Beograd: ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE, DELEGATIMA IZ VOJVODINE I NOVINARIMA ZABRANJEN ULAZ

1929

Beograd, 27.10.2018 – U starom zdanju Narodne skupštine Republike Srbije održana je redovna sednica Skupštine Lovačkog saveza Srbije ali ovog puta bez delegata iz Vojvodine.  Skupštinom je predsedavao predsednik Uroš Đoković.

 

Mučna situacija na ulazu u skupštinsko zdanje a još mučnija kada su svi delegati ušli a vojvođanski  predstavnici ostali na ulici. I pisac ovih redova vraćen je sa ulaza u salu jer je navodno UO LSS zabranio ulazak novinarima. Stajali smo sa delegatima iz Lovačkog saveza Vojvodine ispred Skupštine i gledali nevericu na licima ljudi koji su pristigli da bi učestvovali u radu Skupštine Lovačkog saveza Srbije. Bilo je tu dosta emotivnih  nastupa, izražavanje besa ali ipak dostojanstvenog ponašanja bez obzira na nečuveni potez vlastodržaca u Lovačkom savezu Srbije. Vaš dopisnik je ipak posle intervencije ušao u salu i eto imaćete prilike da pročitate šta se dešavalo na Skupštini Lovačkog saveza Srbije.

POČETAK SKUPŠTINE U ZNAKU POKUŠAJA DA VOJVOĐANI PRISUSTVUJU SEDNICI

Uobičajen početak rada Skupštine. Utvrđivanje kvoruma na 123 delegata. Verifikaciona komisija podnosi izveštaj i konstatuje se da sednici Skupštine prisustvuje 120 delegata. Minut ćutanja za sve preminule članove lovačke organizacije, usvajanje dnevnog reda.

 

Za reč se prvi javlja Aleksandar Milovančev, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine u pokušaju da se odluka UO LSS promeni i ipak donese odluka da  predstavnici Vojvodine učestvuju u radu. Milovančev je optužio predsednika Dragana Šormaza za pravno nasilje i uzurpaciju prava pokušavajući da ospori osnovno građansko pravo, pravo glasa.

– Dali smo mi šibicari i kokošari iz Jatagan male da nam se ne dozvoli osnovno pravo, pravo glasa. Ove godine slavimo 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji a ti si taj koji ne želi Vojvodinu. Da li je ikada Vojvodina i njihovo lovstvo delovalo destruktivno ili narušavajuće u lovstvu Srbije, NIKADA. Sve je ovo lični interes pre svega predsednika Šormaza koji je očekivao da će biti jedini kandidat za predsednika. Jednostavno je uzurpirao vlast i u krnjem sastavu UO doneta je odluka da vojvođanski lovci ne mogu učestvovati u radu. Čak su juče iz Lovačkog saveza Srbije pozivani delegati iz Vojvodine da ne dolaze u Beograd. Ipak njih dvadeset je stiglo danas, stoje na ulici i čekaju da se ova suluda odluka promeni, rekao je između ostalog predsednik Lovačkog saveza Vojvodine Aleksandar Milovančev.

 U odgovoru na istup Molovančeva Dragan Šotrmaz, u tom momentu aktuelni predsednik Lovačkog saveza Srbije rekao je da navodi Milovančeva nisu tačni i da vojvođanski lovci proceduralno pogrešili na svojoj skupštini ali da su imali dovoljno vremena da isprave učinjene greške.

 

Mučninu što vojvođanski delegati nisu u sali izrazio je i Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije.

Sanja Momčilović Bognič kao predsednica Damskog lovačkog kluba iz Bečeja takođe je apelovala na Skupštinu LSS da promeni odluku i da se dozvoli delegatima iz Vojvodine da uđu u salu, makar i bez prava glasa. Predsednik Beogradskog lovnog okruga Dragosav Lacković takođe je za govornicom naglasio potrebu da nam je u ovom trenutku potrebno jedinstvo.

Epilog ove drame završio se postavljenim pitanjem predsedadavujćeg da li skupština želi dopunu dnevnog reda sa odlukom da vojvođanski lovci učestvuju u radu, samo njih 25 od 120 prisutnih delegata glasalo je ZA. Time je zapečaćena sudbina 20 delegata iz Vojvodine koji su čekali ispred Skupštine Srbije. A to je sve trajalo skoro dva sata. Da li je sve ovo sramno i sramotno procenite sami a utisak vašeg izveštača je da je i jedno i drugo.

SKUPŠTINA IPAK POČINJE SA RADOM

Uobičajeno, kao i prethodnih godina nismo bili u prilici da vidimo pisani izveštaj o radu predsednika, izveštaj o radu Upravnog odbora, Suda časti.. Ipak započela je tačka dnevnog reda gde su prisutni delegati trebali da rasptavljaju i usvoje izvešaj o radu u prethodnoj godini.

Na ovo je ukazao Bratislav Ćirković, predsednik Nadzornog odbora. On je posebno naglasio da nema popisanih finansijskih  obaveza i potraživanja.

– Na sve nepravilnosti  i prekršeno u radu predsednika Lovačkog saveza Srbije smo na vreme ukazivali ali to se nikada nije našlo na sednicama Upravnog odbora. Čujemo od predsednika da nema dugovanja a mi imamo nalaz da savez dugije više od dva miliona dinara, rekao je između ostalog Ćirković.

 

Predsednika Dragan Šormaz odgovorio je Ćirkoviću da navodi i cifre koje je izneo nisu tačni i optužio Nadzorni odbor da se nije sastajao redovno.

Dimitrije Bošković je takođe u svojoj diskusiji rekao da je rad Nadzornog odbora bio stalno podcenjen i degradiran. I okviru ove tačke bilo je opet vraćanja na pokušaj da vojvođanski  delegati uđu na Skupštinu. Došlo je ponovo do verbalnog sukoba Milovančeva, Sanje Momčilović-Bognič, Šormaza, Milana Kovačevića. Bilo je tu i poružnih reči pa i nepotrebno unete strasti i emocija. Tek predsedavajući stavio je na glasanje usvajanje Izveštaja o radu. Pisac ovih redova ne seća se da li se u istoriji rada Lovačkog saveza Srbije ikada desilo da se ne usvoji Izveštaj o radu. E ako nije nikada ove, 2018 godine jeste. Dakle delegati nisu usvojili Izveštaj o radu.

Sledeća tačka bio je predlog plana rada u 2019 godini. Bratislav Ćirković, predsednik LU „Niš“ ocenio je besmislenim da se na kraju kalendarske godine donosi plana rada za tekuću godinu koja je več skoro prošla i predložio da se isti plan odbije a da njegovoj izradi pristupi novo rukovodstvo koje će biti izabrano. Nagovestio je da će i vrlo brzo biti zakazana nova sednica Skupštine Lovačkog saveza Srbije i zbog plana ali i dešavanja oko Lovačkog saveza Vojvodine.

Njegov predlog je prihvaćen pa je i plana rada odbijen.

I tako se završila redovna godišnja Skupština Lovačkog saveza Srbije. Kako nam neko u sali reče ako nam je ovo slika društva ne piše nam se dobro. A vreme će pokazati.

Jeremija Trifunović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here