Novi Kozarci: PODIGNUTO NOVIH ŠEST HEKTARA ŠUMSKIH REMIZA

1459

15400482_10209226540675257_5785016220139725048_nLovačko udruženje „Fazan“ Novi Kozarci u poslednjih pet godina intenzivno radi na podizanju višegodišnjih remiza kroz novo pošumljavanje. Ovo banatsko selo u opštini Kikinda samo je deo ukupnog miljea gde šumovitost ne prelazi 1% od ukupne površine.

To  što ima malo zasada koje su lovci podizali u prethodnom period besomučno se seče i krade a da pri tome ni jedna inspekcija i policija ne reaguju. Da zlo bude veće ti šumski zasadi podignuti su sredstvima ovog lovačkog udruženja. Za takve zasade, koji su stari i po 60 godina ne postoje šumske osnove pa ni rešeni svojinski odnosi. Tek, na takve zasade lovci plaćaju sve dažbine od poreza do kojekakvih nameta a onda sve to nestaje. Prema onome što smo saznali, remize koje su lovci podigli i budu sačuvane a one koje su vlasništvo opštine meta su daljih seča i krađa. Skoro je posečeno pet hektara samonikle šume a iako je o tome obaveštena i optšinska i republička inspekcija niko nije ni mrdnuo da se krivci pronađu. Da slika bude kompletna, uzurpacija kanalskih površina i njivskih puteva dodatno komplikuje ionako sumornu sliku ovog banatskog  bešumsnog kraja.

Ove godine lovci Lovačkog udruženja „Fazan“ Novi Kozarci pošumili su novih šest hektara površine kao višegodišnja šumska remiza. Sadili su sibirski brest, bagrem, orah i topolu kao glavne vrste a u podrastu, divlju krušku, divlju višnju, dafinu, nešto jasena, javora, kelreuterije, i po obodima se planira i ima nešto već postojećeg crnog trna i divlje ruže. Kompletnu nabavku sadnog materijala i sadnju finansira lovačko udruženje iz sopstvenih sredstava.

Imamo problem sa uvodjenjem šumskih kompleksa starih i preko 60 godina u šumsku osnovu, niko ih ne uvodi. Mi što imamo šume na LU  vodi se pod “korisnici” pa ne možemo da gazdujemo, plaćamo porez na postojeće parcele a ne možemo da konkurišemo na sredstva iz Fonda za razvoj jer nisu rešeni svojinsko-pravni odosi, rekli su nam u ovom udruženju.

I pored svega zasad od novih šest hektara remiza doneće značajno poboljšanje stanišnih prilika u bešumnom Banatu.

Velimir Kizić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here