Uspešno vraćen u prirodu orao belorepan spašen od trovanja

1222
?
?
?

U rezervatu prirode „Gornje Podunavlje” vraćena je u prirodu ženka orla belorepana, koja se otrovala jedući leš otrovane lisice u ataru Gardinovci kod Titela (ptica pronađena 8. marta 2016. godine).

Ptica je odneta do Zoovrta na Paliću koju je tamošnji veterinar izlečio. Zahvaljujući činjenici što je lovac Petrić Branislav brzo reagovao, prvo zapazivši zatrovanu pticu koja nije mogla da poleti. Uz konsultaciju sa ljudima iz Zavoda, pticu je doneo kod kuće (zatrovanu pticu je primetio u kasnim popodnevnim satima), da bi je predstavnici Zavoda sledećwg dana odmah ujutru odneli do Zoovrta na Paliću.

Nakon uspešno sprovedenog lečenja, nakon nekoliko dana ptica je bila sposobna da se vrati u prirodu. To se desilo 20. marta 2016. godine, a rezervat prirode „Gornje Podunavlje” je odabran zbog činjenice da u njemu postoji hranilište za ove ptice.

Kako je objavljeno na Radio-televiziji Vojvodine,  u Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode su kazali da je ovo je jedna od retkih uspešnih akcija spašavanja zaštićene vrsta kojih je, zbog ljudskog nemara, sve manje.

Snimak puštanja ptice možete pogledati na sajtu https://www.youtube.com/watch?v=i5xKf1jG62A.

dr Z. A. Ristić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here