Доњи Товарник, СЛОГА КУЋУ ГРАДИ

2297

11062750_627591290708641_3541415704218821655_nДа стара народна изрека „слога кућу гради“ заиста има смисла доказали су и ловци из Ловачког Друштва Доњи Товарник, једног од друштава у Ловачком Удружењу „Обедска бара“. Ово друштво броји око 40  чланова.

Воља за побољшањем ловишта, повећањем бројности дивљачи и станишта за дивљач је одувек постојала. Уз помоћ председника Милорада Пантића који је покренуо ово питање на једном од састанака друштва, донета је одлука да сваки члан испуни по 15 додатних радних акција, поред оних које су биле редовне. То је знатно више него што су остала друштва у удружењу имала. Трудом и радом, почело се на изградњи прихватилишта за подивљавање, фазанерији и реновирању ловачког дома. Циљ је био јасан, створити богато ловиште и оспособити дом тако да буде увек пријатно место за дружење. Дом где би угостили драге госте и где би се чланови радо састајали пре и после лова.

P1100388Кренуло се од изградње прихватилишта за подивљавање, ограђена је површина 70х60м, која је задовољавала услове за испуст вазана из фазанерије. Учећи на грешкама претходних колега који су имали прихватилишта и фазанерије, покушали смо да те грешке отклонимо. Темељ је укопан пола метра, а пре њега је пуштена жица, како би спречили псе луталице да поткопају темељ. Подигнута је и пластифицирана жица висине око 2м дуж целог прихватилишта, која је убетонирана у темељ.

Потом се кренуло са изградњом фазанерије. Принцип је био исти као и код прихватиишта за подивљавање. Овај објекат се налази на другој локацији и мало се разликује од претходног. Објекат је димензија 70х40м и покривен је мрежом како би се фазани задржали унутар фазанерије и како не би долазило до повреде фазана. Фазанерија је обложена лимом на два места, при врху темеља и горе при врху жице, како би се предаторима онемогућило да упадну у фазанерију. Направљена су скровишта, избушен бунар и постављене појилице, посађене ремизе и чекало се да пристигну фазани.

11062750_627591290708641_3541415704218821655_nУ међувремену, почело се и са сређивањем дома. У дворишту дома направљена је етно колиба у којој се ловци могу окупити и угрејати. Направљен је летњиковац када је лепше време. За псе су направљена места где могу бити везани, тако да не сметају пре и после лова. Реновиран је главни објекат ловачког дома који је прокишњавао и целокупно је био у лошем стању.

Рађено је и на побољшању станишта дивљачи, на површини којом газдује ловачко друштво Доњи Товарник од око 2200 хектара, изграђено је 7 појилишта, 1 каљужиште и преко 20 хранилишта за ситну дивљач. Направљена су два полигона за лов фазанске дивљачи.

DSC_0197Доњи Товарник се може похвалити и добром бројношћу зеца, што је реткост последњих година у Србији. Претходних пар година били смо увек у врху када су резултати анализе у питању. Лови се потковицом и резултати су послењих година одлични. Велики значај на овакву бројност има и обустава лова на зеца пре пар година, док су многа удружења наставила да га лове и ако је било примећено да се те године нешто чудно догађа са зецом.

Када је фазанска дивљач у питању, последње 2-3 године донета је одлука да се купују пилићи уместо фазана од неколико недеља који се пуштају у Августу. У овом периоду, друштво сваке године купи између 1000 и 1500 фазанчића. Поред купљених фазанчића који се пуштају у фазанерију, оно што се произведе из матичног јата, пушта се у прихватилиште за подивљавање. Треба навести и овај податак да се током пролећа испусти око 150-200 кока широм терена, што свакако има утицаја и на природну бројност фазана.

Све горе поменуто резултирало је лепим, уређеним и богатим ловиштем. Ловиштем у које би радо многи ловци дошли да буду гости, а домаћину велико задовољство да угости сваког госта и да с поносом покаже како се труд исплатио.

Добар поглед!

Немања Мићић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here