KALIBRI: .300 WIN. MAG. VIŠE KULT NEGO IKONA

11052

Piše: Predrag Đuđev

Da sve može da se dogodi i da se nikad ne treba reći-nikad, potvrdjuje i kalibar iz Winchester-ove radionice zvani .300 Win.Mag.

To je jedan od retkih metaka koji je došao iz Amerike a koji uživa veću popularnost i prodaju van njenih granica.U domovini nije ni blizu prihvaćen kao u Evropi, Africi i Južnoj Aziji. Daleko da u svojoj postojbini nema poklonika, ali to jednostavno kao da nije njihovo čedo.

Još jedan paradoks. Evropa, tradicionalno uzdržana za američke „instant“ kalibre a kamoli za Magnum verzije, širom je raširila ruke i prihvatila ga. Nedokučivi su putevi Gospodnji, ali su tek lovački posebna priča.

Sve u svemu .300 Win.Mag. nema atribute i prideve jedne prave i istinski dokazane ikone, ali ima nešto što ga nesumnjivo svrstava u red te relikvije. Šta?

Pa spada u 10 (deset) najprodavanijih kalibara svih vremena i star je 45 godina. A znamo da su ikone  odraz verovanja, predanja, poklonika i vremenske distance.

KAKO JE NASTAO

Šezdesete prošlog veka samo što su počele. Magnum era se bliži vrhuncu i malobrojni kreatori ove vrste municije su zauzimali pozicije. Winchester je već imao lansirano više uspešnih Mag. kalibara ali je tržišna utakmica bila još u toku.Trebalo je zauzeti sva prazna mesta koja su ostala. A ostalo je, gle čuda, u najboljem segmentu. U cal. .30/7,62mm. Nije da se tu nije ugurao niko, ali su svi postojeći kalibri u u tom dijametru vec bili zaboravljeni. Možda ne bi Winchester ni ušao u novu Magnum trku, da mu nije konkurentni Remington bacio rukavicu u lice. Izbacio je na tržište 7mm Rem.Mag. i ozbiljno zapretio. Segment „caliber .30“ jeste većeg prečnika ali da li je  potreban tržištu – pitao se Winchester?!  Ipak ulazi u trku i napada mesto u najvećoj gužvi kalibara gde su se lomila koplja i gde će se još lomiti. I tada, već čuvene 1963. god.lansira snažni .300 Win.Mag.

Recenzija i stručna javnost, u prvih par godina postojanja ovog metka, karakteriše ovaj kalibar kao snagatora i „rmpaliju“ za sve i svašta. Za balističke osobine je odmah pohvaljen i svrstan u „long range“ kalibre respektabilne snage. Jack Steele iz „Smokelore magazine“ ga opisuje kao kalibar koji obara sa nogu i izuva iz čizama. Warren Page iz „Field and Stream „ magazina je odmah predvideo njegovu službenu upotrebu. Svi su bili u pravu. Vreme je donelo svoje.

PERFORMANSE

Kod stvaranja metka .300 Win.Mag. Winchester se nije puno mučio po pitanju razvoja i kreacije nečega što će biti otkrovenje i čudo na tržištu. Pomenuta fabrika je pronašla, kako bi to naš narod rekao „rupu na saksiji“ , ali na već zaboravljenoj i koja nije baš pronašla svoje mesto na pijaci.

Pomenuta saksija se zvala cal.300 H&H Mag. Metak koji je lansiran još 1920 godine i iz koga je „izvadjen“ i čuveni .375 H&H Mag.

I tako, zaboravljeni metak, komercijalno neuspešan osim za zaljubljenike i engleske sladokusce, Winchester redizajnira na način što u čauru od .375 H&H postavlja zrno prečnika 7.82 mm i sužava joj vrat.Tu i tamo još malo prekraja dužinu i metak je bio gotov. I šta se dobilo. Malo stabilniji kalibar od izvornog .300H&H, malo manja energija, malo manji pritisak i malo manja brzina. Jednom rečju, od preterano snažnog metka sačinjen je metak koji je dobio svoju upotrebnu vrednost. I tajna je zapravo u upotrebnoj vrednosti, dobrom plasmanu i još boljoj reklami. Zanimljivo je, da Fabrika nije u startu definisala namenu kalibra.

.300 Win.Mag spada u kalibre duge akcije i prevashodno je pravljen za obrtnočepne sisteme. Ukupna dužina metka iznosi 85mm. Radni pritisak je 435 MPa.Iz opitnih cevi zrno retko prelazi 1000 m/s i može se reći da je početna brzina na ustima cevi kreće izmedju 850 – 950 m/s.u zavisnosti od težine zrna. Energija, takodje na ustima cevi, iznosi od 4500-5000J…..Jako?

