Prvi srpski lovački forum

ORUŽJE, MUNICIJA, OPTIKE I MONTAŽE => MUNICIJA => Temu započeo: crni đorđe Јануар 02, 2010, 09:51:54



Naslov: BELOM
Poruka od: crni đorđe Јануар 02, 2010, 09:51:54
   Sačmena municija BELOM iz Beograda. Još jedan domaći ''brend''. Iskustva, mišljenja, kritike...


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: djule78 Јануар 02, 2010, 09:55:07
Zadovoljavajuca municija za nase uslive,koristim je ne bas puno,najvise u letnjem lovu na Prepelice,nemam kritika u vezi nje! Pozdrav


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: NeLe001 Јануар 02, 2010, 01:08:55
Писао сам у другој теми да сам се мало разочарао јер ми Беломова 4 није ни добацила до лиса који је био 55-60 метара од мене. Подбацила је 15 метара иначе немам друге замерке. Већ пар година ловим са њиховом муницијом и задовољан сам.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: swift Јануар 02, 2010, 08:40:14
Belom je mnogo 'mekan'.No to im je zastitni znak.
Trap municija je razumno dobra.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nforce Јануар 02, 2010, 08:45:48
koliko se krece njihova trap municija (din/kutija)?


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: NeLe001 Јануар 02, 2010, 09:46:32
500 дин./кутија

Сложио бих се са Пеђом. И то не мислим само ја, већ и други људи које познајем а пуцају ову муницију.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: drinski Јануар 03, 2010, 02:24:43
Sa ovom municijom pucam vise godina u lovu na patke najvise odnos cena-kvalitet vise nego dobar nekako sam navikao na nju! U odnosu na neke domace proizvodjace mislim da su Krusik i Belom najozbiljnije firme e sad cena je uvek bitna ali ovo je slicna municija po kvalitetu pa sta je jeftinije kupuj!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: najlovac Јануар 03, 2010, 06:49:16
Pa gospodo lovci i sportski strelci BELOM nije los metak samo ima jednu veliku manu a to je njegova cena za koju mislim da je isuvise visoka.Mislim tako iz razloga sto nema carine dodatnih taksi , transporta i raznoraznih uvoznih i transportnih dozvola.Ja licno ga vise ne koristim jer za iste novce a nekad i za manje mogu kupiti uvozni metak malo boljih osobina.

Idemo na predstavljanje...


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: matakata Јануар 05, 2010, 03:08:26
Nisam lovio sa njim ali imam kolege lovce koji se kunu u njega, i to onaj bez korpice. Jednom kolegi sam u nedostatku krušika kupio belom i od tada me stalno moli da mu ga kupim (uglavnom pred početak lova), a inače je iz Valjevskog okruga i uglavnom je lovio sa krušikom.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: gardista Јануар 11, 2010, 07:47:30
koristili smo ga, pre par godina, i bio je sasvim prosecan metak, odradjivao je posao...
mada mislim da cenom nije bio konkurentan ostalima..


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: dejan032 Јануар 11, 2010, 10:58:46
Licno smatram da je daleko iza Krusika,najveca mana koju sam ja video i osetio ::) ::) je sto prlja cev,i ostaje dosta nesagorelog baruta...spor je patron,a sto se ideala,tj jedinicnih spiralnih zrna tice mogu da pariraju i najboljim svetskim proizvodjacima


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 17, 2010, 06:33:34
Да се разумемо:
Прво: не рекламирам ''Белом'', не пуцам њиме.
Друго: нисам могао, а да не испричам ово своје искуство.
Треће: нико не мора да верује.
Крајем новембра месеца 2005. године, у току претраживања терена пронашао сам свеже трагове дивље свиње у јутарњем снегу. Пси који су нам били расположиви су већ били на трагу. У међувремену, друга група ловаца у релативној близини подиже шакала о чему брзо добијамо информацију. Колега креће ка месту које је требало да ''покрије'' као изгледан прелаз за свињу коју пси већ гоне, али у горњу, чокирану цев уместо поткалибарног ''gold hawk'' зрна ставља ''двојку'' - 5mm, ако шакал удари на њега, да га лакше погоди, тешко је ток ''духа'' кроз густи граб погодити једним зрном. У доњој цеви бокерице остаје кугла за свињу. Лепо. У тренутку док смо завршавали разговор мобилним телефоном, на колегу, из неочекиваног правца долази крупна дивља свиња, касом, лагано, колега користи први слободан простор, пуца у плећку, за други хитац и нема времена. Мисли да је пуцао куглом, прелама пушку да препуни, кад оно - кугла неопаљена, пуцао је Беломовом ''двојком''! На радио станици слушам како тај колега псује самог себе као црног ђавола. Смирујем га и молим да крене за свињом, снег је, траг се лепо види и евентуално и крв, ако је случајно неко зрно пробило кожу. У ствари, скоро сам сигуран да је поготка било, јер колега о коме говорим важи за доказано доброг стрелца, али ипак, двојка.... Не надам се ничему. Колега Иван ми после пар минута јавља да проналази капи крви на трагу. После још неког минута јавља да је пронашао угрушке ''ко шака''. Наде су се нагло подгрејале, јасно ми је било по Ивановом опису да свиња искашљава крупне угрушке и да неће моћи далеко. У томе се проламају два пуцња и чује се Иванов глас на радио - станици: ''Готова је !'' Његова прва дивља свиња. Питам, јел је дотукао, а он каже да су та два метка била пуцана у ваздух, шенлучио човек. Елем, да не давим: дивља свиња, крупна стара женка у пуној кондицији, са тежином од 147 килограма, одстрељена је метком ''Белом'', сачма 5mm - ''двојка''. Пуцана је на двадесетак метара.Од места настрела је ''однела'' једно 300 метара. Одстрељену дивљач сам лично сређивао почев од драња до пангловања и имао прилике да видим ефекте погодка, као и то да осим те сачме у телу ове дивље свиње није било других зрна нити погодака. Грудни кош је био прострељен са двадесетек зрна сачме која су поцепала плућа, срце је добило једно  или два зрна.

