Novi Kneževac: I ZVANIČNO, SRBIJA DOBILA NOVOG PRVAKA

3201

I zvanično, Novi Kneževec i Lovačko udruženje „Emil Talijan“ nosioci sa najjačeg srndaća odstreljenog u istoriji srpskog lovstva.

Tačno posle tri meseca od odstrela, kako pravila nalažu, nacionalna komisija za ocenjivanje lovačkih trofeja  ocenila je 24.jula 2017 godine trofej srndaća koga je odstrelio nemački turista. Komisija u sastavu ing Milenko Zeremski, predsednik i članovi ing Aleksandar Ćeranić, ing Boris Bajić i ing Mile Ivanović ocenili su trofej sa 209,63 CIC poena i potvrdili vrednost koja označava da je Srbija dobila novog državnog prvaka u kategoriji trofeji srndaća.

Na svečanosti koja je posle ocenjivanja priređena u lovačkom domu na obali Tise predsednik Lovačkog udruženja „Emila Talijan“ u Novom Kneževcu dr Atila Agošton rekao je za naše Lovačke novosti:

– Ovo je zaista jako lep osećaj i pohvala za dosadašnji rad. Iz godine u godinu imamo sve jače srndaće a to je rezultat rada stručne službe koja je uz dobro poznavanje terena, redovne obilazke uvek primenjivala struku i nauku i uz dobru ishranu i negu. Ovo je kruna rada svih pojedinaca koji su radili u ovom lovačkom udruženju u poslednjih nekoliko decenija. Ja sam posebno srećan što sam učesnik ovakvog uspeha, zaključio je predsednik dr Agošton svoju izjavu za Lovačke novosti.

Upravnik lovišta ing Jovan Stankov bio je vidno srećan i uzbuđen.

– Puno mi je srce, za pet godina rada u ovom udruženju i ovakav uspeh, šta reći. Mislim da se trud i rad na terenu isplati. Nastavićemo istim tempom i u budućnosti a vreme će pokazati koliko smo dobro radili. Pun sam utisaka, emocija i bojim se da je svaka reč suvišna, jednostavno rečeno, srećan sam, rekao nam je upravnik lovišta Lovačkog udruženja „Emila Talijan“ iz Novog Kneževca.

Da podsetimo, posredstvom Turističke agencije „Tre stelle“ iz Sombora nemački turista odstrelio je srndaća koga je interna komisija ocenila sa 215 CIC poena. Već tada bilo je izvesno da je Srbija u ovoj kategoriji posle 31 godinu dobila novog prvaka države. Da bi se ova vrednost verifikovala trofej zvanično mora oceniti nacionalna komisija za ocenjivanje lovačkih trofeja  90 dana posle zvaničnog odstrela.

Ova procedura u potpunosti je ispoštovana i sada zvanično imamo potvrdu kako vrednosti trofeja tako i činjenice da je ovaj srndać postao državni rekorder.

U daljoj proceduri, na sajmu lova LORIST koji će se održati na Novosadskom sajmu početkom oktobra CIC komisija za ocenjivanje lovačkih trofeja oceniće ponovo trofej i tek tada stiče prava upisivanja u CIC katalog kao državni prvak Srbije.

Ocenjivanju ali i svećanosti koju su lovci Novog Kneževca priredili bili su prisutni, predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić kao i predstavnici okolnih lovačkih udruženja iz Sente, Kanjiže, Srpskog Krsture, Banatskog Aranđelova, Čoke i Đale. Ocenjivanju su prisustvovali i predstavnici Turističke agencuje „Tre stelle“ iz Sombora  čijim posredstvom je nemački lovac turista odstrelio novog državnog prvaka.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here