Aranđelovac: ZA KRAJ SEZONE LOVA SRNDAĆA IZVRŠENO OCENJIVANJE TROFEJA

1425

U Lovačkom udruženju „Bukulja“ iz Aranđelovca u prostorijama prekrasnog lovačkog doma u sredu, 20.septembra organizovano je skupno ocenjivanje  trofeja srndaća koje su odstrelili u ovoj godini. Komisija u sastavu Svetislav Tatović, Boris Bajić i Boža Ristivojević, lovni inspektor izvršili su ocenjivanje onako kako to nalažu pravila CIC-a.

– Danas ocenjujemo 40 srndaća. Za ovu godinu plan nam je bio 78 grla ali ova brojka u odstrelu je maksimum u ovom momentu prema iskazanom interesovanju našeg članstva. Imali smo i nekoliko damaćih lovaca turista. Naši lovci plaćaju trofej  u vrednosti od 40% od stvarne cene i našeg cenovnika. Možda bi odstrelili više ali odluka naše uprave je takva da jedan lovac u jednoj sezoni ne može odstreliti više od dva grla, rekao nam je upravnik lovišta Stanojlo Rakić.

Lovačko udruženje „Bukulja“ Aranđelovac gazduje lovištem površine 37.589 hektara i u svom članstvu ima 500 lovaca. Prema  brojanju srneće divljači matični fond iznosi oko 1000 grla sa odnosom polova 1:1,5 što se može smtrati skoro pa idealnim. Slično kao i ostalim lovištima u Srbiji i ovde muke muče sa gubicima na srnećoj divljači, godišnje strada i do 60 grla što u saobraćaju što od pasa lutalica a u poslednje vreme ovde beleže povećanje brojnosti šakala. Ova poslednja činjenica izaziva posebnu zebnju jer sudeći po vestima koje dopiru iz drugih lovišta štete koje šakal  čini postaju sve ozbiljnije, posebno kada su fondovi srneće divljači u pitanju.

Ocenjivanje je završeno i rezultati su osrednji, najjači  srndać imao je 115,86 CIC poena, dakle srebrna medalja. Lovna sezona počela je 15 maja i evo na kraju može se sumirati da je i pored evidentnih teškoća uspešno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here