DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161395 poruka u 7277 tema- 6986 članova - Poslednji član: nikola025

Децембар 06, 2019, 06:37:07
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 [2]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Problem s zastavinom bokericom M80  (Pročitano 2542 puta)
buhag
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 623


« Odgovor #15 poslato: Фебруар 08, 2018, 10:25:02 »


Zastava primenjuje Toplo Bruniranje a materijal kojim se spajaju delovi sam ta koca su osetlivi na tu hemisku supstancu kojom se postize povesinsa zastita zvana Brunir.

Doslo je do korozije izmedju cevi i kopce korozija je polako radila i dizala spojena dva metala pri vibraciji kopca se jednostavno odkinula.

cela prica.

Neće da bude Zastava kakav god kolac bio nije koristila meki lem kao Suhl puške već lem sa dodatkom srebra mnooogo tvrdji i mnooogo otporniji na delovanje kaustične sode.
Plus što je taj ključ zaletovan direktno na cev gde kaustična soda nema mesta da se zadrži nakon bruniranja.
Njegovo odlemljivanje je isključivo posledica pojava lufta u glavi nakon čega na njega usled opaljenja metka deluju velike sile i vibracije.
Jbg, neko zna a neko misli da zna.
Pozz...
Sačuvana
buhag
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 623


« Odgovor #16 poslato: Фебруар 08, 2018, 10:34:53 »

Lep posip,lepo nosi.
Razletuje se po svim "savovima",probija kapislu,i sto je najgore zastitnik obarace udara po srednjem prstu,da li daleko obarace ili je stitnik prevelik?

Štitnik udara po prstu zbog loše ergonomije kundaka naročito u predelu vrata za manju šaku kojoj je prednji obarač predaleko
Igla probija kapislu jer ima veću proturziju od deklarisanih 1,3-1,5mm
Cevi imaju fantastično gust i pravilan posip ali to ne menja činjenicu da je ergonomski naj veći kolac ikad napravljen.
Eto šta se desi kad Zastava pokuša da napravi originalnu konstrukciju umesto da iskopira već postojeća i oprobana rešenja.
Pozz...
Sačuvana
SHEYTAN
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2842


« Odgovor #17 poslato: Фебруар 08, 2018, 10:46:28 »

I čemu taj ludo uzak snop služi? Za patq i gusq? Za glinene golube??? I to joj je minus za potrebe 90% srbistanskih lovaca, a ne plu!  hi
Sačuvana

T N T

diablo  diablo  diablo diablo  diablo  diablo

B  E  S  N  I  L  O
Tomo VRBAS80
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 251


« Odgovor #18 poslato: Фебруар 08, 2018, 11:19:03 »

Lem koji se koristi za spajanje cevi i pruteva je obogacen srebrom i njegova temperatura topljenja je izmedju 130-140c dok toplo bruniranje se vrsi na temperaturi od 100c tako da pri bunruniranju ne moze da dodje do odlemljivanja cevi.
Sačuvana
goranv
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2166

Najbolji na forumu Lorist u 2015 godini


E-mail
« Odgovor #19 poslato: Фебруар 08, 2018, 12:00:05 »

.
Eto šta se desi kad Zastava pokuša da napravi originalnu konstrukciju umesto da iskopira već postojeća i oprobana rešenja.
Pozz...

Mislim da i S 55 nije dozivela neku slavu.
Nista bolje u Zastavi napravljeno-sastavljeno nije bilo niti ce biti od Belgijanke.
Buhag  hi
Sačuvana

GPK
Gost
« Odgovor #20 poslato: Фебруар 08, 2018, 01:00:11 »

Lem koji se koristi za spajanje cevi i pruteva je obogacen srebrom i njegova temperatura topljenja je izmedju 130-140c dok toplo bruniranje se vrsi na temperaturi od 100c tako da pri bunruniranju ne moze da dodje do odlemljivanja cevi.
Lem ne tastura toplots već hemiski rastvor koji je u tecnom stsnju .

Ako se ne izvrsi dobra neutrslizacija nakon bruniranja dolazi do oksidacije .
Oksidacija zazara lem a ne temperatura.
Sačuvana
Tomo VRBAS80
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 251


« Odgovor #21 poslato: Фебруар 08, 2018, 02:01:00 »

Aj prevedi ovo sto si napisao! rtfm
Ako je spajanje cevi i pruteva uradjeno kako treba kiselina ne moze da dodje izmedju pa da dolazi do oksidacije i naravno posle kuvanja u kiselini delovi moraju da se lepo ociste od ostataka,ali ako samo letovanje u fabrici nije dobro odradjeno mozes je prati i ribati koliko god oces do korodiranja ce doci svakako.I nikako kiseline ne mogu da utici i da razaraju kalaj jer je kalaj otporan na kiselinu!
Sačuvana
mpeca
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 922


« Odgovor #22 poslato: Фебруар 08, 2018, 02:06:31 »

lol


"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi!"


A i da ispravi, koliko onda ta taraba na kraju košta??? Ebo je ko je izmislio!!!  angry2


Ponavljam, izvesno najgora boXerica na svetu, ikada!  rtfm
Pa koliko je meni poznato kolega zavisi ko  radi i  u kom gradu zivi majstor.
Koliko je meni poznato u provinciji  kosta kompletan tretman  celog mehanizma da radi kao sat taman toliko koliko u velegradu kosta montiranje nosaca i optike  sa upucavanjem..A to u velegradu traje po srafciger sistemu sa sve upucavanjem plafon sat vremena.. Sat vremena posla u  velegradu  za desetak sati rada majstorskog u nekom omanjem gradu ili selu u provinciji.
E sada ako to radi neki majstor u velegradu onda  ce car pojesti fajdu naravno.
A da je kao sirova najgora" fabricka"  bokerica ikada  napravljena  jeste slazem se potpuno. hi drinks
Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2298



E-mail
« Odgovor #23 poslato: Фебруар 08, 2018, 02:06:44 »

Mislim da je toplo bruniranje na 130-140 stepeni C, što je temperatura dosta niža od one kojom se letuju cijevi (mislim da je preko 200 stepeni C).Toplim brunirawem se pokreće hemijska reakcija kojom nastaju agresivne soli koje nagrizaju lemljene spojeve. A takođe dijelim mišljenja kolega da se u ovom slučaju radi o mehaničkom naprezanju nastalom usljed impulsa nastalog opaljenjem i prenošenjem istog zbog luftova ili lošeg pasovanja na dio koji je pukao.
Sačuvana
mpeca
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 922


« Odgovor #24 poslato: Фебруар 08, 2018, 02:30:37 »

Lem koji se koristi za spajanje cevi i pruteva je obogacen srebrom i njegova temperatura topljenja je izmedju 130-140c dok toplo bruniranje se vrsi na temperaturi od 100c tako da pri bunruniranju ne moze da dodje do odlemljivanja cevi.
Lem koji je obogacen kako rekoste srebrom  se radi   samo preko 230 i nesto  stepeni  .I to je meki lem.Ranije je olovo bilo obavezno u sastavu mekog lema  i gradilo je leguru sa kalajem.
Takozvani tvrdi lem   koji u leguri elektrode za lemljenje ima   20-30 posto srebra se krece koliko se secam negde oko 670 stepeni celzijusovih.I nesto ranije kada sam pomenuo spajanje tzv kopce mislio sam upravo na taj lem..
Sto se tice toplog bruniranja koliko je meni poznato najcesci recept ako je jednostepeno bruniranje start je na 138 a temperatura u zavisnosti od vrste celika se krece do 145 stepeni .celzijusovih.Temperaturu podize i koncentracija kausticne sode.Vise sode veca temperatura manje sode manja temperatura.
Nece se razletovati cevi na toj temperaturi medjutim desi se  da  se iz neznanja temperatura podigne i mnogo vise  a i da cevi ostanu mnogo duze od 20-30 minuta i eto muke i problema...
Inace izmedju ostalog cevi su pri vrhu spojene izmedju sebe i tvrdim srebrnim lemom  pa iako se razletuju sine do pogresnog postupka cevi nece.
Cevi ce se razletovati i popustice i sine i tvrdi lem jedino ako se cesto jkoristi prejako punjenje patrona. rtfm
Sačuvana
lega
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 104


E-mail
« Odgovor #25 poslato: Фебруар 08, 2018, 06:36:30 »

Problem je generalno bruniranje sačmarica sa agresivnim rastvorima,a da li postoji način da se neutrališe nakon bruniranja,treba da kažu stručnjaci,puškari pa molim da konačnu reč kaže neko ko stvarno radi sa ovim stvarima.
Sačuvana
mpeca
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 922


« Odgovor #26 poslato: Фебруар 08, 2018, 07:35:17 »

Pa kolega  i ja pomno pratim pisanja kako rekoste strucnjaka  . Mlad sam i zeljan znanja.     Sebe smatram cistim amaterom jer se eto jos uvek ucim.Kao  mladi amater pocetnik uvek pisem o licnim saznanjima i doduse  skromnim  iskustvima to jest o onome sto mi je eto za ovo kratko vreme proslo kroz ove moje dve Svrliske ruke. hi drinks
Sačuvana
lega
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 104


E-mail
« Odgovor #27 poslato: Фебруар 08, 2018, 10:15:31 »

Svakako,
treba da budemo mnogo konstruktivniji u bilo kojoj temi,nebitno od posta,komentara,itd,.Mislim da ovlašćena stručna lica treba da daju krajnje mišljenje,tj. Ono kako se nešto radi,popravlja,brunira.Imamo ih na sreću i dovoljno su kompetentni,pa izvolite...
Sačuvana
mpeca
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 922


« Odgovor #28 poslato: Фебруар 08, 2018, 10:32:56 »

Svakako,
treba da budemo mnogo konstruktivniji u bilo kojoj temi,nebitno od posta,komentara,itd,.Mislim da ovlašćena stručna lica treba da daju krajnje mišljenje,tj. Ono kako se nešto radi,popravlja,brunira.Imamo ih na sreću i dovoljno su kompetentni,pa izvolite...
Pa uz svo duzno postovanje ovo nije vecernja skola za mehanicare oruzare.
Osnove tog zanata to jest profila se uci u skoli tri ili cetiri godine za pocetak..E a kasnije se uci i pece zanat  do kraja zivota  .Taman mislite da ste puno toga savladali kad ono neki nov niz problema koje valja resiti i ne pogresiti .
Malo ima u zemlji Srbiji bicu slobadan da kazem  osobenjaka koji su spremni da sate i sate strpljivo  traze greske i vode racuna da ih sve do jedne otklone.A cesto su u pitanju fabricki propusti i to u nizu..Ili pak pokusaji popravki kolega lovaca kod kuce...
Malo je majstora koji znaju da pravilno ugrade fabricki deo a kamoli da ga sami naprave i ugrade.
Ono sto bi kolege lovci trebalo da znaju je da pravilno odrzavaju i koriste svoje oruzje za pocetak.
A za uvidjanje gresaka i popravku oruzja  trebace im puno predznanja alata i stecenog iskustva.Zato za odklanjanje gresaka najbolji lek je mehanicar oruzar.Moze i zaobilaznim putem ali tada kao po pravilu  zagrljeni pate oruzje   i vlasnik a narocito  vlasnikov dzep..
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: