DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161771 poruka u 7324 tema- 7052 članova - Poslednji član: Fajco

Јул 06, 2020, 10:39:57
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumLoristMetode lova (Urednik: swift)Male tajne u lovu Divljih svinja
Stranice: [1] 2 3 ... 278   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Male tajne u lovu Divljih svinja  (Pročitano 1363378 puta)
Pargar
Gost
« poslato: Мај 16, 2008, 04:53:50 »

Poštovani lovci, kao strastveni lovac na divlje svinje otvorio sam ovu temu da podelimo zajedno iskustva u lovu ove vrlo atraktivne divljači.
Za početak poslaću par slika sa ulovljenim divljim svinjama iz mog Lovnog revira.


Sačuvana
Jäger und Jagd
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2303

Jagd ist kein Hobby, Jagd ist Leidenschaft!


« Odgovor #1 poslato: Мај 20, 2008, 08:18:23 »

Prelepe fotografije,nadamo se da ces i svoje bogato iskustvo i savete podeliti sa nama.Na primer u ovo doba kada se odstreljuju ili love samo Veprovi, sta je najbolje praktikovati?Kako prevariti i nadmudriti iskusnog Princa iz sikare?
Sačuvana

I*A*A*M*M
Gaga Lovac

Pisi i Citaj Istinu.
Lazes Druge, Lazes i Sebe.
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #2 poslato: Мај 22, 2008, 10:45:25 »

U lovačkim Društvima koja gazduju sa divljim svinjama počeo je lov na Vepra.
U Vojvodini kao što svi znamo divlja svinja je u ekspanziji, dosta često čini znatne štete poljoprivrednoj proizvodnji pa su lovci često na njihovo zadovoljstvo stavljeni na slatke muke prilikom organizovanja lova na ovu divljač.
Trenutno se lovi Vepar uglavnom lovom Čekanjem i evo da podelimo zajedno neka iskustva i zapažanja.
Divlja svinja se u otvorenim lovištima, kakva su najčešće u sredinama gde gazduju lovištem Lovačka Društva, kreće noću i divljač je noćne aktivnosti. Zato se i lov obavlja najčešće čekanjem Noću ili u ranim jutarnjim časovima.
Za dobar i uspešan lov osnovno pravilo je da poznajemo lovište, dnevna staništa divljih svinja, prelaze, staze kojima se kreću. Obići poljoprivredne parcele i videti na kojima prave štete. Sada je aktuelno posejana kukuruzna polja, gde svinje nepogrešivo pronalaze zrna i riju tačno po zasejanim redovima. Znaju za jednu noć uništiti omanju njivu pa se zemljište mora ponovo obrađivati i sejati.
Treba utvrditi odakle dolaze svinje, koji su najčešći pravci vetra i na osnovu toga izabrati lokaciju za čeku. Čekati se može i sa zemlje na pogodnim mestima, ali zbog dobrog čula mirisa divljih svinja najpogodnije je čekati sa neke visine od 2-3m. Ponekad je dovoljno ''srediti'' obližnje drvo vrbe, hrasta ili sl, napraviti merdevine za penjanje i zakucati jednu dasku za sedenje. Očistiti okolne grane koje mogu smetati i eto idealnog mesta za čekanje.
Svinje u zavisnosti od stepena uznemiravanja izlaze pod okriljem noći. Najbolje su noći sa mesečinom i tada je najsigurniji i najbolji lov. Mada divlje svinje se po jakoj mesečini opreznije kreću, često idu senkom od rastinja, kano izlaze i slično ali nema nekog strogog pravila. Najvažnije je dobar vetar, i nikako pre lova prelaziti preko staza kojima će nam divljač najverovatnije doći, jer divlja svinja zna i posle sat, dva vremena a nekada i više osetiti ''vruć'' trag lovca i vratiti se u šikaru.
Od lovca se takođe zahteva opreznost jer se lovi samo Vepar. Vepar se uglavnom kreće sam, odnosno veprovi stariji od tri godine su sada samci, međutim mlađi veprovi se kreću u grupama od dva-tri komada nekada i više, naročito prošlogodišnjaci. Ove grupe će se u toku juna-jula razbiti i veprići će se osamiti. Nikako se ne sme pucati u divljač dok nismo sigurni da je Vepar, što umnogome otežava ovaj lov i bitno smanjuje efekat uspešnosti. Ja sam lično jedno veče imao lepu priliku ali nisam mogao pouzdano utvrditi da se radi o vepru i propustio sam šansu iako se kasnije uspostavilo na osnovu traga da je ipak najverovatnije bio vepar. Neprocenjiva šteta bi bila da se greškom odstreli krmača koja ima malu prasad. Takva prasad bi bila osuđena na propast.
Iako nisam pristalica neke preterane tehnike , trenutno priznajem da bi dobro došlo lovcu da ima jedan dvogled, binokular Night vision, koji se mogu kupiti u skoro svim prodavnicama Lovačke opreme.
Kako je sve toplije vreme, svinje treba tražiti u blizini vode, bare i ritovi su sada najbolje mesto i tu se često svinje mogu videti još za dnevne svetlosti čime se olakšava procena i određivanje pola divljači.
Dobro je i jutarnje čekanje, tada se čeke tiho zaposednu par sati pre svitanja na mestima gde se svinje iz poljoprivrednih useva vraćaju ka dnevnim boravištima (šume i trske), tada je olakšana procena divljači, olakšano traženje nastreljene divljači.
U lovu čekanjem obično se puca na divljač od 20-80m najčešće, zato smatram da su kalibri sa što težim zrnima i što šireg kalibra (iznad 7mm) najbolje rešenje. Moj omiljen i proveren kalibar je 8X57JS sa zrnima od 12,7gr, koji se pokazao sasvim korektan za ovakvu vrstu lova a praktikujem i kombinovanu pušku u kalibru 7X57R i jedinačnim zrnom original Brenneke, najčešće, sa najtežim zrnom u ovom kalibru od 11,2 grama. Verujem da bi se trebalo opredeliti i za nešto lakša zrna u ovim kalibrima ali gde je tip zrna GROM, Prvog partizana.
Za sada toliko, nastavak sledi.
Sačuvana
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #3 poslato: Мај 22, 2008, 12:20:34 »