Ово је дивља свиња о којој говорим, лов се одиграо новембра 2005. године.

(http://i48.tinypic.com/epofnq.jpg)

На овој фотографији се јасно види погодак у леву страну грудног коша и чиме је свиња пуцана:

(http://i47.tinypic.com/qnr329.jpg)

Колега о коме говорим је, наравно грешком на свињу опалио двојком коју је припремио за шакала, а не куглом коју је такође имао у пушци. Ловачка срећа је одлучила да погодак да такве ефекте на дивљачи да она падне и од метка који није био намењен њој.

Ово, наравно, не значи да дивље свиње треба ловити оваквом муницијом. Ја само испричах оно што сам искусио и својим очима видео.

Добар поглед!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nikola Vojinovic Јануар 17, 2010, 11:05:12
Sreća u nesreći!  :hi:
a krmaca je kao trogodisnji vepar!!!  :bb:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 17, 2010, 11:24:06
Тако је, зуби (да не кажем кљове) су јој били као код вепра двогодца! Препарат је остао и сада може да се види... Било ми је на неки начин и жао што је ова женка имала лошу срећу да налети на мог имењака, била је права матица и могла је да остави још неку генерацију лепих потомака. Нажалост, у брдско - планинском лову, у шуми, то Ниџа одлично зна, тешко да се има више од пар секунди, а често и мање да се дивља свиња уочи и пуца, за разазнавање полова остаје и премало времена... О овоме у оквиру друге теме...

Добар поглед!!!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Brno Јануар 18, 2010, 04:07:19
300m je dosta velika razdaljina i da nije bilo snega to bi bilo jako, jako teško naći.
Ali svakako govori o tome koliko je sačma hteli mi to priznati ili ne ubitačna ali isto tako i loša za pucanje na krupnu divljač.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Ћира Јануар 21, 2010, 10:59:23
Sto znaci kupujmo domace.Super municija.Pocetak sezone trapom lovio patke 5:5 :pioneer:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: dejan032 Фебруар 08, 2010, 02:34:34
u nedelju sam lovio lisice sa gonicima,izadje mi lija na 60ak metara a meni u gornjoj cevi BELOMOVA 5.00mm ili ti po naski dvojka....nanisanim.....povucem obarac,lija samo zavrte repom i ode,ali se zaj....a,naletela na mog matorog i on je pokosi Krusikovim Kingom...aj,ja se nsao u cudu reko promsih,ja posao da vidim kada cep nije odleteo ni 10ak metara a snopa nigde nema sve prosulo na 20ak metara.....jednom sam se zakleo da nikada vise Belom i djavo me je..o da ga stavljam u pusku,jer sam se zeznuo samo sam to imao kod sebe od krupnije sacme tada a stajao sam na mestu na kom moze na dalje da se puca.....nikada vise Belom.... :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :aggressive: :aggressive: :aggressive: :beee: :beee: :stop: :stop: :stop:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: SHEYTAN Фебруар 08, 2010, 03:11:35
Daj, Deki, opusti se malo! Opali na papir na nekoj umerenoj daljini, i okači posip da vidimo.
A di je čep od cevi, verujem da nikoga ovde ne interesuje, tj. iz takve priče taj podatak niko ozbiljan ne uzima u razmatranje.  :hi:

Drugo, el znaš koliko qglica ima u toj JEDINICI(po naški)? Qpi jedan komad KOJEG HOĆEŠ proizvodjača, pa pukni na 60m(ne koraka, metara) u metu, pa nam reci impresije!  :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: dejan032 Фебруар 08, 2010, 03:13:22
znam ja da ima malo kuglica ali je samo jedna odletela i paal pre lisice,ostale na 30-40m a patron je opalio kao petarda,ali je zato cev kao sulundar crna...u moju pusku Belom vise ne ide


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: dejan032 Фебруар 08, 2010, 03:15:25
sneg je bolji od papira,extra se video posip


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Јун 28, 2010, 08:04:34
Nabavih danas Belomov trap.Imam iskustva sa tim metkom u lovu ali u gadjanju glinenih golubova ne.Njegova cena od 22 din. mi se ne dopada ali se uzevsi u obzir da odlazim kuci iz Bg-a u La za nedelju dana,a tamo ima samo Beloma,isplati mi se.Da li neko ima iskustva sa ovim metkom i kakvi su utisci?Po starom odicaju,otvorio sam ga,sacma je kao kod najkvalitetnije italijanske municije,za razliku od sacme kojom pune lovacke patrone.Lovacki metak je 34 dinara,e njega sigurno necu koristiti.Sram ih bilo za tu cenu!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: sakal Јун 28, 2010, 09:36:21
u nedelju sam lovio lisice sa gonicima,izadje mi lija na 60ak metara a meni u gornjoj cevi BELOMOVA 5.00mm ili ti po naski dvojka....nanisanim.....povucem obarac,lija samo zavrte repom i ode,ali se zaj....a,naletela na mog matorog i on je pokosi Krusikovim Kingom...aj,ja se nsao u cudu reko promsih,ja posao da vidim kada cep nije odleteo ni 10ak metara a snopa nigde nema sve prosulo na 20ak metara.....jednom sam se zakleo da nikada vise Belom i djavo me je..o da ga stavljam u pusku,jer sam se zeznuo samo sam to imao kod sebe od krupnije sacme tada a stajao sam na mestu na kom moze na dalje da se puca.....nikada vise Belom.... :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :angry2: :aggressive: :aggressive: :aggressive: :beee: :beee: :stop: :stop: :stop:

OVO je jedna od zescih gluposti koje sam procitao na ovom forumu!
STA VI MISLITE!!!
Dobar Pogled!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: hzoran Јун 28, 2010, 09:42:21
slatko se nasmejah  :biggrin:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Sale Zr Јун 28, 2010, 09:52:11
Ima jedan vic, slična tema..

Crnogorac piša, ruke mu iza leđa, a pogled mu uprt u nebo.
Prolazi čovjek pokraj njega i upita ga:
- Ej Milutine, pobogu čovječe, što to radiš?
A Milutin mu odgovori:
- ‘Ko me jednom iznevjeri, nit’ ga gledam, nit’ mu ruku pružam!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Јун 28, 2010, 10:12:59
Da je pucano sesticom ili cak osmicom i da patron nije najverovatnije ovlazio,mozda bi ga Deki i dalje drzao u rukama,cak i stavljao u rupe(cevi). ;)


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: NeLe001 Јун 29, 2010, 08:12:18
Мени се свиџа Баскиеријев трап. А и јефтинији је од белома. Баскиери око 470 динара кутија а Белом 550 па ви гледајте.



Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: 8x57JS Јун 29, 2010, 08:19:16
Dobar je Belomov trap. Pozitivno sam bio iznenadjen..


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: denirk13 Јун 29, 2010, 09:04:10
Jedno i potvrdjeno pravilo u lovu t.e. u uspehu odstrela i potencijalnih pogodaka u metu, je koristiti jednu municiju  - municiju koje najvise poznajete, koja vama najvise lezi, municiju kojoj su balisticka svojstva komplementarna pre svega za vrste divljaci koje lovite, a onda i za vas samih, uzeci u predvid vas korpus, muskulaturu, reflekse i td.
Uzeo sam za pravo napisati nesto na ovoj temi, zato sto sam jedan od mozda, najlojalnijih korisnika( ovde kod mene )  Belomove municije vec 7-8 godina. Pridrzavajuci se onome sto sam prethodno napisao o koriscenju samo jedne municije ( ne kazem da je loso uraditi promenu - ali i onda treba imati jednu konstantu), za Belomovu municiju mogu reci samo reci pohvale.  :good: Zasto ?
Odmah cu reci da ekonomski aspekt nije presudan za moju pohvalu, ili bar nije bio na pocetku.Kad sam poceo aktivno da lovim pre jedno desetak godina, najvise sam koristio RIO, MIRAGE, pa staru zalihu KRUSIKA, TREPCE, pa CESKOG BELOTA, CORONA, PELLAGRI, DIJANA ....sve dok nisam naleteo na BELOM-a,  koji je bio nesto skuplji od RIO ve municije, ali kako nisam neki skeptik koji pljuje na sve sto je domace ili komsisko, rekao sam - aj da probam. I pravo da vam kazem, probao sam dobro, jedno dva - tri pakovanja 14 ili 2 mm na golubove i grlice  - i ostao apsolutno zadovoljan rezultatom.
Sta je to sto je meni vise odgovaralo ili se svidelo na Belomovoj municiji a nisam mogao da ga pronadzem na nekoj drugoj ( da ne ispadne da kritikujem, ali iskreno i nisam se potrudio pronaci, jer i one municije koje sam naveo su jako dobre )?
Pre svega, odusevio me zvucni efekt metka, kao i povratni trzaj t.e. udarac u rame koji su ostavili utisak da se radi o mocnom barutnom punjenju ili o mocnom metku.Megutim, ustanovio sam , da je u sporedjenju sa municijom koje sam prije koristio - recimo NIKE, BELOM-ov sacmeni snop daleko, daleko sporiji - dakle, nisam neki ekspert balisticar, ali verovatno je konstrukcija sacmi, njena masa, cepovi sa korpicama i vrsta baruta tako izbalansovani da vi prosto dobijete utisak da vidite sacmu dok leti. Ili da pojednostavim - pucate, pa imate vreme da malu zadignete glavu i vidite kako divljac ( ptica ) pada, sto nije slucaj sa NIKE ovom municijom (opalite i ciljate na metu na rastojanju od 30 tak metara sa sasvim malo preticanja i ptica u trenutku pada).
Znaci, moje misljenje je da je BELOM jedna soft, malo sporija, ali energetski dosta nabildana municija koja i na velikim rastojanjima nosi zavidne rezultate - iskreno i ja , pa i moj drug(koji je koristi fanaticnije od mene odkad sam  mu je preporucio), imali smo pogodke na 50 - 60 metara  i to sacmom precnika 3.00 mm (10). Evo, recimo,(ostavimo na stranu to sto ja uvek nastojim ne trositi previse energije  i uvek koristim manju sacmu sa vecom mogucnoscu pogodka) BELOM -ovu 12 - 2,5 mm koristim  - i apsolutno je efikasna i za lov fazana sve do kraja lovne sezone i u zimskim uslovima, i pored toga sto skolska bukvica kaze da je za fazana idealna 10 ili 8. Tako da, BELOM, njegove osobine i mogucnosti, potpuno odgovaraju lovcu koji voli malo vise drzati divljac na nisanu, voli dati malo vece preticanje - a znajte - BELOMOV snop sacmi ce uvek stici svoj cilj  :swoon:samo mu dajte malo vremena  :locomotive:
Zato, moj odgovor za ovu municiju, bar za sada, je  :buba:
Dobar pogled!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nforce Јун 29, 2010, 11:16:59
Nele, gde si nasao Bascieri trap po toj ceni?


