DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161871 poruka u 7331 tema- 7055 članova - Poslednji član: MihajloKG

Октобар 18, 2021, 09:14:58
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: STA IMA NOVO  (Pročitano 38657 puta)
car
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 879« Odgovor #30 poslato: Август 14, 2009, 08:43:41 »

Ma kad sam preziveo i rat ,ostalo je maciji kasalj taunt poz prijatelji i meni ste vi nedostajali ali sta da se radi,sad sam nikad jaci i spreman za nove izazove tommy
Sačuvana

Volim lov i pecene prasice
kaludra
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 941


« Odgovor #31 poslato: Август 14, 2009, 09:02:09 »

kad god sam onako iz zafrkancije pitao moju baku

dje si baba sta ima
ona mi je odgovarala
na tavan orasi dete.
 
dje i care
a bas sam se pitao sta je sa tobom
pozdrav good
Sačuvana
car
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 879« Odgovor #32 poslato: Август 14, 2009, 09:08:46 »

Sada sa tu mada ove godine slabo idem i u lov ,mnogo bre posla ali malo vremena odvojicu za forum ,poz druze  Wink
Sačuvana

Volim lov i pecene prasice
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1867

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #33 poslato: Јануар 11, 2014, 12:05:20 »

Čuvajte se kvazi zelenih

Bez obzira na porjeklo, svi podržavamo interese naših lovačkih kolega iz drugih zemalja kako bi očuvali svoje tradicionalne oblike lova i lovne vrste koje su sve više na udaru kvazi zelenih nevladnih organizacija – kaže Žerjav

Direktor stručnih službi Lovačkog saveza Slovenije i podpredsjednik Federacije nacionalnih asocijacija lovaca Evropske unije (FACE) Srečo Žerjav, boravio je nedavno u radnoj posjeti Lovačkom savezu Crne Gore.

Prilikom ovog i ranijih boravaka u Crnoj Gori upoznat je sa našim lovstvom. Kaže da se uvijek vrlo rado odazove pozivu iz Crne Gore, jer mu prija gostoprimstvo, a uz to smatra da organizacija i funkcionisanje Lovačkog saveza Crne Gore zavređuje poštovanje.

– Imate izvanredno dobre odnose sa resornim ministarstvom. Zakonske osnove za vaš rad i izvođenje lova su na najvišem nivou, a svijest lovaca o njihovoj ulozi u prirodi svaki dan je viša. Pristupi ka upravljanju divljači su slični, jedino što moram naglasiti je, da kod nas planove pripremaju izvan naše organizacije i istovremeno traže veoma precizno izvođenje sa malim tolerancijama, kako kod odstrijela tako i kod predviđenih radova u lovištu. Jedina stvar, koja bitno odstupa od naših standarda su lovni dani. Za naše lovce bilo bi apsolutno neprihvatljivo, da se lovi samo jedan ili najviše dva dana u nedjelji. Kod nas možemo loviti svaki dan, naravno u okviru lovnih sezona i druge regulative. Jedino zajednički lov vrše se obično od oktobra do januara subotom i nedjeljom – kaže Žerjav.

Vi ste potpredsjednik FACE, recite nam nešto više o ovoj organizaciji u čijem članstvu se nalazi 7.000.000 evropskih lovaca?

– To je prije svega lobistička organizacija, koja za svoj rad ima vrhunske stručnjake za pojedina područja lovstva i očuvanje prirode. Na putu vašeg približavanja Evropskoj uniji možete ih koristiti za razna stručna mišljenja i pomoć kod formiranja stavova u konfrontacijama sa drugim „zelenim” nevladnim organizacijama. Istovremeno je to vaša kancelarija u Briselu, koju možete koristiti u svim vidovima. Posebno treba istaći izvanrednu solidarnost lovaca iz podpuno različitih djelova EU, koji, naravno, imaju veoma različite tradicije, navike, zakone i vrste divljači koje love. Bez obzira na porjeklo, svi podržavamo interese naših lovačkih kolega iz drugih zemalja kako bi očuvali svoje tradicionalne oblike lova i lovne vrste koje su sve više na udaru kvazi zelenih nevladnih organizacija.

Lovači savez Crne Gore je punopravni član FACE od 2003. godine, kakva je saradnja i koji su planovi u bućnosti? Što članstvo u FACE-u donosi crnogorskim lovcima?

