Gadžin Han: Suva planina će postati stanište divokoza

1864

 “Udruženje invalida i socijalno ugroženih građana opštine Gadžin Han” iz Donjeg Dušnika potpisalo je 20.07.2018. godine Ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije o sufinansiranju projekta „Izrada studije izvodljivosti reintrodukcije divokoza na Suvoj planini“. Ministarstvo životne sredine predstavljao je ministar Goran Trivan, dok je „Udruženje invalida i socijalno ugroženih građana opštine Gadžin Han“ predstavljao Vlado Vučković.

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije 04.04.2018.godine, objavilo je Javni konkurs za dodelu sredstava i podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2018. godini.

“Udruženje invalida i socijalno ugroženih građana opštine Gadžin Han” u određenom roku podnelo je Prijavu o sufinansiranju Projekta„Izrada studije izvodljivosti reintrodukcije divokoza na Suvoj planini“.

Divokoza pripada vrsti papkara iz porodice šupljorožaca i potporodice koza; foto: mapio.net

Odlukom o izboru od 06.07.2018.godine, Ministarstvo je odabralo da sufinansira navedeni projekat delom traženih sredstava. Nosilac projekta je pre potpisivanja ugovora Ministarstvu dostavio svu potrebnu dokumentaciju. Porjekat će biti realizovan u partnerstvu sa Opštinom Gadžin Han. Finansijska podrška Opštine Gadžin Han ogleda se u učešću od deset odsto od ukupnih sredstava Projekta.

Realizacija projekta poverena  Mihailu Hadžipavloviću

Prema rečima Vlada Vučkovića, predsednika Udruženja, angažovanjem stručnjaka Mihajla Hadžipavlovića, diplomoranog inženjera šumarstva i magistra lovstva, načinjeni su konkretni koraci ka realizovanju ovog projekta.

Svojim boravkom na Suvoj planini, gospodin Hadžipavlović je u delu iznad sela Malog Krčimira, odredio lokaciju na kojoj će biti prihvatilište divokoza (u ograničenom prostoru). Mihajlo Hadži – Pavlović je iskusni stručnjak. Autor je mnogih stručnih knjiga i publikacija na temu lovstva. Poseduje potrebna stručna zvanja, prakatično iskutsvo i zakonsko ovlašćenje za poslove projektovanja, izgradnje i gazdovanja lovištima i izrade projekata naseljavanja krupne i sitne divljači. Radio je na mnogim područjima i predviđa uspešno realizovanje naše ideje – ističe Vlado Vučković.

Suva planina je zaštićeno prirodno dobro – „Specijalni rezervat prirode“. Cilj je da se u ovom rezervatu nastane divokoze kojima je Suva planina nekada bila prirodno stanište. Divokoza je jedna od četiri autohtone vrste papkara u Srbiji. S obzirom na to da je sada Suva planina zaštićeni prostor, postoje izgledne prilike da se divikoze ponovo nastane (reitrodukuju) i da u budućnosti ova planina postane njihovo stanište.

Izvor: Zaplanjske novine

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here