XXIII САБОР ЛОВАЦА СЕВЕРОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ ЛОВ НА БАКАРНУ ЛИСИЦУ 2016

1350

2016-02-07 09.48.56Прошле суботе 6. Фебруара 2016. Године, одржан је сабор ловаца у селу Каменову крај Петровца на Млави. Ловило се и дружило по пријатном, готово пролећном времену, где се у јутарњем лову окупило преко 150 ловаца, док на свечаном ручку у Дому културе „Жикица Шпигел“ било је претесно за пријатеље „Бакарне лисице“ и ове врсте саборовања. Присуствовало је укупно преко 400 гостију. Јутарње постројавање за лов и свечаност је отворио Александар Аца Ћеранић из „Јелена“ при Ловачком савезу Србије. Иначе човек који је давне 2000. године ову манифестацију прогласио републичком.

Ловило се хајком и чеком у пет група на преко 700 хектара ловне површине. Поред уловљених „Бакарних лисица“ примећено је и доста друге дивљачи, што посебно радује. Уловљене су две бакарне лисице и један шакал. А било је и других награда на сабору, из активности и лова. Док су ловци ловили, стрелци глинених голубова, гађали су куп Владимира Лалета Перовића, на стрелишту „Гроф“ у Калишту. Подсетимо се, Лале Перовић је био главни и одговорни уредник „Зова“ и заједно са Каменовцимаје ловио и ударао темеље овог саборовања – својеврсне популаризације овог спорта и лова. Свечаност је почела већ у петак вече, у новом ловачком дому, пуштеном баш за ову прилику, а дочекани су и побратими из Омарске из Републике Српске и ЛУ Блаце из Блаца. Како је протекао главни лов, рећи ћемо нешто касније. Завршено је посетом у недељу и обиласком и одласком на брдо Врањевац и Бубањ, где је посећен новооткривени споменик палим српским ратницима у Првом светском рату из браничевког округа. Госте и пријатеље лова поздравили су и посетили председник општине Радиша Драгојевић са својим сарадницима, народни посланици Милетић Михајловић и Слободан Перић, као и председник СО Петровац на Млави Душко Нединић са својим сарадницима и други уважени гости предвођени државним секретаром за пољопривреду Зораном Рајићем. Посебно – свечаност је увеличала некадашња новинарка и водитељка емисије „Знање имање“ – почасни гост Каменова г-ђа Косара Балабановић. Подсетимо се она је са својом култном емисијом допринела да се давне и далеке 1972. Године чује до Париза за Каменово. Било је још и размена здравица и говора, то тако узвишено и достојанствено знају само Каменовци и њихови побратими. У име Зова награде је предао и говорио новинар Желимир Штрбо, као и почасни председник ЛУ Трест Аца Гера Животић. Док је Петар Караџић говорио и предавао признања у име секције Каменово. У име МЗ Каменово захвалио се председник Душко Стевановић. У име гостију говорио је Драгољуб Милосављевић зам председника општине, генерал Винко Пандуревић и Ратко Граховац из Омарске. Поред ловаца ту су били и други спортисти из Каменова, пчелари. Удружење жена из Каменова са својом председницом Аном Грујић предали су поклоне побратимима.

Ловачка лутрија трајала је преко два и по сата, а главна премија, била је ловачка витрина, дар фабрике намештаја „Декор“ и ловца Јовић Драгише, као и јако лепа улазна врата – дар фирме „Еврометал“ и њеног директора Миленка Радосављевића. Било је ту и мањих и већих дародаваца и немогуће их је све поменути у овом простору. Ловачку витрину – добио је др Миодраг Павловић из Београда, а другу награду ловац стрелац глинених голубова Панчић Миша звани „Пацов“ из Велике Плане. За добар апетит, пријатно расположење, добар гулаш побринули су се официр – боксер Мома Јаковиљевић. За прелепо печење „Тозина пекара“ и Драган из Ждрела. Хлеб су дивно умесили пекари из „пекаре Милановић“ из Петровца на Млави. Све је пропраћено прелепим звуцима хармонике оркестра Станимира из Бистрице.

2016-02-07 12.16.09Учесници лова били су из Београда, Младеновца, Смедерева, Бaрaјева, Пожаревца, Речице, Малог Црнића, Свилајнца, Жабара, Александровца, Кучева, Блаца, Ваљева, Ваљевске Мионице, Ковиља, Велике Плане, Доњег Милановца, Смедеревске Паланке, Омарске, домаћи ЛовциизТреста и Крилаша, као и других места Србије.

НАГРАДЕ

Најбољи ловац у оквиру секције Каменово за 2015. годину проглашен и награђен је пехаром Мирослав Мића Живадиновић. Нај-шешир на манифестацији носио је Звонимир – Звонко Тодоровић из Блаца, који је такође добио пехар. Најстарију пушку у употреби – ручне израде, наследство свога ђеда, носио је Зоран Митић – Митке из ЛУ Војник Београд. Док за нај-промашај – награђен је пехаром Жељко Батез – „Српске шуме“ Приједор који је иначе промашио „бакарну“. Треће место за уловљеног шакала добио је Брејић Горан из Рановца. Друго место за уловљену „бакарну лисицу“ добио је Срђан Миловановић из Лу Космај – Сопот – секција Неминикуће. То прво место за „бакарну лисицу“ – предивног крзна – добио је ловац Будимир Мирослав из ЛУ „Фазан“ -Ковиљ. Специјалне плакете „Зова“ за развој ловства и изузетан рад на адаптирању новог ловачког дома добили су Радосављевић Миленко, Јовић Драгиша, Караџић Петар, Љубомировић Мирко – каменовци, и побратими из ЛУ „Срндаћ“ из Омарске.

По први пут подељене су Повеље и друга вредна признања – удружењима и појединцима: Срндаћ – Омарска, Фазан – Ковиљ, Ђердап – Доњи Милановац, Блаце – Блаце, Мића Поповић – Барајево, као и следећи ловци Зоран Прцаћ – Омарска, Живковић Светислав – Забрђе Милошевић Новица – Велики Поповац и др. Нису заборављени и келнери који су помагали да ова свечаност успе, а њих је предводио Драган из оближње Куле.

Стрелци купа Владир Перовић – Лале

  1. Лукић Зоран – опет свеукупни победник и шампион из Железника у Београду
  2. Панчић Миодраг – Пацов – Велика Плана
  3. Ђурић Зоран – Шетоње
  4. Николић Горан – Варварин
  5. Александра Миљковић – дама ловац и стрелац из Сремчице – Београд
  6. Зоран Радисављевић из Петровца на Млави

Свега овога не би било да није било спонзора и донатора почевши из ЛУ Трест, преко општине Петровац на Млави, многих привредних предузетника и занатлија до малобројних ловаца каменовске секције којих је свега 15. На свечаном ручку – било је гостију из региона и окружења, тј из Словеније и Аустрије. На крају се аустријанац Херберт – обратио речима скупу:  „И мој је деда долазио овде – Вивела Србија“. Што је изазвало овације – смех, аплауз, да би председник секције прокоментарисао е, сад не маримо да умремо кад нам аустријанац виче:„живела Србија“.

 

Текст и фото – Аца Гера Животић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here