– Po onom što je meni poznato, saradnja vašeg saveza sa FACE -om je odlična na svim nivoima. To će se svakako još produbljiti na osnovu vašeg poziva Upravnom odboru FACE, da održi jedan od svojih sastanka u vašoj zemlji. Poziv je prihvaćen sa velikim zadovoljstvom i tako će svi najznačajniji ljudi te krovne europske organizaciji 24. i 25. juna iduće godine posjetiti Crnu Goru. Sigurno članstvo pojedincu ne donosi mnogo, ali vašem Savezu daje legitimitet i značajno mjesto u društvu 36 zemalja članica.

Na nedavno održanom sastanku u Briselu, u sjedištu FACE, između ostalog, a povodom pisanja nekih naših NVO za zaštitu prirode, razmatrali ste naš Zakon o divljači i lovstvu. Kakve su ocjene?

– Na sastanku sa ekspertima FACE za pravno područje prošli smo sva bitna pitanja vaših pravnih osnova i nismo našli apsolutno nikakvih odstupanja od evropskih direktiva i druge pravne regulative tog područja. Jedino pitanje na koje nismo našli pravi odgovor bilo je izvanredno mali broj lovnih dana. Shvatanje Europe je, da smo mi lovci zaštitnici prirode, pa tako naše prisustvo u prirodi znači spriječavanje njene zloupotrebe i zagađivanja. Zbog toga ima vjerovatno smisla promeniti ta ograničenja, ali naravno samo za oblike lova, koji ne prouzrokuju svakodnevnog uznemiravanja divljači.

Tokom boravaka u Crnoj Gori posjetili ste neke naše lovačke organizacije i bili na terenu u lovištima. Kakvi su Vaši utisci?

– Priroda je u Crnoj Gori očuvana, pa vam može svako zavidjeti. Tokom posjete imao sam mogućnost družiti se sa lovcima iz dvaju društava i u toku razgovora stekao utiske o dobroj organizaciji i vođenju društva, a takođe i o lovu. Lov goničima je kod vas puno značajniji i popularniji nego u Sloveniji, mada ima područja gdje smo ga i mi, bez obzira na pad populacije zeca, kao tradiciju, održali na visokom nivou. Samo druženje pa i boravak u vašoj prirodi zadržati ću u trajnoj lijepoj uspomeni.

 R.K.

Bez „prljavih” metoda


Možete li nam nešto više reći o djelovanju NVO za zaštitu prirode i njihovoj saradnji sa lovcima u Sloveniji i drugim zemljama Evrope?

– Naš savez podpisao je sporazume za pet najvećih slovenačkih saveza nevladnih organizacija, korisnika prirode, koji zajedno objedinjavamo skoro 200.000 članova. Svrha je naravno zajedničko nastupanje prema vlastima sa ciljem zaštite i očuvanja prirode, koja je sve više na udaru.

Na drugoj strani i naš savez je na udaru zelenih ekstremista, koji vjeruju, da je lov samo ubijanje iz užitka. Tu imamo veoma loše iskustvo sa nacionalnom filijalom Brdlife internacional, koji je sa neosnovanom ekstremno negativnom kampanjom protiv našeg saveza prešao sve razumne granice. O tome smo obavestili i FACE i tako preko njega i njihovu matičnu organizaciju, koja se, na žalost, od toga ne ograđuje. Sa sličnim pristupima srećemo se i kod dogovaranja odstrela velikih zvijeri, ali treba reći, da ne upotrebljavaju „prljave” metode.

 
Sačuvana
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1867

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #34 poslato: Јануар 11, 2014, 12:07:58 »

JANKO MEHLE U POSJETI LOVAčKOM SAVEZU CRNE GORE
Postavljeno: 31. 08. 2013.
Janko Mehle i Nikola Marković

Nedavno je u posjeti Lovačkom savezu Crne Gore boravio direktor državnih lovišta posebne namjene u Sloveniji, gospodin Janko Mehle i na temu lovstva, dosadašnje i buduće saradnje razgovarao sa predsjednikom Lovačkog saveza Nikolom Markovićem i njegovim saradnicima.

Janku Mehleu ovo nije prva posjeta Crnoj Gori. Ranije ovaj vrsni stručnjak u lovstvu bio je učesnik i prezentant značajnih tema iz oblasti lovstva na naučnim skupovima održanim u našoj zemlji, kao i čest konsultant Lovačkog saveza Crne Gore kada je u pitanju zakonodavno - organizaciona struktura lovstva i druge stručne teme.

