Prvi srpski lovački forum

Lorist => Uzgoj i prehrana => Temu započeo: Jäger und Jagd Август 29, 2008, 05:39:51Naslov: Besnilo
Poruka od: Jäger und Jagd Август 29, 2008, 05:39:51
Poslednjih godina, imamo sve vise zarazenih podrucja ovom opakom Bolescu.
Pojavljuje se i kod Divljaci(lisica,vuk itd) i kod domacih Zivotinja(pasa,macaka) i druge domace zivotinje.Kako ovu opaku bolest suzbiti(spreciti)njeno naglo sirenje?
Veterinarska sluzba, uvodi obavezno vakcinisanje Pasa i Macaka,ali i dalje veliki problem predstavlja ogroman broj Pasa i macaka lutalica,koji bez kontrole svrljaju gradskim sredinama,prirodom(lovistima)dolaze u kontakt s divljim zivotinjama(lisicama) i eto problema.U nekim zapadnim drzavama,periodicno se vrsi vakcinacija predatora(putem lekovtih mamaca)Kako i na koji nacin?
Mamci sa lekovima protiv Besnila,izbacuju se po celoj izabranoj povrsini iz Helihoptera ili Poljo Aviona.Ako se vrsi u odabranom Lovistu, onda su Lovci zaduzeni za sprovodjenje akcije,zakopavaju mamke u blizini Jazbina ili ih razbacuju po celoj povrsini lovista,normalno se izvrsi procena broja Predatora!
Poznato je da pojavom ove Silvaticne bolesti u nekom mestu,stupa naredba Republickog ili Regionalnog vetrerinarskog inspektora o karantinu.Automatski taj karantin i naredba pogadjaju i Lokalna lovacka udruzenja(Zabrana Lova).
Postoje pojedinacni slucajevi zataskivanja pojave ove bolesti(skrivanje od javnosti).Ima besnila-nema lova ili obrnuto.
Poslednjih par godina bilo je dosta zarista i u Vojvodini.
Sta treba prema vasem misljenju preduzeti?

Bolje spreciti nego leciti!


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Brno Септембар 09, 2008, 08:26:30
Najskuplja i najbolja varijanta je primena oralnih mamaca vakcina, ali u kombinaciji sa pojačanim odstrelom.
Naučna istraživanja kažu da kada se na 1.000 Ha površine pojavi određeni broj lisica (ne sećam se tačno brojke pa ne iznosim da ne bi lupetao) automatski se pojavljuje besnilo, uzročno posledičnom vezom što bi se reklo.
Znači održavanje lisičije populacije (kao glavnog prenosnika besnila) može se sprečiti i dosta smanjiti pojava besnila.
Nekada je lisičije krzno vredelo, pa se lisica i dosta lovila, kako zbog krzna tako zbog interesantnosti lova. Ja se sećam da sam krajem 80-tih početkom 90-tih za sirovu kožu lisice mogao kupiti dve kutije metaka za sačmaricu. Tada sam znao za zimsku sezonu odstreliti minimum 10-12 lisica a nekada i blizu 20-tak, za neke prave lisičare je ovo možda mala brojka ali za mene je to bilo impozantno a i za članove moga Društva i važio sam za jednog od boljih lovaca na lisice.
Sada poslednjih godina odstrelim nekoliko i to uglavnom usputno u lovu na fazana, zeca i retko u lovu na divlju svinju.
Znači mora se uraditi nešto da bi se pojačao odstrel. Organizovane hajke, mali pogoni daju određene rezultate, ali najviše i najbolji lov je pojedninačni, čekanjem, prikradanje-čekanje zimi u belom odelu, .... znači neka vrsta stimulacije lovca koji odstreli lisicu. Kada bi se naprimer otkupljivala koža sirova pa makar po 10 metaka da se dobije za lisicu bilo bi rezultata. Mi smo kao Društvo motivisali jedno vreme odstrel, tako što smo za svaku odstreljenu lisicu davali lovcu 5 metaka, ali to ne daje rezultata samo na jednom prostoru od 8.000Ha već takva akcija treba da je jedinstvena na celom prostoru naprimer Vojvodine.
Eto to su moja razmišljanja i iskustva.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Vladex Септембар 09, 2008, 11:45:45
U svakom slucaju treba pojacati odstrel ali kako kad je bar u mom udruzenju nemoguce da se dobije dozvola za pojedinacni lov u letnjem periodu???


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: traper Септембар 09, 2008, 02:20:13

Nije ni potrebno loviti lisice u proleće ili u letnjem periodu ako se na njih izvrši dobar pritisak zimi.Iako sam strastveni lovac na lisice,veliki sam zaljubljenik i poštovalac ove prelepe i nadasve pametne životinje.Mišljenja sam da i ona ima pravo da na miru odneguje svoje mlade i da izvrši svoju biološku obavezu produženja vrste.Zašto bi za nju i za vuka važilo drugačije pravilo.Kad dođe do prenamnoženja lisica, dovoljno je u jesen i zimi izvršiti pritisak i redukovati njihovu brojnost.Da ne govorimo o tome koliko je lepši lovački osećaj loviti ih zimi a posebno po snegu.
Ta lovačka intervencija je dovoljna i za očuvanje brojnosti plemenite divljači a i za sprečavanje nastanka i širenja besnila.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 09, 2008, 02:23:15
Slazem se sa ovim za lisicu, kao i za svaku drugu divljač...period razmnožavanja bi trebao biti "svetinja"...

Uzgred, ni u mom udruženju nije moguće dobiti pojedinačnu dozvolu..


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: traper Септембар 09, 2008, 02:28:04
Zašto ne uzmeš dozvolu za tri lovca, pa se rasporedite na velikom terenu svako za sebe.To ti dođe isto kao da si sam na čekanju.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 09, 2008, 02:32:49
Zato shto nema josh 2 lovca koja su u istom stadijumu ludila kao ja...


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: traper Септембар 09, 2008, 02:45:34
Bravo,majstore ha,ha,ha.Čestita ti kolega sa odeljenja.Za izlečenje su male šanse.Veruj mi.Ja sam probao i ništa. 


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: krilašgoran Септембар 09, 2008, 08:53:46
Kolege besnilo je ozbiljan problem.Ali još gore je u svim našim mestima bilo grdovi sela, pasa lutalica kolikovam vam duša zaželi i ništa se po tom pitanju neradi.Psi napadeju ujedaju i kako možemo znati dali su besni ili ne.
Mi smo malo smešan narod kako neko nešto predloži tako se to što pre usvoji, pa tako i sa psima lutalicama,oni su zastičeni. A ko štiti građane od napada pasa lutalica mačaka.Nedavno sam gledao na TV Dnevniku da je BESNA mačka lutalica izujedala građane.
IPAK   SMO   SVI   MI   POMALO    ODGOVORNI   ZA   SVE   OVO   ŠTO   NAM   SE     DEŠAVA


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: bane30 Септембар 09, 2008, 09:05:56
A kako objasniti u lovackom drustvu da odlazak u lov kad si sam ne znaci automatski i lovokradju, zar ne? E pa ja sam probao NIKAKO!


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Bogi Септембар 09, 2008, 09:29:50
Samo zato sto nam lovacka svest kod pojedinaca nije dobro sazrela, samo zato nam se te stvari i dogadjaju.
Kad god neko pozeli da donese i uradi nesto dobro, uvek se nadje ili pojedinac ili njegova prateca grupa koja ce sumnjati u korektnost i ispravnost postupaka koje cinimo.
Dok na tom planu ne sazrimo kao celina NECE BITI POJEDINACNIH DOZVOLA. Sam licno smatram da je to velika greska ali sta je tu je.
Ostaje  mi samo da postavim pitanje:
Cemu onda lovocuvarske sluzbe ako nam je nametnut troclani sistem. Zar je potrebno da se na dozvoli pored mog nadju jos dva imena radi toga?


