Sremska Kamenica: Uz proslavu jubileja otvorili svečano novi lovački dom

2194

dsc_0028Lovačko društvo „Fruška Gora“ Sremska Kamenica proslavilo je veliki jubilej, 85 godina od osnivanja. Za tu priliku upriličeno je svečano otvaranje novog lovačkog doma koji je izgrađen iz vlastitih sredstava.Ovoj svečanosti prisustvovali su lovci Sremske Kamenice kao i gosti iz Novog Sada, Rumenke, Iriga, Ledinaca, Bukovca i Rume.

 

dsc_0035Predsednik Lovačkog društva „Fruška Gora“ Goran Hlađik rekao je prilikom proslave i pozdravljajući prisutne lovce i goste da prvi pisani tragovi o lovu u Sremskoj Kamenici datiraju od 1871 godine kada je ovde lovila vlastela iz Rume. Prvo organizovano lovstvo pominje se 1.9.1929 godine kada su Paja Urbor i Laza Rot formirali prvo lovačko društvo. Formiranjem Banovine doneta je odluka da se formira Lovačko društvo „Srem-Kamenica“ a prvi lov je organizovan ipak tek 1931 godine pa se ta godina uzima kao zvanična za godinu osnivanja lovačkog društva. Posle oslobođenja, 1945 godine društvo i dalje nosi ime „Srem-Kamenica“ a 1965 godine dolazi do reorganizacije i kada  mesta Sremska Kamenica, Ledinci, Bukovac, Petrovaradin i Sremski Karlovci čine jedinstveno lovačko društvo pod nazivom „Fruška Gora“.  Od 1971 dolazi do razlaza a sva mesta osnivaju svoja lovačka društva. Lovačko društvo „Fruška Gora“ Sremska Kamenica do 2015 godine bitisalo je u sastavu Lovačkog udruženja „Novi Sad“ a od te godine u sastavu novoformiranog Lovačkog udruženja „ Gornji Srem“.  Predsednik Hlađik je posebno apostrofirao da svi osnivači u istoriji kameničkog lovstva imaju i danas svoje potomke koji su članovi ovog lovačkog društva.

dsc_0031Predsednik Hlađik je dalje rekao da je stari lovački dom na Popovici u procesu restitucije imovine oduzet lovcima Sremske Kamenice i da su onda, da bi sačuvali lovačko društvo, bili prinuđeni da sagrade novi. Ovo lovačko društvo danas broji tek tridesetak članova a zbog nagle urbanizacije praktično su ostali na vrlo maloj površini lovišta.

dsc_0045Novi lovački dom svečano je otvorio i presekao vrpcu najstariji član ovog društva Milenko Mićević koji se zahvalio Izvršnom odboru društva a posebno predsedniku Goranu Hlađiku na velikom uloženom trudu da kamenički lovci ponovo dobiju svoj dom.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here