ДВА ОРЛА БЕЛОРЕПАНА ДОБИЛА ШАНСУ ЗА ПОВРАТАК У ПРИРОДУ

855

Брзом и заједничком интервенцијом државних органа – Републичке и Покрајинске инспекције заштите животне средине, Шумарско – ловне инспекције,  Покрајинског завода за заштиту прирде, ЛУ „Мостонга“ и Ветеринарске амбуланте „Шапица“ из Оџака, 13.05.2021. године,  два орла белорепана (Haliaeetus albicilla) спашена су од  скоро сигурне смрти.

Током својих редовних ловочуварских активности Дамир Ивановић из ЛУ „Мостонга“ је приметио у атару између Оџака, Каравукова и Српског Милетића, два белорепана како леже један до другог, што је код ловочувара изазвало сумњу да нешто није у реду, те је то одмах и пријавио својим надређенима, који су о свему обавестили Републичке и Покрајинске инспекцијске органе.

С обзиром на то да се све дешава око 20 часова, као и  на ургентност саме ситуације где се два орла налазе у ропцу за живот, кључни фактор је било време за које ће им се пружити прва помоћ. Околности  на лицу места и положај у којем су нађене птице указивале су на потенцијално тровање пестицидима и то највероватније кроз ланац исхране.

Према инструкцијама Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, ловочувар је  птице однео до прве доступне ветеринрске амбуланте  „Шапица“ у Оџацима, где им је пружена прва помоћ од стране Тање Јовановић др вет. медицине, где су птице и дочекале јутро до доласка Тима за збрињавање строго заштићених и заштићених дивљих врста животиња из Покрајинског завода за заштиту природе.

Орлови белорепани се тренутно налазе у Прихватилишту ЗОО врта Палић, где ће и остати на лечењу до опоравка, а након чега ће бити враћени у природу.

 

Текст: Покрајински завод за заштиту природе

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here