momci potreban dobar proveren recept za kulen ili majstor da licno napravi
moze na pp ili na tel 063 351 102
Ako nije "mala tajne velikog majstora" bilo bi lijepo da taj raecept podijeli sa nama.
Napisaću kako to ja radim.
Meso sa plećke i slanine sa leđa svinje stare najmanje godinu dana sameljem kroz rešetku od 6 mm. Omjer krtog mesa i slanine je 3:1. Na deset kilograma ove smjese dodam 200 grama mljevene ljute aleve paprike, 50 grama šećera, 50 grama bijelog luka u prahu (ne u granulama) ili 2 dl iscijeđenog soka od samljevenog i nakvašenog bijelog luka. sve to izmiješam dok se ne objedini, a znak da je dobro izmiješano je izjednačena boja. Ostavim da odstoji sat dva, pa ponovo izmiješam. Neko ostavi i dO narednog dana. Punim u kolagene omotače prečnika 45 mm. Sušim na hladnom dimu (bez otvorenog plamena) suvim bukovim drvetom posječenim prije tri godine, na na način da jedan dan dimim, jedan dan provjetravam i nakon deset takvih dana iznosim iz pušnice u prozračnu prostoriju (ne na promaju) gdje dodatno fermentira i suŠi se. Ako se uradi početkom decembra, spremno za upotrebu je krajem januara. Ja to ta tako...