од велике важности Пожаревац – Петровац а што ће допринети развоју ловства, туризма и др.

Присутни гости и стари сарадници из ревије „Зов“ Цаца и одговорни уредник Драгана Чабаркапа – Гага, заједно са председником секције Петром Караџићем и доживотним почасним председником ЛУ „Трест“ Петровац на Млави Ацом Гером Животићем, поделили су заслужним ловцима и победницима ове манифестације заслужена признања.


Победници:

Најлепши шешир на манифестацији – носио је стари ловац, мераклијски ловачки. Ловац ЛУ „Крилаш“ – Бистрица Зоран Ивковић – Пижа.

Прво место за уловљене две бакарне лисице – освојио је Милан Стојиловић из ЛУ „Јелен“ Кучево.

Друго место – освојио је ловац Рајан Будмировић из ЛУ „Трест“ секција Дубочка.

Оба ова победника, били су у трећој групи, коју су предводили Марко Милосављевић и Тони Алексић. Ловили су на прелепом месту Дубраве. Није запамћен овакав улов још од прве манифестације, када су ударени темељи овог саборовања 1989. када је био присутан ловац и гл и одговорни уредник „Зова“ Владимир Лале Петровић, који је писао књигу о лову и каменовским ловцима. Тако да је поменути Милан Стојиловић, направио и својеврсни рекордуловивши две лисице из два хица.

Треће место – припало је Мирославу Милићевићу из с Вошановац – Орешковица ЛУ „Трест“ и групи Добрње – Витежево.

Како се успешно ловило, било је и промашаја, овога пута за нај-промашај изабран је ловац из ЛУ Војник – Београд а каменовски стари пријатељ Драган Харамбашић – Хари, који је баш управо промашио лисицу и она је натрчала на горе поменуте ловце.

Поред ових признања, на манифестацији додељени су још признања и пехари:

– Најмлађи ловац на манифестацији био је Марко Милић из Петровца на Млави (5 година).

  • Најбољи ловац у оквиру секције Кеменово за прошлу годину је Бојан Милосављевић – груповођа друге групе.
  • Највеселији ловац – мераклија ћевлија је Мирослав Љубомировић – ловац и пчелар, који је понео ласкаву титулу и чији је избор поздрављен бурним аплаузом.
  • Плакете „Зов“ за узгој и заштиту дивљачи, за рад у секцији за ширење дружељубља, као најузвишеније признање, ове године добили су: Стари ловци Мирослав Живадиновић и Драган Милосављевић. Млади ловци Стеван Животић, Марко и Дарко Милосављевић.
  • У знак захвалности домаћини су наградили повељама, уметничким сликама бакарне лисице братска ловачка удружења и појединце: „Зов“ – Београд, матично ЛУ „Трест“, општину Петровац на Млави, побратиме из Омарске, Блаца, Ковиља, Доњег Милановца, Каћа, Гаја и др.

Победници у гађању глинених голубова:

  1. Прво место – Марко Илић – „Гроф“ Калиште
  2. Друго место – Зоран Лукић – „Железник“ Београд
  3. Треће место – Немања Смиљанић – Нови Сад

Рекли смо да куп носи име новинара „Зова“ и ловца и ловца каменова Владимира Лалета Перовића и да је одржан у селу Калишту на стрелишту „МБ Гроф“. Исти заљубљеник у лов, саветовао је каменовским ловцима да врше популаризацију гађања глинених голубова, што су они заједно прихватили и осмислили целу ову светковину и саборовање.

Било је присутно 40 пуцача глинених голубова из свих крајева Србије. Оно што је најважније, треба истакнути да је међу њима била и једна девојка, која је као и прошле године узела учешће у купу, а то је Александра Маљковић.

Током званичног програма хроничар млавског краја и писац Аца Гера Животић прочитао је песму побратима Ратка Граховца из Доње Ломовите „На Лазареву суботу“ која је такође изазвала велику пажњу и аплаузе. Поред доброг ића-пића и музике окрестра Станимира Ристића из Бистрице да гулаш буде одличан побринуо се кувар Момчило Јаковиљевић, а за укусно печење Тозина пекара из Ждрело.

2017-02-05 10.55.29Сутрадан, ловци каменова су са својим побратимима обишли средњовековни манастир Витовницу, задужбину св краљева Милутина и Драгутина, посетили гроб оца Тадеја  и помолили се Богу. Претходног дана посетили су Ждрело и Горњак, тако да су се ловци упознали са духовним и културним благом Млаве и Хомоља.

Сигурно, да ове светковине не би било без великог ангажовања малобројних каменовских ловаца (свега 17) који организују овако велики сабор, заједно са својим горе поменутим пријатељима, и жеља им је, без обзира на тешку и кризну ситуацију да своју манифестацију одржавају и прослављају да им долазе у госте побратими и гости, да шире ловачко дружељубље, да развијају ловство, туризам , популаризацију своје општине

Текст– Аца Гера Животић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here