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: kaludra Септембар 09, 2008, 09:46:04
kako se ono kaze:
lopov misli da su svi oko njega lopovi ::)


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: krilašgoran Септембар 09, 2008, 09:50:52
Samo zato sto nam lovacka svest kod pojedinaca nije dobro sazrela, samo zato nam se te stvari i dogadjaju.
Kad god neko pozeli da donese i uradi nesto dobro, uvek se nadje ili pojedinac ili njegova prateca grupa koja ce sumnjati u korektnost i ispravnost postupaka koje cinimo.
Dok na tom planu ne sazrimo kao celina NECE BITI POJEDINACNIH DOZVOLA. Sam licno smatram da je to velika greska ali sta je tu je.
Ostaje  mi samo da postavim pitanje:
Cemu onda lovocuvarske sluzbe ako nam je nametnut troclani sistem. Zar je potrebno da se na dozvoli pored mog nadju jos dva imena radi toga?
Ko zan zašo je to dobro i zašto je to tako ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 09, 2008, 10:06:21
A što, jel ta trojica mislite da će teško da se dogovore kako da izdele srndaća, ili šta? Šta to rešava?


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Vladex Септембар 10, 2008, 08:05:24
Po mom misljenju to su ostaci zakona koje je jos verovatno TITO smislio!!! >:( >:(
E sad sto smo mi takvi kakvi smo u globalu i imamo takav sistem to je posebna prica, pitanje je zasto se gospoda iz lovackog saveza ne potrude da urade nesto konkretno kad se vec toliko hvale na svim tim silnim sastancima LSS!!!!!


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Brno Септембар 10, 2008, 08:17:50
Zakonom o lovu Dozvoljen je i predviđen pojedinačni lov kako krupne divljači uz stručnog pratioca tako i štetočine uz dozvolu za lov. Tako da Odluka koja zabranjuje pojedinačni lov nije zakonska i kada bi se čačkala mečka neko bi morao snositi posledice ili dati valjan i argumentovan razlog takve odluke.
Obavezna Dozvola za lov koju izdaje obično Lovnik u LD-ima a Zakonom je predviđeno predsednik LD-a i Lovnik LD-a ili lice koje se ovlasti, gde se upisuje mesto lova (potez lovišta) vreme lova itd.
Lovac na štetočine može sam izaći, nije problem i ako ide više lovaca, ja volim sa drugarima 3-4 ili čak nekada i više njih se skupi, raspodelimo se po čekama ili pogodnim mestima, dogovorimo se dokle čekamo i posle lova kod nekoga na kafu i pićence raspredamo ko je šta video, gde su se čule da laju lisice naprimer, neko je odstrelio pa gledamo kako se dere lisica, gde je pogodio, pa po 5 puta slušamo priču kako se sve odigralo. To su sve čari lova.
Lopov je onaj koga uhvate u toj raboti i tu treba biti jasan i kraj.
Lovočuvarska služba postoji, kako profesionalna tako i volonterska i treba da vrši kontrolu i nadzor.
Zabranama se ništa ne postiže, samo nezadovoljstvo i još veći javašluk.
Fer i korektan odnos, kako prema lovu tako i prema divljači i ljudima koji upravljaju lovištem tako i prema kolegama lovcima je osnova svega, Dobri međuljudski odnosi, poštovanje lovca-divljači-lovišta-propisa, i ne sme biti problema.
Za one koji prave probleme postoje takođe propisi samo neka se primenjuju i to je to. Zbog nekog pojedinca koji voli maknuti a zatvarati oči pred tim i ne reagovati već zabraniti drugima da idu u lov je najgluplje i najgore rešenje. Budite uvereni u to, to kaže iskustvo i praksa.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: krilašgoran Септембар 10, 2008, 11:28:07
Mi lovci,obicni smtrnici, a tkvih nas je večina u Srbiji,Trebali bi da se organizujemo i da barem jednom u godini odemo na grob TITU i da mu položimo zenac na grob,u znak zahvalnosti. JER  DA NjEGA  NIJE  BILO mi obični smrtnici nikad nebi ni upoznali te čpari lova.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Vladex Септембар 10, 2008, 01:14:49
Mi lovci,obicni smtrnici, a tkvih nas je večina u Srbiji,Trebali bi da se organizujemo i da barem jednom u godini odemo na grob TITU i da mu položimo zenac na grob,u znak zahvalnosti. JER  DA NjEGA  NIJE  BILO mi obični smrtnici nikad nebi ni upoznali te čpari lova.
E pa neka mu je vecna slava ako je tako Gorane ali zar ne mislis da neke stvari treba da se menjaju???  ;)


