Zrenjanin-Mužlja: Vatra harala lovištem

1540

Dana 23.02.2017. došlo je do požara u lovištu Lovačkog društva „ Krasnica „ Mužlja. Do požara je došlo najverovatnije kada su NN lica zapalila pašnjak pa se vatra proširila po celom lovištu. Gorele su trske, niska rastinja, šumarci, remize,  hranilice, visoke čeke… Divljač je takodje stradala.  Od 4500 ha lovno produktivne površine, oko 1000 ha je nestalo u vatri.

Naneta je ogromna šteta prvenstveno divljači, a samim tim i ovom lovačkom društvu koje je ove lovne sezone u lovište iznelo preko 20 tona hrane kako za krupnu tako i za sitnu divljač i to u novčanoj vrednosti većoj od  200.000 dinara. Sav rad,trud i zalaganje članova ovog Lovačkog društva u smislu prihrane divljači, izgradnje lovno – tehničkih objekata  ( hranilica, visokih čeka, prihvatilišta za fazansku divljač… ), palo je u vodu i to zbog nemarnosti ljudi koji su izazvali požar. Vatrogasne službe uspele su delić vatrene stihije da ugase, medjutim, pošto je vatra zahvatila veliku površinu, nije bilo pomoći.

I u ovom , kao i u mnogim drugim slučajevima, lovci su pokazali da nisu „ ubice životinja“  već njihovi čuvari koji brinu o njima i u najtežim okolnostima. Na to ukazuje činjenica da su se protiv vatrene stihije borili i oni – lovci. Zajedno sa upravnikom  lovišta LUG Zrenjanin, Jožefom Palfijem, gasili su vatru uz pomoć različitih alata koje su imali kod njih u tom trenutku.
Jedno od lica koja su izazvala požar je uhvaćeno i prosledjeno nadležnim organima.
Pored ovog lovačkog društva štetu su pretrpela i lovačka društva Aradac i  Lukino Selo.
Članovi ovih lovačkih društava koja pripadaju Lovačkom udruženju grada Zrenjanina, uprkos pomenutoj šteti, nastaviće i dalje da vredno rade na gajenju, zaštiti i očuvanju divljači.

S nadom da će neko ovim vandalima u budućnosti stati na put,

DOBAR POGLED!

Dejan Nenadović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here