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: vlada.lovac Јун 29, 2010, 11:29:06
Ne koristim Belomovu municuju već duže vreme, koristio sam je prvih par godina u početku njihove proizvodnje, uglavno 3mm i 3,5mm i mogu reći da sam bio baš zadovoljan, kako pravilnim i ravnomernim posipom, tako i učinkom na divljači. Jedinačno zrno punjeno Gualadni kuglom, takodje iz tog perioda je bilo izuzetne preciznosti i probojnosti, držalo je odličnu grupu na meti na 50m pa i na 70m, verujem da bi se odlično pokazalo i na DS ali na žalost nisam tad imao prilike pucati na nju, a onda se posle par godina čini mi se nešto promenilo, nekako su počeli zečevi da beže, da ustaju posle pogotka, tako da već duže vreme ne koristim tu municiju.
 :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Јун 29, 2010, 11:36:20
Baschieri je bio po toj ceni u Rikosetu,pucao sam ga i napravio dobar rezultat.Medjutim,posto naredne nedelje odlazim u Lazarevac,a tamo ima samo Beloma i ne isplati mi se da periodicno dolazim po 2 kutije u BG,odlucio sam se za Belomov trap.Pored toga,drugar koji daleko cesce puca golubove i koji je dosta koristio B&P Competition One,taj dan je uzeo Belom i kaze da ce u buduce samo njega da koristi,inace dobar je i standardan strelac.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: NeLe001 Јун 29, 2010, 01:31:01
Nforce, колега у посту изнад је већ све одговорио.

Добар је и Белом, само сам се ја мало разочарао у њега после једног промашаја(подбачаја), али авај.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Јун 29, 2010, 02:10:15
Pre svega,mora se napraviti razlika izmedju Belomovog trap i lovackog metka.Onako laicki,na oko,sacma u trap metku je daleko kvalitetnija,drugaciji je koncentrator i barut i metak je u rangu mnoge strane municije ali i cena,sto ne opravdavam.Sto se tice lovacke municije,koristio sam je i nikakvih problema nisam imao ali ni neka preterana ocekivanja pa sam mu se prilagodio,koristio ga na kracim distancama,u boljim vremenskim uslovima i bilo je ok.Ali,naslage olova i baruta koje stvara u cevi,kao i cena koja je u rangu kvalitetnije strane municije iste gramaze(32grama),odvratili su me od koriscenja te municije za lov,za sada.
Ponavljam,njihov trap metak je nesto drugo i ovo misljenje zadrzavam dok ne odem na streliste i isprobam 2 kutije.Dobar pogled! :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: swift Јун 29, 2010, 04:17:49
Belom je kao i PPu...od serije/sezone/ do serije.
Trap mu je najbolji proizvod. Naj ujednaceniji.

Patron u granulaciji sacme  3m je 2008 imao brzinu oko 390m/s.Solidno.
Prosle godineje neko ranjavao zeca sa belomom,i ja pekontrolisao brzinu ...350-375m/s olovo mekano, samo tako.

Ove godine cemo videti :spiteful:
Ako se Belom vrti oko V-3m oko 390-400m/s onda je OK


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: sangajska.odgajivacnica Јун 29, 2010, 06:07:25
Sto se tice beloma koristio sam cetri vrste municije i to poprilicno puno i danas je koristim cesto i rado a to su belomova breneka i cetri ured za svinje oba su ekstra dobri meci i izuzetno precizni naravno daljine su srazmerne municiji cetri ured do 30 koraka daje odlicne rezultate a breneka do 40 tak metara ne zostaje za svetskim mecima. Takodje sam pucao glinene golubove sa belomovim trapom i jako sam zadovoljan koliko ja mogu biti ekspert jer nisam neki profesionalac. al zato 16 belomova na prepelice je po meni najbolji metak spram cene na trzistu i vrlo rado ga koristim.
Ostale nisam koristio pa necu ni da komentarisem


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: AcaNik Јун 29, 2010, 09:34:50
да резимирамо :scenic: за глинене голубове Белов трап је одличан јел тако?


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: graničar Јун 29, 2010, 09:43:28
 :good:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: jovan Јун 29, 2010, 11:30:58
Mene mi se ne sviđa.... :download:
 :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Јул 21, 2010, 06:00:15
Pucao sam dve serije od po 15 glinenih golubova sa Belomovim trapom i to na takmicenju,prvi put.Oba puta 10 od 15 pogodjenih,sto i nije tako lose ali moze i mora bolje.Bilo je i dosta treme tako da ne mogu da okrivim municiju ali posto sam bolji uspeh ostvarivao sa B&P Competition One,a i jeftiniji je,vracam se njemu ako ga nadjem.Ono sto je definitivno prednost Beloma,s obzirom da pucam sa MP 153 jeste malo jace punjenje pa puska radi bez problema. :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nforce Август 07, 2010, 05:44:12
Danas ga probao na prepelice, nije lose koliko ljudi pricaju da je!

Kupio sam ga jer u nasim prodavnicama se sete da nabave sitnu sacmu u decembru tako da je bilo da se bira, belom ili belom :D


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: AcaNik Август 07, 2010, 11:54:17
у продавницма кажу да више неће бити B&P Competition One. ваљда се више не производи или тако нешто:(
а белом трап је екстра за голубиће :good:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nforce Август 08, 2010, 11:58:54
Pucao sam taj B&P trap na golubove, nisam bas zadovoljan!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: sajap Август 10, 2010, 08:52:18
za golupčiće je dobra ruka najbolja a što se tiče beloma moje kolege ga pucaju i zadovoljni su sa njim ja lično pucam B&P legend i tornado t2 i t3.Možda probam sa belomom :focus: :not_i:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: AcaNik Август 10, 2010, 11:27:46
нећеш погрешити са Беломом :good:
Пошто је тај B&P legend?


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nforce Август 11, 2010, 12:06:56
Tornado trap, ekstra!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: sajap Август 11, 2010, 09:29:34
нећеш погрешити са Беломом :good:
Пошто је тај B&P legend?
B&P-28din,Tornado T2-20din, t3-22din


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: reze73 Август 11, 2010, 06:51:53
Odmah na početku da se izvinim,  :hi: nisam radnik fabrike municije Belom.  :nono:
Od kad sam lovac uvek sam pretežno koristio domaću municiju belom ili pre toga krušik.Nije me nikad razočarao,više je bio stvar koliko sam utreniran ili koncentrisan.U letnjoj i jesenjoj sezoni lova skida on sve,malo je zimi spor ili što kažu slabo pali u odnosu na Rc,jer u lovu na patke treba veće preticanje,dok kod Rc skoro bez preticanja i eto ulova.  :yahoo:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: car Август 11, 2010, 07:09:22
Narode ja sam koristio u nedelju na prepelice BELOM ekstra je radio iz moje IZ 153 radilo je 24g bez zastoja ,ali jeste malo sporiji metak mad ja i nezurim kad poleti prepelica ekstra.
A i koristimo domace patrone SRPSKI ,poz car. :buba:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Август 14, 2010, 05:38:07
Ja sam pre dve sezone koristio Belom trap za lov fazana i nikakve razlike izmedju njega i lovnog metka samo malo manji trzaj.Naravno pocetkom sezone.A,planiram i ove sezone za pocetak na patke da ga koristim jer mi je ostalo od gadjanja glinenih golubova.Inace,takodje posedujem MP 153 i mogu reci da najbolje funkcionise sa ovom municijom bez potrebe zavrtanja regulatora trzaja. :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nikola_lovac Новембар 17, 2010, 03:34:13
Sa Belom brenerom pogodio u drvo na 60 -ak metara :-D u centar :-) obozavam taj brener ,ali ga slabo ima u poslednje vreme kod mene u pirotu :-(


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: drinski Новембар 17, 2010, 10:45:49
Ja sam pre dve sezone koristio Belom trap za lov fazana i nikakve razlike izmedju njega i lovnog metka samo malo manji trzaj.Naravno pocetkom sezone.A,planiram i ove sezone za pocetak na patke da ga koristim jer mi je ostalo od gadjanja glinenih golubova.Inace,takodje posedujem MP 153 i mogu reci da najbolje funkcionise sa ovom municijom bez potrebe zavrtanja regulatora trzaja. :hi:

Kolega TRAP METAK NIJE LOVNI METAK posto drzite stalno predavanja o municiju najmanje sam od vas ocekivao da koristite trap municiju u lovu da vam ne nabrajam razloge! Fazana i mogu da razumem ali svakako i dalje mislim da se sa trapom fazan ne lovi ali patke da lovite trapom pa vi toliko ptica ranite da je to tuzno i ovo vam tvrdim pod garanciju (to sto ste neku i ubili to je zato sto ste pogodili u glavu neku patku ili je bila ekstremna blizina)! Kolega sto puta smo pricali o tom trap metku i vi kazete da potrosim zalihe tuzna izjava!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Новембар 17, 2010, 11:06:46
Kolega TRAP METAK NIJE LOVNI METAK posto drzite stalno predavanja o municiju najmanje sam od vas ocekivao da koristite trap municiju u lovu da vam ne nabrajam razloge! Fazana i mogu da razumem ali svakako i dalje mislim da se sa trapom fazan ne lovi ali patke da lovite trapom pa vi toliko ptica ranite da je to tuzno i ovo vam tvrdim pod garanciju (to sto ste neku i ubili to je zato sto ste pogodili u glavu neku patku ili je bila ekstremna blizina)! Kolega sto puta smo pricali o tom trap metku i vi kazete da potrosim zalihe tuzna izjava!

Nema potrebe da mi persiras,mladji sam od tebe.Ne drzim predavanja,samo izlazem svoja iskustva,zapazanja,znanja i misljenja.Mogu da potpisem da si vise pataka ranio od mene zato sto nisam ni isao u lov na patke ove sezone,a i da sam isao,ne bih koristio trap.Zalihe su na kraju bile 4 komada.Nosio sam ih u lov na fazana ali nisam pucao,niti cu do kraja sezone.
Retko sam koristio trap i to samo na fazana,a ucinak je nijedno ranjavanje,sto ne znaci da ga preporucujem bilo kome.
Na kraju,sve sam blizi odluci da i ne pomisljam na upotrebu trapa u buducnosti u lovu. :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: drinski Новембар 17, 2010, 11:16:51
Kolega znam kako su patke tvrde a kako je trap metak slab pa sam morao da reagujem mada sad pogledah to je vas post od avgusta ! Nema ljutis ali to je bilo i za druge lovce koji koriste trap u lovu! Sve u najboljoj nameri nego me iznenadio vas post  :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Новембар 17, 2010, 11:26:31
Nema ljutnje naravno.Svi imamo neke falinke,a ja pokusavam da ih svedem na minimum vremenom pa u tom smeru prestajem da razmisljam o trap metku kao upotrebljivom za lov pataka pa i fazana. :hi:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: 223 rem Новембар 21, 2010, 07:22:34
BELOM ? JEDNOM SAM NASAO NJIHOVU KUGLU,JAKO DOBAR METAK . . .MISLIM DA NEMA NEKE VELIKE RAZLIKE OD UVOZNE MUNICIJE . . . . MOJE MISLJENJE STA VISE MOZDA BOLJI METAK OD MNOGIH UVOZNIH KOJI SE PRODAJU NA NASEM TRZISTU. . . .


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: kmkole86 Новембар 22, 2010, 02:08:13
u virtualnom svetu kada pises velikim slovima znaci da vices, a da te covek pita zasto vices?  :lol:  :drinks:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: 223 rem Децембар 03, 2010, 11:05:49
e j**** ga nisam znao     :lol:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: serhunter Децембар 17, 2010, 07:50:21
Ima li Belom  web prezentaciju? :read:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Децембар 17, 2010, 11:04:09
Nema web stranicu,sve sto ima o njemu je pisano po forumima.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Jastreb Децембар 17, 2010, 01:40:00
BELOM se cuva u strogoj tajnosti...pssst  8)


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Децембар 17, 2010, 01:56:34
Kao recept za Coca Colu,samo sto je BELOM jos jaci brend!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Patan Јануар 19, 2011, 10:44:37
Nesto mi nije jasno? Ja zadnjih tri gorine koristim Belom za lov sitne divljaci i nikada nisam imao ni jedan jedini problem.
 Sva divljac je padala na mestu i nikad nije ustajala i odlazila posle pogodka kao sto neki kazu.Metak jeste sporiji  potrebno je malo vece preticanje ali kada se naviknes to ne predstavlja neki problem.Jedina mana koju ja nalazim je to sto dosta zaprlja cev od puske pa je potrebno duze ciscenje ali kao sto se kaze :" koliko para toliko muzike".Ja obicno koristim 3mm za fazana i 3.5mm za zeca i to preko cele sezone.Ranije sam koristio Baschieri, Rc, Krusik , Belot i par puta Mirage ali sam onda zakljucio da je najvaznije navici se na jedan metak i samo njega koristiti.Kada se naviknes na odredjenu municiju onda nece biti promasaja bilo koji da koristis.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: BR Јануар 19, 2011, 11:14:23
Kada se naviknes na odredjenu municiju onda nece biti promasaja bilo koji da koristis.

 :good: :good: :good:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Sale Zr Јануар 20, 2011, 09:41:31
Kolega Patan  :good:  :drinks:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: acalovac Јануар 20, 2011, 11:40:49
Potpisujem Patana i dodao bi da kad sam ga prvi put turio u cev kad se pojavio,zaljubio sam se  :give_heart: jedino je bolji baskijeri long range   :hi:  Vrh brate  :focus:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Blek Фебруар 19, 2011, 01:41:02
kakav BELOM hvalis?jedino trap sto im valja lovna municija je nula!
a sto se tice trapom lova na patke nema sta,odlican izbor,bolje biti ne moze...ima u lovackim novinama preporuka ako si nekada gledao,pa procitaj nije lose nesto i nauciti nesto!!!

Pročitajte pravila foruma i predstavite se u predviđenoj temi. Lorist tim


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nikola_lovac Фебруар 19, 2011, 04:42:04
Koja je cena Belomovih pojedinacnih zrna :-) zanimaju me i ovi podkalibarni i ovi ovi obicni ? :-)


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: TINA KILER Фебруар 19, 2011, 04:51:50
kakav BELOM hvalis?jedino trap sto im valja lovna municija je nula!
a sto se tice trapom lova na patke nema sta,odlican izbor,bolje biti ne moze...ima u lovackim novinama preporuka ako si nekada gledao,pa procitaj nije lose nesto i nauciti nesto!!!

Pročitajte pravila foruma i predstavite se u predviđenoj temi. Lorist tim
[
/quote]Mali :hi:
Jos municije treba ti da ispalis da bi znao koji je metak kakav :lol:
A sto se tice BELOM metka ni meni se nesvidja


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: AcaNik Фебруар 19, 2011, 05:03:21
Koja je cena Belomovih pojedinacnih zrna :-) zanimaju me i ovi podkalibarni i ovi ovi obicni ? :-)
88 динара комад за калибар 12


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Patan Фебруар 19, 2011, 05:50:53
Gde "Belom" udari tu trava ne raste..... :good:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Nikola_lovac Фебруар 19, 2011, 06:26:00
Pucao sam sa njim i svidja mi se kako nosi :-) e sad nikad nisam imao odstrela sa njim pa da znam kakva je penetracija ?? ( ako neko zna moze da kaze :-) ) Za pojedinacno zrno nisu skupi a pored brenekke njih rado koristim :-)


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Blek Фебруар 19, 2011, 07:38:14
kakav BELOM hvalis?jedino trap sto im valja lovna municija je nula!
a sto se tice trapom lova na patke nema sta,odlican izbor,bolje biti ne moze...ima u lovackim novinama preporuka ako si nekada gledao,pa procitaj nije lose nesto i nauciti nesto!!!

Pročitajte pravila foruma i predstavite se u predviđenoj temi. Lorist tim
Mali :hi:
Jos municije treba ti da ispalis da bi znao koji je metak kakav :lol:
A sto se tice BELOM metka ni meni se nesvidja
MA vazi...pametnice :hi:


Kolega, predstavljanje je obaveno pre bilo kakvog postavljanja poruka i komentara.

A i nema potrebe za ovakvim komentarima

Lorist Tim


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: NeLe001 Август 12, 2012, 08:57:33
Да ли је неко скоро мерио брзину Беломовог трапа? Како чујем од једног пријатеља који пуца лигу, каже да су га сада поправили и да је најбржи метак за голубове. Ја у то нешто баш и нисам сигуран...


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: TINA KILER Август 26, 2012, 03:51:19
Kod mene dosta ljudi ove godine na takmicenju puca Belomov trap metak i mogu ti reci da imaju dosta dobre rezultate e sad sta je u pitanju :unsure:


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: 223 rem Септембар 01, 2012, 04:58:07
www.belom.rs


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: 223 rem Септембар 02, 2012, 10:42:51
 zna li ko gde ima da se kupi podkalibarno cal 12 od beloma,po srbiji.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: rc Октобар 11, 2012, 02:34:43
svaka pohvala za informacije na sajtu beloma o brzini municije i pritisku to je proizvod iza koga stoje strucnjaci iz BELOM lov. i sportske municije.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: arsa Октобар 11, 2012, 03:15:05
svaka pohvala za informacije na sajtu beloma o brzini municije i pritisku to je proizvod iza koga stoje strucnjaci iz BELOM lov. i sportske municije.
Tako je kolega. Još kad bi postavili tablice i za cal 16 bilo bi ekstra :hi:.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Kiza Октобар 11, 2012, 07:18:09
Po ovome ispade BELOM najbrzi metak na svetu ? Uzdrzacu se od daljih komentara .


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: rc Октобар 13, 2012, 08:30:47
mogli bi iz belom a da nam pojasne tabelu verovatno je prvo pocetna brzina na ustima cevi a ona druga neznam posle koliko metara se meri ako neko zna nek se javi i napise


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Miroslaw Октобар 13, 2012, 10:40:29
mogli bi iz belom a da nam pojasne tabelu verovatno je prvo pocetna brzina na ustima cevi a ona druga neznam posle koliko metara se meri ako neko zna nek se javi i napise

Vo= na ustima cevi , V10= na daljini 10m 0d usta cevi


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: rc Октобар 14, 2012, 01:21:53
da li to znaci da nam je belom dao najrealniju tabelu brzine a pitam se ako neko zna dali bashieri na svom sajtu daje brzinu na ustima cevi kao i m90 vusir koji na kutiji ima brzinu sacme dali je to samo na ustima ili na 10 metara ili neka srednja brzina,ko zna nek napise.hvala i dobar pogled a belom bi stvarno mogao da da tabelu i za 16 cal iza 20 calibar.to sad ocekujemo od beom a posto vidimo da se trude oko sajta i hvala im za to.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Kiza Октобар 14, 2012, 05:05:40
Ama druze svako ostavlja pocetnu brzinu , onu Vo i ta je najvaznije ... i ostavi se tih tabela , nema sanse da belom ima takvu brzinu !
Kvalitetnija municija od poznatijih , jacih i vecih prozivodjaca  u toj gramazi sa najkvalitetnijim barutom (  svedski JK6 ) ima pocetnu brzinu 410 m/s , pa ne zank kako je belom dosao do tih 430 ,440 ...


