Bačko Petrovo Selo: VELIKI JUBILEJ PETROVOSELSKIH LOVACA

1216

Proslavljeno devet decenija lovstva

Svečanom skupštinom u velikoj sali Mesne zajednice „8. oktobar“ u Bačkom Petrovom Selu, u subotu 2. decembra, članovi Lovačkog udruženja „Čik“ su obeležili 90 godina lovstva, čime su se svrstali u red veoma retkih organizacija koje mogu da se podiče da su u svojoj istoriji dočekali da „oduvaju“ devedesetu svećicu sa rođendanske torte, što samo po sebi puno govori o tradiciji i kvalitetu rada u ovom udruženju. Predsednik LU „Čik“ Milan Višković, koji ovu funkciju obavlja od 1992. godine po čemu je jedinstven u celoj zemlji, je prilikom otvaranja svečanog zasedanja skupštine pozdravio prisutne lovce čestitajući im jubilej, uz želju da u miru i zdravlju svi zajedno dočekaju i stogodišnjicu.

Skupštini su prisustvovali Milan Kovačević, potpredsednik Lovačkog saveza Srbije, Milan Novkov, samostalni saradnik Lovačkog saveza Vojvodine, Zoran Ristić, predsednik Komisije za uzgoj i zaštitu divljači LSV-a, Milan Pažin, bivši predsednik LSV-a, Ferenc Irmenji, bivši predsednik Skupštine LSV-a, Tamaš Lastovič, predsednik Lovačkog udruženja „Bečej“, Vasa Morović, predsednik LU „Panonija“ iz Mola, Magdolna Pece, sekretarka Mesne zajednice „8. oktobar“ iz Bačkog Petrovog Sela, Goran Čimburović, predsednik Osnovnog suda u Bečeju, Janoš Anđal, ispred „Agro – Promet“ DOO iz Bečeja i Ištvan Šterbik, direktor Zemljoradničke zadruge „Tisa“ iz Bačkog Petrovog Sela.

Proslava velikih jubileja prilika je da se najaktivniji i najzaslužniji članovi nagrade pa je Milan Novkov, uručio lovačko ordenje Lovačkog saveza Vojvodine članovima LU „Čik“ koji su to svojim radom i zalaganjem zaslužili. Zlatnim ordenom je nagrađen Gavra Višković, srebrni orden je dobio Ferenc Kovač, a bronzano ordenje su zaslužili Zador Kiš i Aleksandar Ibišaj.

Ordenje Lovačkog saveza Srbije zaslužnim članovima Lovačkog udruženja „Čik“ uručio je Milan Kovačević a najveća lovačka priznanja, zlatno ordenje LSS, dobili su Lajoš Neorčik i Dušan Rodić. Srebrnim ordenom je nagrađen Gabor Mihalec, dok je bronzano ordenje uručeno Zoltanu Balaši i Milivoju Subotičkom.

Milan Kovačević je uručio Milanu Viškoviću Zlatnu plaketu Lovačkog saveza Srbije koja je dodeljena Lovačkom udruženju „Čik“ iz Bačkog Petrovog Sela za zasluge u unapređenju lovstva i za sve ono što je u istoriji dugoj devet decenija učinjeno u svrhu očuvanja

Povodom velikog jubileja štampana je i monografija pod nazivom „Lovstvo u Bačkom Petrovom Selu“, koju je predstavio njen recezent Zoran Ristić. On je, kao i pomenuti zvaničnici oba saveza govorio o lovcima iz Bačkog Petrovog Sela samo u superlativima ističući podatak da se Lovačko udruženje „Čik“ po svim najznačajnijim parametrima vrednuje u prvih dvadesetak udruženja u našoj pokrajini među oko 140 sličnih organizacija koje se bave lovstvom.

Petrovoselski lovci su se tom prilikom posebno setili ljudi koji su godinama unazad pomagali rad udruženja pa su tako specijalne zahvalnice dodeljene Vuku Radojeviću, pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Draganu Tošiću, predsedniku Opštine Bečej, Goranu Čimburoviću, predsedniku Osnovnog suda u Bečeju, Prof. dr Zoranu Ristiću, predsedniku Komisije za uzgoj i zaštitu divljači LSV-a, Magdolni Pece, sekretarki Mesne zajednice „8. Oktobar“, Gojku Ereminu i Janošu Anđalu ispred „Agro-promet“ DOO iz Bečeja, Ištvanu Šterbiku, direktoru ZZ „Tisa“,  Draganu Korovljevu, ispred „DDOR Novi Sad“, ekspozitura Bečej,  Radoslavu Ivanoviću, direktoru „Gas – Bečej“ DOO, Draganu Krnjetinu, direktoru „Vulkan – komerc“ DOO iz Srbobrana, preduzetniku Maćaš Križaku i Ereg Šandoru.

Kako je to i običaj kada su lovci iz Bačkog Petrovog Sela u pitanju, nakon oficijelnog dela svečanosti, druženje je nastavljeno u restoranu „SM-1990“ gde je na meniju bio gulaš od mesa divljači, a za potpuni užitak prisutnih lovaca pobrinuo je orkestar Miše Silaškog iz Bečeja.

S.E.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here