Predstavljamo

486

Burgoški ptičar (Perdiguero de Burgos)

Burgoški ptičar je pas o kojem se veoma malo zna među našim lovcima i kinolozima, pa vas stoga upoznajemo sa ovom interesantnom rasom koja će među nekima od lovaca probuditi želju da saznaju nešto više o ovoj rasi, a na kraju krajeva možda je počnu i odgajati.

                Ovaj pas vodi poreklo iz španske pokrajine Burgos i spada u pse ptičare. Pas je prvenstveno stvoren za lov pernate divljači, naročito jarebica, pa se zato i u originalnom nazivu zove i Burgoški jarebičar ili Perdiguero de Burgos. Posebno je cenjen među španskim lovcima, ali je u poslednje vreme veoma potisnut od strane britanskih i francuskih rasa. Važi za poslušnog i otpornog  psa  u svim vremenskim prilikama, a raspolaže i sa veoma jakim mirisnim čulom.

Svestranost u lovu je još jedna od njegovih karakteristika, tako da ga osim lova na pernatu divljač lovci koriste i u lovu na zeca, kao i u lovu na visoku divljač. Metodičan je pas, veoma lak za obuku i bez problema izvršava sve zadatke koji su pred njega postavljeni.

                Karakteriše ga njegovo kompaktno telo kvadratičnog izgleda sa snažno razvijenim grudnim košem i  sa velikom glavom koja je razvijenija u svom gornjem delu gde se izražava markantna čeona brazda . Stop je slabije izražen, a njuška je sa širokim nosnikom i veoma blago uzdignuta prema nosnoj pečurci,  koja bi trebala biti tamne braon boje. Usne su mu viseće i trebalo bi da gornja usna u potpunosti pokriva donju, dok koža treba da bude elastična, srednje debljine, roze boje i  sa braon sluzokožom.

                Karakteristično za ovu rasu je i to što ima velike viseće uši  koje su usađene u visini očiju, veoma su meke, nežne i  fino odlakane, pa iz tog razloga treba voditi računa da su ušni kanali očišćeni kako bi se izbegli upalni procesi  koji se mogu javiti kod ove rase.  Vrat mu je snažan i široko usađen na glavu, a prema  telu se blago proširuje,  gornja granična linija je blago zaobljena, dok donja granična linija jasno ocrtava jedan ne preterano veliki  podgušnjak. Greben mu je dobro odvojen, a leđa su mu snažna i mišićava. Dlaka je gusta, srednje debljine i  ravnomerno raspoređena po celom telu, dok je na glavi, ušima i na nogama nešto finija. Boja Burgoškog ptičara je u osnovi  bela i jetrena tako što su ove dve boje nepravilno pomešane, a po telu se mogu nalaziti fleke jetrene boje, koje su između ostalog obavezne na ušima i bela fleka na sredini čeonog dela glave. Crna boja i crveni palež iznad očiju i na nogama nisu dozvoljeni.  Rep mu je usađen srednje visoko i kupira se na trećinu ili do jedne polovine. Prednje noge su ravne i paralelne sa kratkim došapljem, dok su zadnje noge izrazito mišićave, dobro uglovane i sa izraženim skočnim zglobom.

                Veličina prema FCI standardima  treba da iznosi: za mužjaka od 62cm-67cm, a za ženke od 59cm-64cm u visini grebena.

                Još jedna od odlika ove pasmine je to što pretražuje teren u tipičnom kasu, ali što nimalo ne umanjuje njegovu sposobnost da bez problema pretražuje veliki  teren i uspešno pronalazi  divljač.

Iako Burgoški ptičar kao rasa nije zastupljen na našim prostorima, veoma bi se dobro prilagodio našim uslovima u lovu i bio uspešno upotrebljiv u našim lovištima kao svestran  i pouzdan lovački pas.

        Tekst:       Milan Mirić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here