Lovački terijer “Fleš” vlasništvo Vojnović Milana iz Kovilja postigao zapažene rezultate u Mađarskoj i Slovačkoj

1992

Vlasnik terijeraPrvo takmičenje je bilo u Madjarskoj, vid takmičenja je bio lovački kup – rad pasa u gateru na divlju svinju gde se ocenjivao nos (prilikom pronalaženja svinje), glasno oglašavanje psa kod svinje, istrajnost psa i poslušnost.

Sledeća disciplina je bila izvlačenje mrtvog predatora iz veštački simulirane rupe i aport patke iz vode. Pas “Fles” vlasništvo Vojnović Milana iz Kovilja osvajio je maksimalan broj bodova u svim disciplinama i zauzeo treće mesto na celom kupu i uzima 2 x CACT.

Drugo takmičenje je u Slovačkoj, vid takmičenja je medjunarodni ispit na divlju svinju koji se održavao dva dana. Prvi dan je bio lov na divlje svinje u otvorenom lovištu, svaki pas je bio vidno obeležen sa florescentom ogrlicom i svaki je imao različite boje da bi se razlikovao. Svaki sudija je imao podatke od pasa i boju ogrlice koju je nosio koji pas i svaki sudija je pratio i zapisivao rad pasa a to su kretanje pasa, nos, glas prilikom gona, orjentacija, oštrina na svinji, istrajnost prilikom držanja svinje u mestu.

Terijeri KoviljNakon lova su se održale sledeće discipline. Odložnost na pucanj pas ostaje sam u šumi u sedećem ili ležećem položaju vodič odlazi da ga pas ne vidi, pas mora  minutu da ostane u nepomičnom položaju u tih  minuta ispaljuje se dva hitca iz puške nakon toga vodič odlazi po psa.

Sledeća disciplina hod uz nogu na povodniku kroz šumu. Pas mora da hoda sve vreme pored noge od vodiča i da mu ne pravi poteškoće prilikom kretanja između stabala, komandovanje je zabranjeno.

Sledeća disciplina mirnoća na stajalištu. Pas sedi pored vodiča odvezan na proseci kroz šumu prolaze pogoniči koji imitiraju pogon prave buku u šumi i ispaljuju hitce iz pušaka, a pas mora da ostane nepomičan bez komandovanja vodiča.

Sledeća disciplina je ponašanje na pucanj psa. Pas se pušta u šumu da pretražuje teren i u određenom trenutku se ispaljuje hitac iz puške. Pas ne sme da pokaže streloplašljivost.

Drugo takmičenje ispitivanje pasa u gateru na svinju. Ovde se ocenjuje samostalan rad pasa jer je prethodni dan bio grupni lov.

Nakon ispitivanja u gateru odlazi se na veštački trag postavljen u šumi dužine 500 m star 6 sati. Pas mora da pronađe divlju svinju i odvede vodiča do nje.

TerijeriPas “Fles” se pokazao izuzetno dobro i zauzeo visoko 5 mesto na medjunarodnom takmičenju.

Nakon toga “Fles” polaže u Srbiji dva ispita posle pucnja na jednom je najbolje plasirani pas i uzima titulu CACT a na drugom drugoplasirani i uzima titulu R.CACT i samim tim postaje jedini pas sa kanditaturom za šampiona Srbije u radu od ukidanja utakmica u Srbiji pa sve do sada.

Ispit posle pucnja je najzahtevniji ispit koji terijer treba da uradi sastavljen od mnoštva disciplina koje pas treba da uradi nakon odstrela zbog toga se i zove ispit posle pucnja.

Odložnost na pucanj, hod uz nogu kroz šumu, donošenje pernate i dlakave divljači, donošenje pernate divljači iz duboke vode, donošenje pernate divljači koja je pala iz vazduha, praćeje krvnog traga i pronalaženje divljači, izvlačenje mrtvog predatora iz veštački simulirane jazbine.

Ovo su utakmice koje su izdvajene kao najveće i najznačajniji uspeh sa psom “Flešom” vlasništvo Vojnović Milana iz kovilja.

U prilogu su slike sa ovih kinoloških manifestacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here