U STAROJ MORAVICI PADA BROJNOST ZECA

1380

a7375dc3b4aecd4b5ded3784101c2de2Ovogodišnje prebrojavanje sitne divljači u lovištu u Staroj Moravici pokazalo je pad brojnosti, sa prošlogodišnjih 40 na 21 jedinku na 100 hektara. Doduše to je za vojvođanske uslove još uvek dobra brojnost ali trend pada ni malo ne raduje.

Lovci Lovačkog udruženja „Fazan“ Stara Moravica predvođeni predsednikom Tiborom Kurucom vršili su redukciju brojnost lisica i na taj način obezbeđivali opstanak visoke brojnosti zeca. Činili su to i prethodne kao i u nastavku ove godine.

  • Naše lovište je veličine 7.500 ha i u prošloj lovnoj sezoni odstrelili smo ukupno 216 lisica, samo ove godine od prvog februara do danas 97. Međutim okolna lovačka udruženja ne vrše odstrel lisica i jednostavno imamo invaziju lisica iz tih lovišta, odstrelite jednu dođe pet, kaže za VLG Tibor Kuruc

Obzirom da u okolnim udruženjima brojnost zeca beleži biološki minimum obilnost hrane u lovištu Stara Moravica uslovljava dakle dolazak lisica i jednostavno i tu pada brojnost zečije populacije.

Očigledno je da je brojnost predatora a posebno lisice uslov za opstanak odnosno pad brojnosti zeca u celoj Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here