Safari

<< < (2/6) > >>

oscar:
Dok razmišljate o safariju evo pročitajte članak od naše saradice iz Tnazanije Sanje koji je objavljen u Loristu br.15. Ona je lovac, vlasnik velikih koncesija u Africi.
SANJAJUCI AFRIKU
Ili
Sve sto niste znali o lovnim putovanjima na mracni kontinent

Vece pred put. Posle mnogo sanjarenja konacno cete sebi priustiti africki lov. Sutradan krecete sa Surcina, pa preko neke zapadnoevropske zemlje za Juznu Afriku, Namibiju, Tanzaniju, Mozambik….. Spremili ste licne dokumente, obezbedili vize, dokumentaciju za oruzje, internacjonalni zuti karton sa vakcinama, pusku i kofere. I hvata vas panika posto su vam je prtljag tezak preko 70kg + 10kg za oruzje, mada ste I dalje nesigurni da li ste poneli sve sto vam je potrebno, dok vam se u glavi roje horor price o tropskim bolestima. Razmislite ponovo. Vecinu stvari koje imate u koferu necete nikada izvaditi.

PRE PUTOVANJA

Odredili ste datume svog putovanja I sada pred vama stoji par bitnih stvari. Prva su avionske karte do tamo. Sto ih pre rezervisete to je bolja verovatnoca da cete dobiti neku ljudsku cenu. Imajte na umu da su lovne africke destinacije takodje I veoma popularne turisticke destinacije, iako malo poznate kod nas, i ako rezervisete u poslednjem momentu velika je verovatnoca da necete naci mesta. Takodje se nemojte zaustaviti na prvoj avio kompaniji koju vam ponudi agencija: informisite se koliko ce trajati let (sa presedanjem), da li ta kompanija prihvata da prenosi oruzje I koje su regulacije u tom pogledu. Informisite se takodje u kojoj zemlji presedate I da li vam je za transit potrebna viza.

Drugi korak je obezbedjivanje viza. U momentu kada pocnete da zovete konzulat zemlje u koju putujete, informisite se takodje da li je moguce dobiti vizu na aerodromu po dolasku. Nema svrhe da gubite vreme cekajuci redove ako vam mogu udariti pecat kada stignete. Viza za finalnu destinaciju, viza za tranzit I dokumentacija o privremenom izvozu oruzja je vasa odgovornost, dok ce vas organizator obezbediti lovacke dozvole I dokumentaciju za privremeni uvoz oruzja u zemlju u koju putujete, I ta dokumentacija se obicno placa posebno.

Kod vaseg organizatora ili agenta se morate informisati o vakcinama potrebnim za zemlju u koju putujete. Generalno pravilo je da se savetuju vakcine za Hepatitis A I B. Za neke zemlje je potrebna vakcina za zutu groznicu, kao sto je centralnoafricka republika, dok za mnoge druge nije vise potrebna.

Malarija je obicno rec od koje sve lovce podizale zmarci.
Malarija je parazitsaka bolest koju prenose komarci I prisutna je u vecini africkih zemalja (osim Juzne Afrike I nekih drzava na severnom delu kontinanta). JEDINI nacin da se dobije malarija je od uboda zarazenog komarca. Sto nas dovodi na jos jednu malo poznatu rec: profilaxa. Profilaksa nije nista drugo nego preventivno uzimanje lekova protiv malarije u toku boravka na zararezom podrucju tj. Odrzavanje odredjenog nivoa antibiotika u krvi tako da iako dodje do uboda od strane zarazenog komarca isti vas ne moze zaraziti. Na trzistu postoji vise lekova za ovu svrhu od kojih su najpoznatiji I najpopularniji medju africkim lovcima Lariam I Malarone, iako su se mnogi zalili na tegobe tokom upotrebe prvog. Ima takodje I mnogih drugih kao sto su Paludrin, Chlorokin, Rezokin, Kinin, Bassado (daje fotosenzibilizaciju) itd. I razlikuju se po substanci, jacini I spektru vrsta malarije koji pokrivaju.
Uzimajuci adekvatnu profilaksu I trudeci se da se izbegavaju komarci (dugacke pantalone I autan), ovaj minorni problem se brzo zaboravi I konacno se prelazi na bitnije stvari: lov! U svakom slucaju, ako u dva meseca po povratku iz afrike dodje do sintoma slicnih gripi (bol u kostima, temperatura, dizinteria, povracanje) dobra je ideja uraditi I test za malariju. Ova bolest je LECIVA I ne ostavlja posledice, osim ako se zapostavi ili kasno dijagnostikuje.

PRTLJAG

Brzo izvadite iz kofera onih 20 extra kosulja koje ste spakovali! I one bez rukava takodje.

Vecina kampova ili lodzeva gde cete boraviti imaju servis pranja koji je ukljucen u organizaciju. Stvari ostavite na podu satora/bungalova ili u predvidjenu korpu I nacicete ih ciste I ispeglane isto vece ili sutradan. Pet ili sest kosulja, tri para pantalona I bar dva para udobnih cipela je obicno dovoljno, osim za safarije od 21 ili 28 dana. Jedna dobra jakna nije na odmet. Ne zaboravite da su mnoge africke zemlje hladne, suprotno popularnom verovanju da je Afrika topli continent. Sorcevi I kosulje bez rukava se ne savetuju. Mnogo je lakse podviti rukave nego ih nemati ako se vozite kroz oblast u kojoj ima ce ce muva.

Ponesite sve iz svoje licne higijene. U mnogim zemljama necete imati priliku da kupite ono sto ste zaboravili, osim u vecim gradovima.

Sto se lekova tice, nemojte preterivati. Obavezno ponesite sa sobom sve lekove koje mozda uzimate redovno I lekove za profilaksu, I dovoljno da vam traju tokom celog putovanja. Takodje imajte sa sobom nesto za dizinteriju, posto promena u ishrani ima efekta prva dva tri dana, antihistamin, antibiotike sirokog spectra, sredstvo za dezinfekciju I hanzaplaste. Uglavnom cete ih vratiti neotvorene ili ih ostaviti svom  profesjonalnom lovcu (kojem nikada nisu naodmet), ali ih treba sa sobom imati.

Ne zaboravite dvogled I fotoaparat. U slucaju da koristite tradicjonalni foto aparat, ponesite sa sobom dovoljno filma. Za digitalne foto aparate se savetuje extra memory kartica I extra baterija, iako cete moci da ga punite I u kampovima posto se struja dobija preko generatora u vecernjim satima. Ponesite sa sobom I jedan univerzalni adapter, posto se stekeri razlikuju od zemlje do zemlje.

U slicaju da pusite, ne zaboravite cigarette.

ORUZJE

Budite sigurni da nosite sa sobom oruzje adekvatnog kalibra za adekvatnom optikom. I ne samo to, nego budite sigurni da poznajete pusku koju nosite. Prvi dan po dolasku cete isprobati pusku, za slucaj da se poremetila u toku putovanja, ali to nije momenat da se puska upucava. Takodje, nedozvolite da pomislite na to koliko ce vas puska udariti trceci za bufalima. To su stvari koje treba da znate pre nego sto krenete. Upucajte pusku I uvezbajte se na vreme. I ponesite dovoljno municije. Jedna kutija nije dovoljna za 21 dan pa ni da ste najbolji strelac na svetu. U slucaju da ne zelite da se mucite sa papirologijom, informisite se kod organizatora, on ice vam obicno iznajmiti pusku na mestu.

Minimalni kalibar za opasan lov je .375 ali se savetuje vise. Najbolji kompromis se postize za .378, koji je dovoljno lak da se sa njim pesaci ali ima dovoljno “stopping power” ili moci zaustavljanja, u slucaju potrebe. Za lov na antilope je dovoljan I nizi kalibar..

UVEK vratite pusku na kola ispraznjenu. Bez obzira koliko je brz momenat I bez obzira koliko je retka divljac koju lovite. Drzite do znanja da je vec neko pre vas slucajno opalio na profesjonalnog lovca koji vas vodi I da ga pune puske na kolima ne cine srecnim.

U TOKU SAFARIJA

Ok, stigli ste. Upoznajete se sa svojim profesjonalnim lovcem, I ne znate bas tacno kako da ga ocenite. Ne zaboravite da on zivi u drugoj dimenziji od vase. Vi zivite u Evropi a on u Africi, tako da mozda nije carobnjak sa kompjuterom, ali zato vraski dobro poznaje svoj posao. Od njega cete cuti mnogo interesantnih prica I detalja o zemlji u kojoj lovite koje ce ostati posle sa vama, ali ne zaboravite da je on glavni u toku vaseg safarija. Poslusajte njegove savete. Ponekad vam nece biti sasvim jasno, I bicete sigurni da imate bolji nacin da resite problem, ali verujte mu. Na njegovoj ste teritoriji I on je taj koji ide ispred vas I ulazi u gusto grmlje za ranjenom zivotinjom I prvi prilazi odstreljenoj divljaci. On je taj koji se brine o vasoj sigurnosti dok ste tamo, sto je veoma bitno ako lovite bufale, lava ili leoparda.