Strašno jako. Koristi zrna iz porodice .30, što znači da proizvodjači nude projektile od 9,7 do 14,2g. Postoje zrna i od 8,4 grama ali kao specijalna porudžbina. Naš Prvi partizan iz Užica proizvodi ovaj kalibar u sedam različitih gramaža.Tu je i sve popularniji „Grom“ u 11grama. Sa zrnom od 10,7 grama je izuzetno precizan dok je sa 11,7 grama dokazan u lovu na jelena i crnu divljač.

Glavna osobina ovog kalibra je izuzetna preciznost i stabilna balistika. Kad smo već kod balistike, to je i glavni razlog /uz veliku energiju/, što je ovaj metak pokazao izuzetne performanse za snajperska dejstva. Ili što bi se reklo, leže mu teža zrna koja rezultiraju stabilnom putanjom. Vojska i milicija ga je odmah prihvatila.To je municija koji ima dokazanu zaustavnu moć za službene svrhe. Ako to prevedemo i na lovački jezik, garantuje pad divljači u vatri.

Oduvek se postavljalo pitanje dali je Winchesterova velika .300.-tka bolja ili lošija od svog direktnog konkurenta 7mm Rem.Mag. Objektivno gledano ni bolja ni lošija.Samo pravi veće „rupe“. E upravo su te „rupe“ i presudile da kod izbora sličnih kalibara korisnici se odluče sta žele. Pitanje je… da li ova dva Magnuma treba i porediti.?

KARAKTER

Ako upotrebimo personifikasciju verovatno da bi .300 Win.Mag opisali kao profesionalnog boksera koji svoje mečeve rešava tehnikom „knock down-a“. Brzo, kratko, snažno i ubitačno. Daleko od toga da pleni igrom jednog Mohamed Ali-ja već stvari rešava stilom Mike Tyson-a. Za pomenuti kalibar nikada nećemo čuti hvalospeve, uzdisanje, tepanje, lepotu, emocije ili ljubav.Jednostavno, to je radna „mašina“

koja vrši zadatak. I to uspešno. Ovaj metak obično opisuju po principu vojnih definicija. Kratko, jasno, funkcionalno, operativno….ili šta već ne. Mnogi lovci ga karakterišu kao kalibar koji nema “dušu“. Prosto, on rešava situacije i to je to.

Za pomenute konotacije zaslužna je i njegova vojna služba i rezultati ostvareni u poverenim zadacima i situacijama. Uostalom, svoju reputaciju je mnogo pre postigao u službenom nastupu nego lovačkom iako je paralelno počeo karijeru. U lovačkoj Evropi ga je prvo prihvatila Nemačka i Engleska a kasnije Francuska, Belgija i Italija. U Africi je postao ljubitelj svih onih koji u svojoj percepciji povezuju Velika Afrika-krupna divljač i puno snage za svaki slučaj. Kuriozitet je da je tadašnji Istočni Blok i njegova oružarska industrija odmah uvrstila ovaj kalibar u proizvodnju karabina. Naša Zastava, takođe.

.300 Win.Mag. izuzetno funkcioniše u obrtnočepnim konfiguracijama,dvokuglarama , jednometnim i kombinovanim sistemima. U poluautomatskim verzijama se baš i  nije proslavio. Popriličan trzaj, loša kontrola drugog metka, gubitak preciznosti zbog kraće cevi na većim daljinama. Za poluautomatsku verziju je pronađeno rešenje 38 godina kasnije u .300 WSM gde je pomenuta kraća verzija čaure mnogo prihvatljivija za sistem pozajmice gasova kod predpunjenja. Zapravo, ovaj kalibar traži jako bravljenje da bi bio precizan. A preciznost mi je drugo ime za karakter.

LOV

U prvim godinama po uvođenju,.300 Win.Mag. je na tržištu deklerisan kao kalibar za odstrel visoke divljači na svim kontinentima i za sve namene osim za „Afriču petorku“ Winchestr je znao šta radi. Ponudio je lovačkom tržištu municiju od 5000 Ja prečnika manjeg od 8mm. Kalibar koji u Evropi i Americi obara sve što se kreće zemljom. U Aziji, izuzev slona, takođe. Sa njime možete pucati divljač na 300m daljinei na mestu nastrela će doneti u proseku oko 2300J. Prave performanse ove municije postižu se iz cevi dužine 650mm. Korak uvijanja žljebova je 1;10 i duža cev je potrebna radi performansi preciznosti. Svi veliki i poznati proizvođači karabina imaju u svojoj ponudi oružije u ovom kalibru. Radi ga i naša Zastava. Proizvodjači municije se utrkuju ko će napraviti za grupu .30 cal. bolja i kvalitetnija zrna. U ponudi za .300 Win.Mag.postoji sijaset zrna najnovije tehnologije X&Bond ili tvrda –sloboekspandirajuća  zrna koja zadržavaju veliku masu posle pogodka ili tokom penetracije kroz telo divljači.

Magnum municija ima i Magnum trzaj. Ovaj metak zahteva čvrstu ruku i jako rame. Izmereno je da je povratni trzaj jači od cal. .30-06 za 32% u istoj gramaži zrna. Shodno tome, karabin u .300 Win.Mag. se mora opremiti izuzetno jakom i kvalitetnom optikom i montažom. Čelični tubusi optike su neophodni. Preporučljiva je fiksna i niska montaža. Svaki jeftini eksperiment je uzaludan pošto Winchesterov delija ne prašta propuste. Optike niskog cenovnog razreda su za jednokratnu upotrebu.

Za lov pogonom i pucanjem na bliskim i srednjim odstojanjima je izvanredan. Kao da je stvoren za crnu divljač. Radi isto kao i cal. 8×68;9, 2×62 i 9,3×74. ali u manjem prečniku zrna. Lovci vole sigurnost zaustavne moći ovog metka. Što snažnije to bolje. Dali je to baš pravi recept? Ne znam.!

Sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka su učvrstile poziciju .300Win.Mag. kao rasnog „boksera“ i kalibra prema kome treba da se ima respekt i postovanje. U prvo vreme je bio u upotrebi kod mlađih lovaca /što je i normalno/ da bi kasnije ušao u arsenal lovaca srednje dobi.

Kažu, najveća konkurencija mu je 7mm Rem.Mag. I dok se za Remingtonovog pulena popularnost odavno dokazala, i bije ga glas da je to metak sa stilom, za .300 Win.Mag. još uvek vlada podeljeno mišljenje. Jedni lovci su za a drugi ga negiraju do nivoa odbijanja i pomisli na njega. Ali ga zato njegove pristalice uzdižu do neba. I tako,ovaj kalibar već poodavno ima status kulta. Layne Simpson,urednik časopisa „Shooting Times“ je okarakterisao kult Winchesterovog „boksera“ rečenicom: “Kakav kalibar,takav je i vlasnik“!!

Dali tu ima istine? Ne znam. Ali znam da su 7mm Rem.Mag. i .300 Win.Mag. u praktičnom lovu –  mrtva trka. 400 J više za Winchester u startu a posle 180 met sve skoro identično. Sve je stvar afiniteta korisnika. Neko voli 400 J više i jak trzaj u ramenu.

BUDUĆNOST

Teško je predvideti budućnost ovog kalibra. Svaka prognoza može biti pogrešna. U to nas je uverilo vreme i mnogi kalibri koji su bili skloni usponu, stagnaciji, padu pa ponovnom usponu. Gde svrstati .300 Win.Mag. u podeli namene….Univerzalni, široki spektar, samo krupna divljač, kalibar za nepristupačne terene, za pucanje na daleko ili….

Realno govoreći, sem za krupnu divljač, na tržištu postoje mnogi kalibri koji su daleko prihvatljiviji za tu vrstu namene nego Winshesterov pulen. U magnum sferi je trenutno hit municija kategorije SM /short magnum/ koja ima sve više pristalica. Da li klasični magnumi, pa i ovaj naš, idu u penziju? Pa i sam Winchester je početkom XXI veka lansirao .300WSM a Remington .300 SA ultra Mag. Oba metka su bolje rešenje u praktičnoj upotrebnoj primeni od naše ikone koju opisujemo. Naravno, ništa značajno bolje ali sa jednom ogromnom prednošću. Imaju mnogo kraće čaure što rezultira kraćim hodom zatvarača, boljom ekspanzijom itd. Da li će to biti prednost koju će lovci prihvatiti ili je to moda.?

Moramo sačekati.Vremenska distaca će doneti rezultate.Ne treba zaboraviti da ovaj kalibar jos aktivno služi vojni rok, a to nije nevažno.

Do tada, 300Win.Mag ostaje kult ili ikona.?!

Jedno od ta dva……sigurno.

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here