Pećinci: TRADICIONALNA ŠAKALIJADA ZA KRAJ LOVNE SEZONE

1637

Još od 1997 godine za kraj lovne sezone organizuje se „Šakalijada“ za članove Lovačkog udruženja „Obedska  bara“ iz Pečinaca. Ovo veliko lovačko udruženje koje broji  550 članova ima u svom sastavu 15 lovačkih društava. Ovogodišnja manifestacija održana je u lovačkim društvima u Kupinovu, Ašanji, Karlovčiću, Popincima, Obrežu, Sibaču i Ogaru. Centralna proslava završetka lovne sezone održana je u Obrežu.

– Mi gazdujemo na nešto manje od 39.000 hektara lovišta u 15 lovačkih društava. U poslednjih petnaestak godina velike probleme prave nam šakali koji su se namnožili u ogromnoj brojnosti. Podatak da čekanjem godišnje odstreljujemo 130 šakala govori o njegovoj velikoj brojnosti. Upravo zato i organizujemop grupni lov na njega za kraj sezone ali to je istovremeno i prilika da se svečano obeleži kraj lovne sezone. Ova tradicija je uvedena još 1997 gdiine i od tada u članarini je iznos za ovakav vid druženja i slavljeničke atmosfere, rekao nam je predsednik Lovačkog udruženja „Obedska bara“ Rade Vidosavljević.

Interesantno, ovde beležimo da svako lovačko društvo ima svoj lovački dom, kažu i najlepši u Srbiji u Donjem Tovarniku. Kako nam u nastavku razgovora kaže predsednik Vidosavljević ove godine lovci Kupinova dobiće još lepši.

– Lovačko udruženje „Obedska bara“ ima izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom, opštinom Pećinci. Godišnje dobijamo kao stimulaciju za ravoj sedam miliona dinara, mislim da to nema niko u Srbiji. Posebno raduje veliki interes mladih ljudi za članstvo u lovačkoj organizaciji i u tom smislu imamo razloga za optimizam i današnje slavlje, kaže Rade Vidosavljević, predsednik LU.

U tom i takvom raspoloženju protekla je ovogodišnja „Šakalijada“, uz odstrel  osam šakala. Najbolji su bili oni iz najmanjeg lovačkog društva, iz Sibača, a među njima najbolji je bio čuveni lovac Dragan Brica. Kako reče Dragan Brica za kraj ove naše priče, jesmo najmanji ali smo najefikasniji.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here