Alibunar: ODRŽANA „BANATSKA LISICA“, 11 LISICA DOLIJALO

2002

DSC_0082Dokazali su alibunarci da su veliki domaćini i dobri organizatori lovno-turističkih manifestacija. Dokazali su da znaju i umeju okupljati i motivisati da lovci pređu stotine kilometara kako bi učestvovali da jednoj od najmasovnijih manifestacija u Srbiji kada je lov u pitanju. Tako je bilo i ove godine, više od 400 lovaca iz cele Srbije i okruženja okupilo se u Alibunaru u slavu lova i lovstva i učestvovalo u grupnom lovu na „Banatsku lisicu“.

302692_350460481710499_973077625_nSvečano kao i prethodnih 13 godina i na ovoj četrnasetoj po redu  „Banatskoj lisici“ sve je bilo organizovano na visokom nivou od doručka do vrhunske organizacije odlaska u lov traktorima i autobusima, samog lova i naravno odstrela. Verovatno ni jedna manifestacija ovakvog tipa u Srbiji nije toliko dobro organizovana, veliki broj organizatora i lovnika na terenu gde se tačno zna ko šta radi do takvih stvari da je celo vreme trajanja lova prisutna medicinska ekipa i vozilo hitne pomoći, za ne ne daj Bože.

DSC_0070Počelo je čuvenim banatskim doručkom uz čvarke, krvavicu, švarglu i još kojekvih đakonija. Svečano otvaranje usledilo je odmah posle doručka a čast da otvori četrnaestu lovno-turističku manifestaciju „LOVNA BANATSKU LISICU“ imala je Danijela-Beba Lončar, načelnica Južno-banatskog okruga. Ona je pozdravljajući lovce zahvalila svima koji su došli u Banat i Alibunar i posebno naglasila veliko gostoprimstvo naroda u Alibunaru. Na kraju je svim lovcima poželela Dobar pogled i mirnu ruku uz dobro oko. Učesnike je potom u ime Lovačkog saveza Vojvodine pozdravio Milan Novkov.

16403158_1337772319599932_8692488483705485321_oLov je protekao veličanstveno, odstreljeno je 11 lisica a kako nam organizatori rekoše uz mnogo promašaja posebno onih na šakale. Najuspešniji učesnici na tradicionalnom lovu na banatske lisice su lovci iz Sečnja i Vršca koji su otstrelili po dve lisice. Najmlađi lovac je Luka Šorđan, a najstariji Ljubinko Petrović. Prvu i najvredniju nagradu osvojio je Nikola Palež. Po oceni lovnika Gabiela Šorđana i Mileta Čolića, lov se odvijao u reviru „Livade“, trajao je tri i po sata i protekao je u najboljem redu. Međunarodni epitet manifestaciji dalo je učešće lovaca iz Rumunije, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore. Najuspešnji lovci sa po dve otstreljene lisice su Alen Lisov iz Sečnja i Goran Bolić iz Vršca ,a po jednu su odstrelili  Vasa Stanču iz Lokava, Blagoje Grujin iz Jarkovca, Radoslav Milosavljević iz Rušnja, mladi Goran Janjić iz Jaše Tomića, kome je ovo prva otsteljena lisica ikada i Vlada Jovanović iz Obrenovca koji je sa 8,9 kilograma odsreljenom lisicom ovde postavio novi rekord .

Kao i uvek, sve se završilo dobrim druženjem uz bogatu trpezu i dobru muziku a priznannje Lovačkom udruženju „Srndać“ Alibunar uručio je Milan Kovačević, podpredsednik Lovačkog saveza Srbije.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here