I evo za one koji ne mogu baš lako da zaspu neka se pozabave brojanjem odstreljenih svinja.
Sačuvana
dart
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 51« Odgovor #4 poslato: Мај 22, 2008, 02:15:14 »

Da li je i ova zadnja fotka iz tvog revira.

Iz Slovacke, Madjarske...ili tako nesto
Sačuvana

NKD je zakon
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #5 poslato: Мај 23, 2008, 06:52:11 »

Slika je iz Slovačke.
Sačuvana
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #6 poslato: Мај 23, 2008, 11:39:02 »

Nastavak sledi:
Od izbora mesta za čekanje na osnovu prethodnih obilazaka lovišta u mnogome zavisi uspeh lova na Vepra. Zato je presudno da često vršimo obilazak terena i utvrdimo gde su staze, iz kog pravca divljač dolazi, koji vetar trenutno duva i koji su najčešći vetrovi u lovištu. Odmah da vam odgovorim da za podneblje od ušća reke Tise u Dunav do bečejske brane najčešći vetar je jugoistok i severozapad, ostali pravci vetrova su ređi i na osnovu ova dva pravca treba uglavnom određivati i mesta za postavljanje čeke iličekanje.
Divlja svinja se obično vraća na mestu gde je prethodnu noć (jutro) rila, i voli odmah svečera da obiđe svoje prethodne rivače i mesta hranjenja koja je napustila to jutro. Zato treba obratiti pažnju na sveže rivače ili sveže tragove na poljoprivrednim usevima. To je već jedno izgledno mesto za odabir. Drugo mesto je kaljužišta, svinje naročito sada kada su sve topliji dani i kada ima puno komaraca, krpelja i drugih insekata gotovo redovno obilaze pogodna mesta za kaljužanje koja su najčešća u Forlandima, Ritovima, Barama, kraj rečnih rukavaca (Stare Tise, Dunavci i sl.). Kad pronađemo takva mesta u Lovnom reviru tada treba izabrati pogodno mesto za čekanje, najbolje je neko obližnje pogodno drvo preurediti za čeku, ili postaviti neku montaznu čeku, ne remeteći previše okolinu. Čeka je najbolje da bude postavljena od minimum 30m do nekih 50-60m od kaljužišta. U kaljužište je dobro ako se neće time zagađivati okolina posuti malo sirove nafte, ili obične nafte. Ako je kaljužište blizu vode, nemojte to raditi nikako, već na neko pogodno drvo, glatke kore (jasen, hrast, ili slično) namažite četkom koru do visine od 1m sirovom naftom ili naftom. Za par dana videćete da će svinje od silnog češanja i kidanja zubima oguliti skoro celu koru. Ukoliko nema pogodnog drveta u blizini jedan običan bagremov stub sa kojeg je skinuta kora impregnirajte naftom i taj isti stub dobro ukopajte u blizini čeke, već za par dana ćete ga naći nakrivljenog, ma koliko ga duboko ukopali. Znači u ovim slučajevima pazite na Ekologiju i odnos prema prirodi, ako se remeti i zagađuje okolina nemojte koristiti to u lovištu u blizini pijaće vode za divljač i sl.
Kada smo izvršili sve pripremne radnje, utvrdili gde su svinje, kuda najčešće prolaze, napravili čeku ostaje nam da izvadimo dozvolu za lov i sa grupom lovaca organizujemo Doček. Od opreme je obavezna baterijska lampa, i poštovanje discipline i dogovora a treba izabrati Vođu lova koji će biti odgovoran za celu grupu i čijih uputstava se treba pridržavati. Čeke se ne smeju samostalno napuštati, već po dogovoru i na znak vođe lova uz davanje svetlosnih signala. Posle lova lovište se napušta tiho i bez galame do zbornog mesta kako se ne bi remetio mir u lovištu. Kako se svinje love u lošim svetlosnim uslovima opreznost i poštovanje odluka lovnika, vođe lova (grupovođe) je najbitnije. Divlje svinje su nepredvidljive i lovac treba da bude uporan, često će nas proći volja kada za par izlazaka ne vidimo divljač iako imamo redovne dolaske divljači svako veče. Ako svinje jako kasno izlaze treba pokušati sa jutarnjim dočekom. Od samih prilika u datom lovištu, stepena uznemiravanja divljači zavisiće i vreme izlaska divljači. Kada preko dana padne proletnji ili letnji pljusak divljač obavezno ranije izlazi, međutim kada duva jaka košava ili suv vetar divljač je mnogo opreznija i teže i kasnije izlazi na uobičajena mesta hranjenja.
U nastavku napisaću nešto o oružju, optici i opremi za lov a posle i o reagovanju na pogodak, praćenju krvnog traga i nastreljene divljači.
Do tada Dobar pogled:
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #7 poslato: Мај 23, 2008, 01:29:46 »

Nesto mi poznate ove slike sa veprovima?! A i puska sa prve slike!  Wink
Kad budem imao malo vise vremena potrudicu se da dam svoj doprinos na ovu temu!
Do tada pozdrav!  Grin
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
swift
Administrator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 3593


swift


« Odgovor #8 poslato: Мај 23, 2008, 02:58:53 »

Nesto mi poznate ove slike sa veprovima?! A i puska sa prve slike!  Wink
Kad budem imao malo vise vremena potrudicu se da dam svoj doprinos na ovu temu!
Do tada pozdrav!  Grin

Nije valjda da je poznato Wink
Sačuvana

odstrelis kad mozes a sa .270 kad pozelis
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #9 poslato: Мај 24, 2008, 06:55:41 »

Ta ajte molim vas, ja sam jedna Paorenda iz Banata, tako malo radim jedno 200 lanaca zemlje pa viđam divljač i lovce i eto nešto sam čuo a nešto i zapamtio, jel.
Pa reko ajd da vam ispričam šta sam to čuo a slike mi dao jedan lovac.
Ajd pozdrav i svako dobro, Sosa mi skuvala kafu pa da se ne oladi.  Wink
Sačuvana
Jäger und Jagd
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2303

Jagd ist kein Hobby, Jagd ist Leidenschaft!


« Odgovor #10 poslato: Мај 24, 2008, 07:28:32 »

Ok Lalo necemo te mi siliti,nego kada dobijes opet neku sliku ti pusti.
Sačuvana

I*A*A*M*M
Gaga Lovac

Pisi i Citaj Istinu.
Lazes Druge, Lazes i Sebe.
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #11 poslato: Мај 24, 2008, 09:37:57 »

