JEDINIČNA ZRNA

587

Piše: Nikica Beader

Jedinicna zrna su izuzetno upotrebljiva i efikasna za lov u uslovima kojim su namenjeni. Prvenstveno su namenjena za lov u teškim uslovima uslovljenim terenom i za „kraće“ distance pucanja. Gust teren prekriven bujnom vegetacijom, trskom, trnjaci, šibljaci i slično,odnosno tereni na kojima treba nišaniti i pucati veoma brzo, a samim tim nisu ni pregledni na duže distance su tereni za koršćenje jedinacnih zrna. Imam solidan broj odstrela divljih svinja sa njima i preporucio bih ih za upotrebu pošto se dešava jako malo ranjavanja. Promašaj bude čist a ranjavanje ostavlja obilan krvavi trag i nanosi velike rane tako da ce te i ranjeno gotovo uvek naći.
Kod nekadašnjih jedinačnih zrna najveći problem je bio u preciznosti dok sad savremene konstrukcije daju odlične rezultate na 50 metara, a pojedini znatno dalje. Iz licnog iskustva bih napisao nekoliko saveta onim lovcima koji ih nisu koristili ili tek imaju nameru, a koji bi im mogli biti od koristi.

Svaka cev neće jednako nositi jedinično zrno, odnosno kod dvocevke možete iamti značajna odstupanja od cevi do cevi i sa istim tipom zrna. Treba naći tip zrna koji odgovara vašoj cevi i pre upotrebe u lovu na metu probati bar 4-5 komada. Kod pucanja jedinicnog zrna treba obratiti pažnju na nišanjenje koje ne dozvoljava nikakva odstupanja nišanske linije kao kod pucanja sačmom. To bude čest problem u prakski. Ucio sam kolege i objašnjavao im nišanjenje nakon njihovih konstatacija da ili ne valja municija ili njihove puške. Na kraju se ispostavilo da nisu dobro nišanili. To se pojavi problem kod pucanja u lovu kad treba pucati brzo u divljač i onda lovac ne bude skoncentrisan i po navici puca kao da je u cevi sačma i rezultat je promašaj. Pucanje kroz deblje šiblje(debljine prsta) će promeniti smer zrna i verovatno će doći do promašaja.
Ono što sam video u praksi,nisam primetio neke povezanosti čoka i preciznosti. Moj lični primer da pucam sa MC 21 koja ima puni čok i da mogu imati upotrebljivu preciznost do 80-90 metara. Što se tiče tipa jediničnog zrna imao sam nekoliko odstrela sa RWS brenekama na kraćim distancama ali nisam bio zadovoljan. Kao što svi znate to je vrhunski metak, ali cinjenica je da mojoj cevi ne odgovara. Sa howkovima sam imao jako loše rezultate i njih sam odmah napustio. Onda sam probao BP GUADINI tipo 4 i oduševio se. Od tada ništa više ne isprobavam i koristim samo taj metak. Ispunio mi je sve zahteve i više ne menjam. Mislim da jedinično zrno ima svoje opravdano mesto u lovu na divlje svinje i da ga treba koristiti.Pod temom metode love na stranici male tajne u lovu divljih svinja na forumu Lorist sam objavio dosta odstrela sa jedinicnim zrnima. Ali evo i ovde jedan foto-opis pucanja na nekih 70-80 metara kroz ropu od granja ne veću od 30×30 cm.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here