Crna Gora: LOVCI CRNE GORE U MEĐUNARODNIM PROJEKTIMA I U OVOJ LOVNOJ SEZONI

908
Projekat „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“, kao što je poznato, sprovodi se u svim zemljama regiona, uz podršku Evropske unije, u cilju suzbijanja ove neizliječive bolesti koja se sa divljih životinja prenosi na čovjeka.I u ovoj lovnoj sezoni, koja je počela u nedjelju 6 oktobra 2019 godine lov lisica  vršiće se između ostalog i za potrebe monitoringa uspješnosti oralne vakcinacije divljih životinja u projektu “Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“.

U Crnoj Gori sa kampanjom se počelo u jesen 2011 godine, a naši lovci dali su u prethodnim periodu veliki doprinos i najbolje su u regionu uradili projekat kada je u pitanju utvrđivanje brojnosti prenosilaca bjesnila i monitoring uspješnosti sprovedene oralne vakcinacije (odstrijel lisica), pa se nadamo da će i u ovoj sezoni oni biti uspješni i realizovati planirani odstrijel lisica za ove potrebe.

Obaveza lovaca je da u svrhu monitoringa oralne vakcinacije, Veterinarskim ambulantama dostave minimum 4 ulovljene lisice na 100 km vakcinisane oblasti na godišnjem nivou.

Odstrijel lisica počinje sa početkom lovne sezone, u nedjelju 6 oktobra 2019. godine i traje do zadnje nedelje u mjesecu  februru 2020 godine.

Takođe sagledavajući aktuelnu situaciju u drugim zemljama po pitanju virusa Afričke kuge svinja, a s obzirom na rizik od pojave iste na te teritoriji naše zemlje iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluju na lovce da svaka uginula divlja svinja koju pronađu u lovištu obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj ambulanti ili Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u što kraćem vremenskom roku, ne dužem od 24 sata.

Izvor: http://www.lovackisavez.me/

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here