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: krilašgoran Септембар 10, 2008, 08:48:32
Mi lovci,obicni smtrnici, a tkvih nas je večina u Srbiji,Trebali bi da se organizujemo i da barem jednom u godini odemo na grob TITU i da mu položimo zenac na grob,u znak zahvalnosti. JER  DA NjEGA  NIJE  BILO mi obični smrtnici nikad nebi ni upoznali te čpari lova.
E pa neka mu je vecna slava ako je tako Gorane ali zar ne mislis da neke stvari treba da se menjaju???  ;)
[/quot
Prijatelju šta god smo promenili bilo je samo na gore,neka hvala kreatori nediraj te više ništa.Ka boga vas molim, jer ko zna sta će sad da bude i šta će od kreacija da ispadne? Dobro i bole sigurno ne.Barem se do sada za većinu građana pokazalo gore i lošije nego što je bilo pre kreacije.U narodu našem postoji jedna poslovica "TRAŽIŠ  HLEBA  PREKO  POGAČE" ili "KO  TRAŽI  VEĆE  IZGUBI  I  IZVREĆE"


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: kaludra Септембар 11, 2008, 01:13:46
pustite titu nek pociva davno je to bilo.

nego posto je tema besnilo sta kazete na one jucerasnje napade besnih lisica po kragujevcu i
i okolini.
a lovackim udruzenjima vezane ruke opet zbog onih ...


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 11, 2008, 01:15:05
Ma to mediji dizu prashinu...nije to toliko uzelo maha, nego nemaju jachih vesti..


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: kaludra Септембар 11, 2008, 01:17:41
pa poenta je bas u tome sto u prvi plan stavljaju one i njihove akcije i predloge


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jäger und Jagd Септембар 11, 2008, 07:41:03
Da bas hajde malo komentarisite nedavne napade Lisica na ljude.
Skoro u svakoj temi odemo u of topic ;).


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 11, 2008, 08:06:50
Ma znam ja da povremeno delujemo neozbiljno, ali ovo nije nikakva nauchna rasprava, nego komuniciramo onako...ljudski.. lovachki...uz poshalice i zezanje..shto doprinosi opshtoj atmosferi...


Ako cemo samo ozbiljno, onda bi mogli da imamo samo odredjene teme, pa kad neko pripremi chlanak, da ga samo objavi i to je to..

Ja, kao i mnogi mladji ovde, ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da pishem nauchne studije za odredjene teme, ali mogu da budem prisutan pitanjima, komentarima, logichkim upadicama...pa i shalama... smatram da to puno pomaze jednom forumu i da ohrabruje i druge da kazu po neshto. Jer da je sve preozbiljno, onda bi se javljali samo struchna lica, a ostali bi samo chitali...

Mozda i greshim, ali vreme ce pokazati..


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jäger und Jagd Септембар 11, 2008, 11:30:25
(http://img98.imageshack.us/img98/3908/besnilovs9.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Brno Септембар 11, 2008, 11:48:43
Jedne godine, podizali su se odbrambeni nasipi na Tisi i pored šume ostali su preko noći parkirani bageri i buldožeri. Ujutro rano, vozač jednog buldožera se penjao na mašinu i sa vrata kabine skoči divlja mačka i izujeda ga i izgrebe svog po grudima, stomaku i vratu. Pao je zajedno sa mačkom sa visine sigurno 1,5m i mačka ga je i dalje ujedala.
Tu su se našli zapanjeni radnici i jedan je pribrano skinuo lopatu sa jednog bagera i opaučio i mačku i nesrećnog čoveka, čim se mačka odvojila od čoveka udarao ju je lopatom dok nije uginula.
Izašlo se na licu mesta, radilo se o prelepom, kapitalnom divljem mačku za kojeg je u Novom Sadu u Pasterovom zavodu utvrđeno da je bila besna.
Radnik je hitno prebačen u bolnicu i dugo se lečio.
Živ je i dan danas na svu sreću.
To se zbilo 91-92 godine u mom lovnom reviru i jedini je slučaj registrovanog besnila.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Vladex Септембар 11, 2008, 01:17:07
Dok se moj otac jednog dana vracao iz vinograda naisao je na bolesnu lisicu koja je lezala na sred puta! Za svaki slucaj je dokusurio motkom, e sad da li je bila besna ili nesto drugo ne znam??? Ovo se dogodilo na prolece ove godine


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: bane30 Септембар 11, 2008, 04:09:29
besnilo nije za***ancija nikako, koliko ja znam posle ujeda je maltene kasno da ne bude nikakvih posledica!