Na ovom sastanku predsjednik Marković zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i poželio da ona sa Jankon Mehleom i drugim lovnim stručnjacima iz Slovenije bude još veća i plodnija. Slovenija, kako je istakao, prepoznatljiva je po dobro organizovanom lovstvu i očuvanim brojnim populacijama divljači, što je rezultat stručnog rada i ulaganja svih zainteresovanih za razvoj lovstva.

Janko Mehle, konstatujući da je zakonodavno-organizaciona struktura lovstva dvije države Slovenije i Crne Gore, dosta slična, ustalom kao i sa drugim državama u regionu, u ovoj radnoj posjeti Lovačkom savezu Crne Gore ističe da je stručni rad osnov razvoja lovstva naručito kada je u pitanju održivi razvoj divljači. Lovcima dugujemo zahvalnost za očuvanje populacija divljih životinja i oni su nosioci daljeg razvoja divljači i lovstva posebno je istakao gospodin Mehle.

U Crnoj Gori kako je zaključeno na sastanku, potrebno je postojeće proizvodne kapacitete za sitnu divljač proširiti i izgraditi nove iz kojih bi se ona naseljavala u lovišta i na lovu ove divljači razvijati lovni turizam. Neophodno je posticati i razvoj ograđenih lovišta i uzgoj divljači u njima u svrhu lova i korišćenja te razvoja ovog vida lovnog turizma. Razvijati foto-lov kao poseban vid lova i lovnog turizma, zatim razvoj lovnog streljaštva i lovne kinologije i pospješiti organizaciju međunarodnih takmičenja u ovim značajnim segmentima lovstva.

U cilju razvoja lovstva, kao sportsko-rekreativne ali i privredne djelatnosti, edukacije i obrazovanja lovaca i građanstva potrebno organizovati što više predavanja i radionica u Crnoj Gori, na kojem bi uzeli učešća kako domaći tako i stručnjaci iz regiona, još jedan je zaključak sastanka.
Sačuvana
Neso
Junior
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 50


« Odgovor #35 poslato: Јануар 15, 2014, 02:13:47 »

  Pozdrav,

  Mojem prijatelju Hemingweyu.( ekskluzivno samo vama )

  Šaljem ti tri fotografije koji sam slikao 18.11.2013god. Mislio sam druže da ja nikada neću biti u situaciju da uslikam svoju sjenu u oblaku iako provedoh život po vrhovima planina. Fotografije su vrlo rijetke i naučno pručavane, njhov pravi naziv je '' GLORIA ''.
Poklanjam vam fotogravije i na raspolaganju su vam, naravno ako ste zainteresovani.
Glorija - jedna ili više serija obojenih prstenova, koje osmatrač vidi oko svoje sjenke na oblaku (sastavljenom uglavnom od mnoštva sitnih vodenih kapljica),                       Obojeni prstenovi nastaju zbog difrakcije svetlosti. Tridesetih godina prošlog vijeka planinari su u nekim slučajevima skakali sa litica plašeći sa mislima da je duh planine.
 Ako znate nešto više o pojavi GLORIE molim komentar ili neko stručno mišljenje.


Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2302E-mail
« Odgovor #36 poslato: Јануар 15, 2014, 09:29:01 »

  Pozdrav,

  Mojem prijatelju Hemingweyu.( ekskluzivno samo vama )

  Šaljem ti tri fotografije koji sam slikao 18.11.2013god. Mislio sam druže da ja nikada neću biti u situaciju da uslikam svoju sjenu u oblaku iako provedoh život po vrhovima planina. Fotografije su vrlo rijetke i naučno pručavane, njhov pravi naziv je '' GLORIA ''.
Poklanjam vam fotogravije i na raspolaganju su vam, naravno ako ste zainteresovani.
Glorija - jedna ili više serija obojenih prstenova, koje osmatrač vidi oko svoje sjenke na oblaku (sastavljenom uglavnom od mnoštva sitnih vodenih kapljica),                       Obojeni prstenovi nastaju zbog difrakcije svetlosti. Tridesetih godina prošlog vijeka planinari su u nekim slučajevima skakali sa litica plašeći sa mislima da je duh planine.
 Ako znate nešto više o pojavi GLORIE molim komentar ili neko stručno mišljenje.
O ovome do sada nisam znao zaista ništa. Svaka čast na postizanju ovakvog rezultata - efekta i fotografije, i što ste to podijelili sa nama.  hi
Sačuvana
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1867

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #37 poslato: Март 29, 2015, 07:22:27 »

Vala velika za ove fotografije i pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: