EVROPA: Zeleni žele zabraniti SUV – vozila u gradovima

855

U jednom saobraćajnom udesu u Berlinu poginulo je četvoro pešaka – dok su čekali na prelazak ulice pokosio ih je vozač jednog SUV. Sada stranka Zelenih predlaže da se vožnja SUV-vozila u gradu sankcioniše.

Vozač „Poršea Makan“ je velikom brzinom pretekao kolonu na čijem začelju je zapravo trebao da bude – kolona je na semaforu čekala da se upali zeleno svetlo – i prošavši kroz raskrsnicu naletio na pešake koji su se zatekli na suprotnom uglu. Dvojici muškaraca (28 i 29 godina), jednoj ženi (64 godine) i jednom trogodišnjem dečaku nije bilo spasa. Troje ljudi je povređeno – vozač SUV-a, kao i njegovi saputnici: jedna odrasla osoba i jedno dete.

Političari Zelenih su se posle ovog udesa okomili na vozače SUV-a. „U gradu nema mesta automobilima koji liče na oklopna vozila. Oni su pogubni za klimu, i bez udesa su pretnja, svaka greška vozača znači životnu opasnost po nevine“, rekao je Štefan fon Dasel, predsednik opštine Berlin-centar.

Oliver Krišer, zamenik šefa poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, zatražio je da se ograniči veličina SUV-automobila na centralnim gradskim područjima: „Najbolje bi bilo da se to reguliše nekim državnim zakonom koji bi dozvolio opštinama da odrede veličinu vozila koja smeju da se kreću njihovim ulicama“.

Izvor: https://www.dw.com/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here