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Brno Септембар 12, 2008, 11:16:58
Nije loše znati i sledeće činjenice o Besnilu (Lyssa).
Naime Besnilo je virusno oboljenje, stalni domaćini virusa besnila nađeni su kod životinja koje pripadaju mustelidama i viveridama. Od mustelida (Kuna) u evropi živi 6 rodova a od viverida 2 roda (mungosi i cibetke).
Epidemija besnila u domaćih pasa, lisica, šakala, vukova rezultat je razvoja velikih populacija ovih životinja u predelima gde je besnilo prisutno kao skrivena zaraza u drugih životinja. Znači, mustelide i viveride i njihova prenaselejnost u prirodi dovodi do toga da postaju plen zveri, koje dalje prenose virus besnila. Sposobnost virusa da zahvati pljuvačne žlezde, pluća, bubrege, pankreas i mlečne žlezde i da se u navedenim organima razmnožava, omogućuje virusu da održava ciklus zaraze, koji nije vezan za nervne ćelije i zbog toga ne izaziva zapaljenje mozga.
Kao što sam i ranije napisao zapaženo je u istraživanjima Besnila, da se besnilo među lisicama ne širi ako se njihov broj svede na 4 ili manje lisica na 1000Ha.
Zaraza najčešće nastaje ugrizom, zatim udisanjem, u nekih životinja preko placente i digestivnim putem. Inkubacija u Lisica traje u proseku 14-30 dana, a sama bolest traje 6 dana pri čemu se u poslednja dva dana pojavljuju znaci paralize. Obolela Lisica se obično ne plaši čoveka i psa, pa se zbog toga može sresti u naseljima, luta ulicama, ulazi u dvorišta pa čak i u stanove. >U drugim, ređim slučajevima lisica napadne pse, grize se sa njima. Međutim ima i takvih primera da je ona ''prijateljski'' raspoložena prema psu, tako da čak i legne pored njega.
Inače u principu Lisice redovno lutaju daleko od svog revira, jazbine i grize sve što joj stoji na putu: psa, mačku, jazavca, srnu, jelena pa i čoveka, ispoljava nastran apetit i grize i guta zemlju, kamenje, drvo, najlon pa čak i svoj izmet. Često se vrti u krug, zgrbljena je a rep joj je ukrućen. Znaci paralize počinju kao i kod psa, to jest počinju od donje vilice, šireći se prema ždrelu, glavi i zadnjem delu tela.
Eto to su neki znaci ponašanja Lisice i opisa ove bolesti.


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jastreb Септембар 13, 2008, 06:15:48
Dodao bih josh jednu karakteristiku, panicni strah od vode...


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: Jäger und Jagd Септембар 23, 2008, 06:25:51
(http://img264.imageshack.us/img264/8113/kikindafd5.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Besnilo
Poruka od: dreger Октобар 02, 2011, 01:14:45
e kolege sve se slazem sa vama u vezi lova na lisice i sam imam velik problem da nadjem jos dvojicu da idemo na lisice,jednostavno nikog to ne interesuje,a ja 15 god samo lisice lovim,da po zakonu mogu sam uz str.pratioca,ali kad sam prosle zime pitao u LU zasto ne mogu sam na lisice,nisu mi ni spomenuli to za str.pratioca nego samo trojica i kraj,verovatno ne mogu da obezbede pratioca koji bi samnom isao 3-4 puta nedelnjo da cekam,vabim lisice.sto je i normalno i na terenu nesprovodivo.to znaci da bi kod mene u selu u LD trebao da postoji jedan pratioc da ide samnom kad god bi ja hteo, ma nema sanse ljudi