O oružju i kalibrima za lov divljih svinja je pisano mnogo, kako u literaturi, lovačkoj štampi i mnogim forumima. Svaki lovac se kune u određeno oružje i određeni kalibar. Ja mogu napisati samo o tome šta ja koristim u lovu i kakve su prednosti i mane takvog oružja.
Od lovačkog oružja u lovu Čekanjem koristim Lovački karabin u kalibru 8X57JS i kombinovanu pušku Brno u kalibru 7X57R/12. Zimi obično nosim kombinovanu pušku, ali ni tu nema nekog pravila, ako mi je čeka na mestu gde mi je vidljivost mala i mogućnost za pucanje 50-60m tada uglavnom koristim kombinaciju. U mom lovištu takva mesta za čekanje su relativno česta, a i na takvim mestima gde je vidljivost mala divlje svinje se češće kreću, ranije izlaze ali isto tako lakše mogu osetiti lovca i pri najmanjem kovitlanju vetra. Od municije u kalibru 8X57JS koristim PPU 12,7gr Soft point, ne zato što je to najbolja opcija već iz nužde, ograničenje kupovine municije na 60 metaka godišnje, dostupnost i cena municije su faktori koji odlučuju, a najbolja opcija kada uzmemo te faktore je ta. Bolje rešenje je nabavka GROM municije od 12gr u ovom kalibru od PPU-a i time budite sigurni da imate jedno vrlo sigurno i moćno oružje za lov divljih svinja za sve situacije.
Prednosti Lovačkog karabina su nešto veća preciznost i dodatna 4 metka u magacinu, mogućnost pucanja na maksimalne ''lovačke'' daljine a to smatram do 150m, mana mu je bučnost prilikom prepunjavanja i ništa više.
Kod kombinovane puške u kalibru 7X57R koristim PPU soft point od 11,2gr i RWS kegelšpic od 10,5gr, a u sačmarskoj cevi koristim samo i jedino jedinačno zrno ''original brenneke'' od RWS, iako dosta skuplje nego neka klasična zrna (gualandi, gold havk, big game palla) opravdavaju svoju veću cenu zbog preciznosti i učinka na divljači. Do daljine od 50-60m imate oružje sa kojim možete u vrlo kratkom vremenskom intervalu ispaliti dva učinkovita hitca. Prednosti kombinovane su po mom mišljenu kratka i spretna puška sa mogućnošću da na kraćim distancama ispalite dva uzastopna hitca, bešumno prepunjavanje, mogućnost odstrela predatora (lisice, šakala i sl. zimi bez oštećenja krzna), izbor samo jednog metka za veće daljine smatram ne manom nego prednošću jer se tada lovac odlučuje za gađenje u pravom trenutku, ne brza i vodi računa o preciznom nišanjenju. Mane su jedan karabinski metak za neke lovce (lično meni ne predstavlja manu) i nešto tvrđa obarača, bar kod mog modela.

Evo jednog veprića odstreljenog kombinacijom.
Sačuvana
Jäger und Jagd
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2303

Jagd ist kein Hobby, Jagd ist Leidenschaft!


« Odgovor #12 poslato: Мај 24, 2008, 10:00:34 »

Tamo gde postoji stalno hraniliste za Svinje,nije lose obliznje drvece premazati kombinacijom Preradjenog ulja i nafte.Svinje iritirane tim jakim mirisom vole da se cesu,a to je jos jedna prilika za upornog Lovca.

Sačuvana

I*A*A*M*M
Gaga Lovac

Pisi i Citaj Istinu.
Lazes Druge, Lazes i Sebe.
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #13 poslato: Мај 26, 2008, 10:09:48 »

Potpuno si u pravu ''Lovac i Lov'', time se divlje svinje oslobađaju nesnosnih insekata (krpelji, komarci, buve, šugarac itd). Tako da ako hoćemo da imamo ovu atraktivnu lovnu divljač u lovištu i da je tu što češće zadržavamo dobro je imati ovakva mesta u lovištu ne samo za lov i odstrel već i kao lovni objekat u bukvalnom smislu te reči. (možda najbolje zvuči kaljužište za divlje svinje).
Iako vole da dolaze često na takva mesta nije nam zagarantovan uspeh samim tim što smo namazali drvo sa ovom tekućinom već treba imati upornost jednog ''magarca'' i dosta lovačke sreće, pored ostalog.
Ajd sad da čujemo malo i druga iskustva, ispade samo nas dvoje da pišemo.  Smiley
Sačuvana
shaga
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1162


Wild Boar


WWW E-mail
« Odgovor #14 poslato: Мај 28, 2008, 06:50:12 »

Kod nas u CG je lovostaj tako da ce mi bit zadovoljstvo citati sve od dokazanih majstora lova na DS!
Tesko je uci u diskusiju sa majstorima kao sto su VolvoBM i Nikola Vojnovic ......i citanjem njihovih SASTAVA (kako ih ja zovem) moze se dosta nauciti takoreci sve
Ovo je poruka onima koji vas jos ne znaju...........a bice ih na ovom forumu dosta novih!!!
Ja DS lovim sa psima.Ceka mi je totalna nepoznanica (osim onoja sto sam procitao)
Lovim na izuzetno teskom i neprohodnom terenu tako da je svaki lov zasebna prica.........
UKLJUCICU SE PRVOM PRILIKOM JER CE UBRZO POCETI HAJKE PA CE BITI NEKIH FINIH DOGADJAJA


Sačuvana

A u ruke Mandusica Vuka bice svaka puska ubojita
http://www.youtube.com/watch?v=Qpi-3qM6rj4
Stranice: [1] 2 3 ... 278   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: