DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161814 poruka u 7334 tema- 7065 članova - Poslednji član: cobe1

Септембар 18, 2020, 08:13:07
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumORUŽJE, MUNICIJA, OPTIKE I MONTAŽELOVNO STRELJAŠTVO (Urednik: swift)Pravilnik "SRPSKE DALEKOMETNE LIGE" za 2019. godinu
Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Pravilnik "SRPSKE DALEKOMETNE LIGE" za 2019. godinu  (Pročitano 526 puta)
SHEYTAN
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2875


« poslato: Мај 28, 2019, 07:37:56 »

(Pravilnik je bio objavljen u drugoj temi, ali smo morali da odradimo par sitnih izmena. Nadamo se da do kraja ove sezone neće biti izmena, pa evo da ga objavimo u posebnoj temi)
Pravilnik "SRPSKE DALEKOMETNE LIGE" za 2019. godinu


100 metara

MK puška – isključivo kalibar 22LR
Maksimalna masa puške: 5 kg bez prednjeg oslonca (bipoda), dozvoljena tolerancija +10g

Svi vidovi prednjeg oslonca su dozvoljeni (bipod, postolje, ranac, vreća…) pod uslovom da nije moguće da se MK fiksira ili da se vrati u identičan prvobitni položaj (bez graničnika), bez mogućnosti elektronski kontrolisanog pomaka i sl
Zadnji oslonac – po izboru strelca, ne sme biti fiksan sa kundakom, mora biti nezavisan element
Izbor položaja za gađanje je slobodan. Stojeći, sedeći, ležeći, bitno da je bezbedan za sve učesnike
Proba: 5 minuta, neograničen broj metaka, meta se ne donosi na uvid
Meč: 10 metaka, 10 minuta, u dve mete po 5kom, mete su jedna ispod druge
Spotiranje je dozvoljeno
Jednom MK puškom može pucati cela jedna ekipa.


300 metara

Dozvoljeni svi kalibri municije do 8,5 mm sa centralnim opaljenjem
Maksimalna masa puške: 8.25 kg bez prednjeg oslonca(bipoda), dozvoljena tolerancija +10g

Svi vidovi prednjeg oslonca su dozvoljeni (bipod, postolje, ranac, vreća...) u kojima nije moguće da se karabin fiksira ili da se vrati u identičan prvobitni položaj (bez graničnika), bez mogućnosti elektronski kontrolisanog pomaka i sl.
Zadnji oslonac – po izboru strelca, ne sme biti fiksan sa kundakom, mora biti nezavisan element
Izbor položaja za gađanje je slobodan. Stojeći, sedeći, ležeći, bitno da je bezbedan za sve učesnike
Proba: 5 minuta, neograničen broj metaka, meta se donosi na uvid
Meč: 20 metaka, 20 minuta, u dve mete po 10kom
Spotiranje je dozvoljeno
Važi pravilo - jedan strelac – jedna puška
Zabranjena je upotreba gasne kočnice
Umanjeni primer mete:  Na jednom papiru 54x70cm se nalaze dve kružne mete, vrednost jednog kruga odgovara ¼ MOA na300m. Muš je ¼ MOA, 10tka 0,5 MOA itd.


Format Takmičenja


Takmičenje je pojedinačno i ekipno. Ekipe su sastavljene od 4 člana, stim da se uzimaju u obzir najbolja 3 rezultata kao ekipni rezultat. Da bi ekipa tokom trajanja lige koristila ime iz ranijih kola, potrebno je da najmanje dva člana iz prvog nastupa ekipe budu u timu za konkretno kolo(radi sabiranja bodova za ukupni, godišnji plasman).

Discipline 100m MK i 300m karabin su nezavisne, i rangiraju se i nagrađuju pojedinačno i ekipno.


Bodovanje

Sistem bodovanja se zasniva na performansnom sistemu, gde je pucač koji je zauzeo prvo mesto dobija 100 bodova, i svi ostali rezultati se određuju podelom njihovog rezultata sa pobedničkim rezulatatom i množenjem sa 100.
(Rezultat pucača / Najbolji rezultat) x 100, zaokruženo na 3 decimale
PRIMER:
Otpucao si 89 meč poena. Pobednik ima 105 meč poena (89/105)*100 = 84,762 SDL poena

Ukupan broj SDL poena za sezonu će biti zbir najboljih nastupa pucača/ekipa, po sistemu „broj održanih kola minus jedno, najlošije kolo“.
Finale će vredeti +40% bodova, tj. najbolji rezultat će donositi 140 SDL boda, i svi ostali strelci takođe će dobijati  +40%. )


Maksimalan broj strelaca po kolu je pedeset. Nakon popunjavanja tog broja prijavljenih neće biti moguće učešće u konkretnom kolu lige, bez obzira na dotadašnja učešća i plasman

Prilikom ulaska na strelište, vrši se provera bezbednosti oružja – da je oružje prazno i da je zatvarač izvađen ili u zadnjem položaju, i da li su sigurnosne zastavice u ležištu metka. Zastavice moraju biti na tom mestu stalno, bez izuzetaka, sem kada strelac nastupa – i uklanjaju se isključivo po odobrenju rukovodioca gađanja. Nepoštovanje ovog pravila povlači diskvalifikaciju.
Tokom trajanja probe i meča, obavezna je upotreba antifona i od strane strelaca i od strane posmatrača.Takmičenje se odvija na sledeći način:

Strelac iz baterije, po odobrenju rukovodioca gađanja, zauzima poziciju na streljačkoj liniji sa MK puškom. Pošto rukovodilac odobri, uklanja se sigurnosna zastavica iz ležista i tada počinje proba koja traje 5 minuta. Po isteku vremena za probu, rukovodilac gađanja izdaje naredbu da se obustavi gađanje, dok se okrenu mete na 100m za MK. Potom se izdaje naredba za otpočinjanje meča, koji traje 10 minuta, puca se po 5 metaka u dve mete. Kada istekne vreme, rukovodilac izdaje naredbu da se zastavice vrate u leziste, te da se MK puška odloži, a zauzme pozicija sa karabinom (ukolko je strelac završio ranije sa mečom, zastavicu vraća u ležište i odstupa sa linije gadjanja dok ostali takmičari ne završe, potom zauzima poziciju za gađanje sa karabinom). Po odobrenju rukovodioca gađanja, kada su se svi takmičari postavili sa karabinima, uklanjaju se sigurnosne zastavice i počinje da teče vreme od 5 minuta za probu na 300 m. Kada vreme istekne, gadjanje se obustavlja, i zastavice se vraćaju na mesto (u ležište) dok traje zamena meta na 300 metara. Kada su mete zamenjene, po odobrenju rukovodioca meča zastavice se uklanjaju iz ležišta, i otpočinje meč koji traje 20 minuta, po 10 metaka u dve mete. Strelac koji je završio sa gađanjem, vraća sigurnosnu zastavicu u ležište i sklanja se sa vatrene linije. Pošto se meč završi, strelci mogu da uklone svoje oružje i opremu sa vatrene linije, da bi sledeća baterija zauzela svoje pozicije.
Probne mete sa 100m se ne donose na uvid strelcima, a sa 300m se donose.

U boksu tokom pucanja za meč mogu biti prisutni samo strelac i spoter. Spektiv i spoter moraju biti u boksu, ne van njega.

Masa oružja se NE MERI, sem u slučaju prigovora. Prigovor se naplaćuje u iznosu kotizacije, a u slučaju usvajanja prigovora, novac se vraća.
Sva pitanja za čijom regulacijom se naknadno ukaže potreba, biće regulisana aneksima pravilnika.
Sačuvana

T N T

diablo  diablo  diablo diablo  diablo  diablo

B  E  S  N  I  L  O
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: