DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

160282 poruka u 7127 tema- 6868 članova - Poslednji član: stevan.tr

Децембар 19, 2018, 05:50:33
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: recept za kulen  (Pročitano 357 puta)
vujke
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 214


« poslato: Новембар 19, 2018, 03:28:33 »

momci potreban dobar proveren recept za kulen ili majstor  da licno napravi
moze na pp  ili na tel 063 351 102
Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2276



E-mail
« Odgovor #1 poslato: Новембар 20, 2018, 09:12:26 »

momci potreban dobar proveren recept za kulen ili majstor  da licno napravi
moze na pp  ili na tel 063 351 102

Ako nije "mala tajne velikog majstora" bilo bi lijepo da taj raecept podijeli sa nama.

Napisaću kako to ja radim.
Meso sa plećke i slanine sa leđa svinje stare najmanje godinu dana sameljem kroz rešetku od 6 mm. Omjer krtog mesa i slanine je 3:1. Na deset kilograma ove smjese dodam 200 grama mljevene ljute aleve paprike, 50 grama šećera, 50 grama bijelog luka u prahu (ne u granulama) ili 2 dl iscijeđenog soka od samljevenog i nakvašenog bijelog luka. sve to izmiješam dok se ne objedini, a znak da je dobro izmiješano je izjednačena boja. Ostavim da odstoji sat dva, pa ponovo izmiješam. Neko ostavi i dO narednog dana. Punim u kolagene omotače prečnika 45 mm. Sušim na hladnom dimu (bez otvorenog plamena) suvim bukovim drvetom posječenim prije tri godine, na na način da jedan dan dimim, jedan dan provjetravam i nakon deset takvih dana iznosim iz pušnice u prozračnu prostoriju (ne na promaju) gdje dodatno fermentira i suŠi se. Ako se uradi početkom decembra, spremno za upotrebu je krajem januara. Ja to ta tako...
Sačuvana
zhrvoje
Junior
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 84


E-mail
« Odgovor #2 poslato: Новембар 20, 2018, 10:22:25 »

Kulen se puni u svinjsko slijepo crijevo.
Sve sto se puni u bilo kakva druga crijeva ne moze se nazvati kulenom... drinks
Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2276



E-mail
« Odgovor #3 poslato: Новембар 20, 2018, 12:20:14 »

Kulen se puni u svinjsko slijepo crijevo.
Sve sto se puni u bilo kakva druga crijeva ne moze se nazvati kulenom... drinks

Poštujem i ovakav stav. Napunim poneko i ovako. Ali lakše mi je u kolagena i brže se osuži. Konačno u mesnicama i marketima gotovo isključivo je u kolagenim.
Sačuvana
vujke
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 214


« Odgovor #4 poslato: Новембар 22, 2018, 03:14:39 »

hvala na receptu
javicu rezultat
Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2276



E-mail
« Odgovor #5 poslato: Новембар 23, 2018, 09:32:30 »

Ako nije "mala tajne velikog majstora" bilo bi lijepo da taj raecept podijeli sa nama.

Napisaću kako to ja radim.
Meso sa plećke i slanine sa leđa svinje stare najmanje godinu dana sameljem kroz rešetku od 6 mm. Omjer krtog mesa i slanine je 3:1. Na deset kilograma ove smjese dodam 200 grama mljevene ljute aleve paprike, 50 grama šećera, 50 grama bijelog luka u prahu (ne u granulama) ili 2 dl iscijeđenog soka od samljevenog i nakvašenog bijelog luka. sve to izmiješam dok se ne objedini, a znak da je dobro izmiješano je izjednačena boja. Ostavim da odstoji sat dva, pa ponovo izmiješam. Neko ostavi i dO narednog dana. Punim u kolagene omotače prečnika 45 mm. Sušim na hladnom dimu (bez otvorenog plamena) suvim bukovim drvetom posječenim prije tri godine, na na način da jedan dan dimim, jedan dan provjetravam i nakon deset takvih dana iznosim iz pušnice u prozračnu prostoriju (ne na promaju) gdje dodatno fermentira i suŠi se. Ako se uradi početkom decembra, spremno za upotrebu je krajem januara. Ja to ta tako...

Propustio sam da napišem i 200 grama soli.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: