Čurug: EDUKACIJOM DECE ZA SIGURNU BUDUĆNOST

1157

Udruženje lovaca „Vojvodina“ Čurug osnovano je davne 1912 godine i do danas predstavlja jedno od najbolje organizovanih lovačkih društava u Vojvodini. Gazduju sa 14.500 hektara lovišta a u članstvu imaju 110 članova.  U vlasništvu imaju dva lovačka doma, jedan u centru sela a drugi na takozvanoj „trećoj rampi“ na spoju žive i mrtve Tise. Poseduju jedno od najboljih, ako ne i najbolje, prihvatilišta za fazane u Srbiji, površine od jednog hektara, organizovano kroz dve žičane ograde, jednu zaštitnu i jednu uzgojnu uz naravno sve potrebne objekte. Locirano u ataru, van sela, u remizi obrasloj šumskim vrstama drveća i uz dobru organizaciju prihvata fauzanske mlađi, izvanredno čuvanje i brigu unose godišnje 1300 fazanskih pilića starosti 10 nedeljha i 200 odraslih fazana.  Kako nam rekoše u Čurugu već ove, 2018 godine, sledi povećanje unošenja fazanske divljači, bar za 30% više. Pored fazana tu je za današnje prilike zavidna brojnost zeca uz redovna dva izlaska u lov na njega. Srneća divljač predstavlja ovde poseban ponos, ne samo zbog brojnosti nego i kvaliteta i trofejne vrednosti. Prošle, 2017 godine odstrelili su 15 srndaća u lovnom turizmu srndaća od čega je bilo osam u medalji, tri u zlatnoj, dva u srebrnoj i tri u bronzanoj . Novac dobijen kao prihod u lovnom turizmu brižno se ulaže u nove lovno-tehničke objekte, nabavku divljači, sve kako dolikujue pravim domaćinima. Tako niču nove čeke, hranilišta  i pojilišta za žednu divljač kada ovde u Čurugu dobro upeče letnje sunce a atar ostane bez vode.

Koliko se brine za budućnost lovstva u Čurugu pokazuje odnos rukovodstva koje predvodi predsednik Jovan Božić prema podmaldku i regrutaciji mladih lovaca u lovačke redove. Izvanredan odnos sa Osnovnom školom „Đura Jakšić“ u Čurugu i animacija osnovaca uz permanentno edukovanje obezbeđuje da ovo udruženje lovaca ima sigurnu budućnost. Naravno, uz brigu o divljači ovaj segment je ništa manje važan za opstanak lovačke organizacije. Jednom takvom susretu lovaca i osnovaca prisustvovala je i naša novinarska ekipa. U sali predivnog lovačkog doma okupili su čuruški lovci učenike Osnovne škole „Đura Jakšić“ i uz predavanje prof.dr Zorana Ristića o vrstama divljači i njihovoj biologiji približilu su lov, divljač i ekologiju deci koji će sasvim sigurno u budućnosti postati ili lovci ili ljudi koji shataju i razumeju lov i lovstvo. Da se lov ovde ozbiljno shvata potvrđuje da je ovoj edukaciji dece prisustvovao i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić koji je za naše LN rekao da je „vrlo važno da najmlađi upoznaju resurse Opštine Žabalj, prirodu i prirodne resurse naše opštine kao što su lovišta i divljač“.  Bilo je to jedno divno druženje uz zahvalnost nastavnicama bilogije u ovoj školi Dragani Sabo ĐurašinIvani Đukić. Naravno, za taj dan edukacija dece nije bila kraj aktivnosti, posle njih edukacija je nastavljena za članstvo Udruženja lovaca „Vojvodina“ Čurug uz predavanje prof.dr Zorana Ristića i Jeremije Trifunovića.

– Vrlo sam zadovoljan današnjom edukacijom, kako dece iz osnovne škole tako i našeg članstva. Posebno sam zadovoljan našom decom i njihovom pažnjom. Ovo nije prvi put da deci pričamo o lovstvu, prošle godine smo im organizovali edukaciju na našoj fazaneriji i već tada se pokazalo da deca imaju osećaj za lov. Obzirom da se sve više dece interesuje za našu delatnost u potpunosti sam siguran da da ćemo imati kome ostaviti naše udruženje lovaca uz naravno obavezu da sa ovim vidom edukacije nastavimo i budućnosti, rekao je za LN Jovan Božić, predsednik Udruženja lovaca „Vojvodina“ Čurug.

A mi za kraj da dodamo, samo domaćinsko gazdovanje uz permanetnu edukaciju i informisanje članstva i dece obezbediće trajanje lovačkih organizacija. A za takvo nešto Udruženje lovaca „Vojvodina“ Čurug jeste nabolji primer. Pa onda i preporuka, sledimo ih.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here