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: goranče Октобар 14, 2012, 07:36:37
   B&P 4MG2 Flash po podatcima proizvođača ima početnu brzinu 435 m/s.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: mladjan lovac Октобар 18, 2012, 12:25:16
Podaci u tabelama koje je izbacio Belom su zaista impresivni a koliko su verodostojni to je pitanje. Bez obzira na brojke bilo kog proizvođača, najvažnija je praksa i kontinuitet, a sve iznad 390 m/s je sasvim dovoljno da odstreli sitnu divljač na normalnim udaljenostima. Prednost Beloma je što ga uvek ima u prodavnicama koje su glavni distributeri i što cena nije previsoka. Tu činjenicu sam iskoristio da zamolim direktora da uvedu u svoj proizvodni program i patron sa filcanim čepom koji je po mom mišljenju odlično rešenje za prvi metak a ja bih ga koristio u celosti jer sam pristalica takve municije. Dobio sam uveravanja da će se pristupiti izradi takvog metka čim pre jer su trenutno prezauzeti proizvodnjom njihove standardne municije. Predložio sam patron do 34 grama sa plastičnom čaurom i pomenutim filcanim čepom, koji nije prejak za prvi metak a sasvim je dovoljan i za drugi, pogotovo ako se radi o dvocevkama.
Ako ima još zainteresovanih, možda bi bilo dobro da se oglasite jer je ovaj forum jedan od retkih načina na koji možemo da utičemo na proizvođače.
Dobar pogled!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Tadija Октобар 27, 2012, 12:32:17
Belom ima očajno meku sačmu. 


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: swift Октобар 27, 2012, 02:01:07
Od Beloma je jedino trap municija koegzistentna po kvalitetu.

Tablice o brzinama su verovatno plod opitnih patrona i u mnogome to ne pije vodu.
Belom nikada nije bio, niti ce biti toliko brz a sa tako malim pritiscima.
Nesto tu ne stima. Naravno, to neznaci da pojedine serije nisu savim solidne.

Koliko me pamcenje sluzi, pre dve godine sam merio brzine i Belom je bio na 380-390m/s, u proseku, sa ne bas sjajnim posipom na 35 m. Rezultat toga je bio neujednaceno punjenje /i oni kazu da u patronu ima cca. sacme a to znaci gram gore dole. Razlika u brzinama je bila i do 25 m/sec. po patronu. E sad, ajd se upucaj.

Sacmeni patron izgleda prost ko boza ali kad udjes u proizvodnju vidis da to i nije bas tako. Treba odrzati kvalitet u velikim serijama.
  


Naslov: JEL POČEO SAJAM LOVA I RIBOLOVA U BEOGRADU
Poruka od: sremac Март 29, 2014, 01:23:19
Najnovija vest i to potvrdjena.a radi se o trap metku koji su poceli da pune i prodaju za ovu godinu.a prodali su ga u vecim kolicinama.po metku fali sto kuglica(nije stamparska greska)a da situacija bude jos gora precnik sacme nije 2,4mm vec se kretao od 2,6-2,8mm.ako ima neko na forumu ko puca za s.pazovu neka da svoj komentar.jer cujem da su njima "uvalili"vecu kolicinu municije.na kraju sta reci,da nije zalosno bilo bi smesno


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Pecha Март 24, 2016, 04:38:11
Kolege lovci, da li je neko koristio sacmu PP i kuglu od beloma i pucao na svinje ? Konkretno me zanima koje je tvrdoce ova sacma i kugla, da li su probojne ili su meke i prodru skoro pod kozu ?

Isto pitanje i za krusik kuglu i PP, da ne pisem isto pitanje u 2 teme samo zato jer je drugi proizvodjac.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: AcaNik Март 25, 2016, 02:52:07
ПП је забрањен у лову у Репубилици Србији!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: svetos Март 25, 2016, 03:06:41
ПП је забрањен у лову у Репубилици Србији!

Zabranjen je za lovce,dok za krivolovce nije. Veoma se dobro prodaje i odlicno se pokazao na stetocine tipa srnece divljaci. Naravno tamo gde je smatraju stetocinom koja samo zeza kerove i smeta im da gone zeca i lisicu
Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Pecha Март 25, 2016, 03:33:41
Nisam znao za PP-jac, mislim mladji sam lovac ali nikad niko nije oko mene to spomenuo. A i svi imaju bar po 2 PP-a kod sebe. I planirao sam da skoknem do snajpera da uzmem nekoliko kugli ili PP, posto PP otpada, onda samo kugle.

Ali kad sam vec pokrenuo pitanje zanima me, opet pitam, koje su tvrdoce kugle i PP od beloma i krusika ? Vidim kugle baskeri kal. 16 nema nigde oko mene pa reko onda nesto domace da uzmem.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: Max011 Октобар 22, 2018, 02:30:03
Moram da pohvalim "običnog" Beloma što se tiče baruta. Tačnije u poslednja dva lova pucana njihova desetka. Prijatno je i primetno stanje cevi bez mnogo gareži. Obično barut u njima začadi da izgledaju kao sulundar bubnjare. Ovako malo spreja i par krpica i cevi se cakle kao staklo!


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: crni đorđe Октобар 23, 2018, 08:26:11
   A rade ga i bez korpice. I cijena mu dobra. U trgovinama Juventa, u Republici Srpskoj, kutija 25 komada 15 KM.


Naslov: Odg: BELOM
Poruka od: skljo Октобар 25, 2018, 12:58:33
Koristio belom samo na prepelicu sa korpicom i bio prezadovoljan cista cijev kud nanesem tu i pogodim imao 2 kutije i taman odem da kupim daj 6 kutija on pakuje ja pogleda bez korpice reko necu taj imas sa korpicom kaze nemam ljudi kupuju i taj i ono standardno ubijedjivanje prodavca da ti uvali nesto sto ne zelis u juventi odnosno jacimovic cijena tog bez korpice 80pf po komadu odnosno 20km kutija tako da  nista od druzenja sa belomom makar dok je bilo ljetnog lova