Obedska bara: ПРОМОЦИЈА РАДА СПЕЦИЈАЛНЕ АМФИБИЈЕ

1305

uniwab amfibijaПромоција ће се одржати 14. јула 2016. године у СРП „Обедска бара“, Центар за посетиоце на Обедској бари, Обреж, са почетком у 10 часова.
Присутнима ће се обратити представници:
– Министарства пољопривреде и заштите животне средине,
– Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине,
– Покрајинског завода за заштиту природе,
– ЈП „Војводинашуме“
– Младих истраживача Србије и
– Компаније „UNIWAB“
Након обраћања присутни ће присуствовати презентацији рада специјалне амфибије са новим алатима прилагођеним условима зараслих водених станишта.
Амфибијско возило „TRUXOR DM 5045“ је прилагођено раду у заштићеним подручјима природе и тренутно је једно од најбољих решења за те намене у свету. Током кретања по влажним стаништима ово возило не врши посебан притисак на тло и вегетацију, док је при раду на сувој подлози оптерећење једнако притиску који производи човек просечне тежине. Специјална амфибија се испоручјује са еколошки, биоразградивим хидрауличним уљем „Панолин“, а резервоар је захваљујући посебној технологији запремине свега 19 литара. Амфибијско возило „TRUXOR DM 5045“ се доказало у многим заштићеним подручјима широм света, уз стални развој нових алата прилагођених посебним условима у заштићеним подручјима. Једно овакво возило је средствима Покрајинске владе АП Војводине набављено и успешно се користи у заштићеним подручјима којима управља ЈП „Палић-Лудаш“ из Суботице. Специјално амфибијско возило може значајно унапредити угрожена природна станишта Обедске баре и других сличних подручја и омогућити повратак претходно несталих врста или опоравак популација ретких и угрожених биљака и животиња.
Захављујући бројним активностима на активној заштити природе Обедске баре у последњих 20 година, на то чувено заштићено подручје су се после пола века одсуства вратили ибиси, као и ретки кашичари, а мешовита колонија чапљи и вранаца се повећала са 200 на 950 гнездећих парова у оквиру 10 врста.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here