Bogatić: STIGLO 2000 FAZANA IZ OMORIKE

1057

Ima Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića 540 članova i gazduje lovište površine nešto više od 30 hiljada hektara. Lovci su raspoređeni u 14 sekcija. Uz sve to povećava se i brojnost članstva, naročito mladi ljudi sve više postaju članovi ovog izvanredno dobro organizovanog lovačkog udruženja.

Bili smo u poseti ovom lovačkom udruženju prilikom ispuštanja fazanske divljači kada su u svoje lovište pustili 2000 fazana starosti 12 nedelja.

– Treću godinu zaredom uzimamo fazane iz fazanerije „Omorika F“ iz Petrovaradina i ove kao i prethodnih godina dobili smo izvanredne fazane. Ovo se odrazilo na stanje prirodne populacije fazanske divljači i sada možemo govoriti o velikoj brojnosti fazana u prirodnoj populaciji, započeo je prioču za LN Dragan Ružić, predsednik Lovačkog udruženja „Mačva“ iz Bogatića.

Prema rečima predsednika Ružića pored dobre brojnosti fazanske divljači brojnost zeca se povećava.

– Za povećanje brojnosti zeca zaslužni su naši lovci koji revnosno ispunjavaju planove odstrela predatora, naročito lisica i šakala. To nam je omogućilo da planiranih nešto više od 600 zečeva odstreljujemo u dva izlaska.  To ćemo imati ove godine posle punih deset godina posta. Sve u svemu naši lovci su zadovoljni, zakljućio je predsednik Ružić.

I ovde kao i mnogim drugim lovištima širom Srbije priča se o pogoršanju stanišnih prilika, upotrebi pesticida ali za sada sve ovo u slučaju Lovačkog udruženja „Mačva“ iz Bogatića nema većeg značaja. Ovde se još uvek može govoriti o dobrim stanišnim prilikama za razvoj svih vrsta divljači.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here