Svaki profesjonalni lovac ima svoje lokalne tragace. Upoznajte se sa njima I pokusajte da zapamtite njihova imena. Obratite paznju na to kako se vas profesjonalni lovac ophodi prema njima. Pitajte ih da vam objasne nesto o traganju, puni su interesantnih informacija. Posle uspesnog lova ponudite im cigaretu. Ali nemojte preterivati, drzite do znanja da su oni zaposleni vaseg profesjonalnog lovca.

Budite odgovorni. To se odnosi I na vase ponasanje u lovu I na vase redovno uzimanje profilakse protiv malarije.

Osim posle veoma uspesnih dana, trudite se ne lezete previse kasno. Iako vam je sve zanimljivo, racunajte na to da se trsote vise nego obicno.

Ne stedite film. Svaki momenat, pejzaz I zalazak sunca dok ste tamo ce vam postati draga uspomena.

Ne rasipajte pijacu vodu. U mnogim kampovima voda koju pijete putuje vise dana da bi stigla do vas I veoma je vredna.

Uzivajte. U lovu ste, ne na marotonu. Vas profesjonalni lovac ce uciniti sve sto je moguce da vas safari bude uspesan.

Uzivajte. Nemojte vaditi metar odmah posle odstrela divljaci. Cak I ako ste lovac na trofeje I redovno ih zapisujete u safari clubu, budite I sportista.

Pijte mnogo vode. Ako ste u toplij zemlji znojite se mnogo vise nego obicno, a nije losa ideaja ni imati neki multivitamin sa sobom.

Odstrelne takse za divljac koju ste lovili u toku safarija se placaju posle safarija, osim u slucaju da su bile ukljucene u paketu. Budite sigurni da imate tu sumu kod sebe u kesu ili traveler cekovima. Nijedna organizacija vam nece primiti transfer po povratku kuci ili kreditne kartice.

Na kraju safarija obicaj je da se tragacima ostavlja napojnica. Suma zavisi od zemlje u kojoj ste, koliko je trajao vas safari I koliko ste njime zadovoljni. Ako niste imali srece sa zivotinjama, to nije razlog da lisite tragace napojnice. Ako niste zadovoljni organizacijom, uslugom ili profesjonalizmom, to jeste. Pitajte svog profesjonalnog lovca koliko je primereno ostaviti kao napojnicu. Napojnicu za profesjonalnog lovca odlucujute vi.

Ako ste sa sobom poneli neke stvari koje su stare ili koje mislite da necete nositi, ostavite ih u satoru. Ucinice srecnim zaposlene u kampu. Narocito su cenjene cipele.

Napravite grupnu sliku u kampu.

POSLE SAFARIJA

Vratili ste se kuci, puni ste utisaka, pokazujete slike I svima pricate o svojim dozivljajima. I treba. Svaki safari je jedinsteven I svaki safari ima svoju avanturu, ali preostaje jos par stvari koje treba da uradite.

Ne zaboravite da javite vasem organizatoru informacije o osobi ili firmi koja biti uvoznik za vase trofeje. Takodje, ako ih saljete direktno kod taxidermiste, javite takodje I njegove kontaktne detalje.

Posaljite kopiju nekih lepsih fotografija vasem organizatoru ili agentu. Oboje ce to ceniti.

S.M.D.
 

Sale Zr:
Da li je pojam SAFARI namenjen isključivo za lov u Africi?

majer:
Siguran sam da je pojam safari nastao da bi oznacio avanturisticke lovove u africi koje su praktikovali pre svega bogati evropljani a od 20. veka i amerikanci  medjutim danas se koristi i za sibir i aljasku mada mislim da je i dalje najprimenjeniji Africkim lovovima

Ry:
Safari ma gde bio na nacin na koji se establisio definitvno nije moj cup of tea.
Naravno, ne prebacujem onima koji odlaze na safari jer to gledam kao stvar izbora ali im ni u kojem slucaju ne zavidim.
Sticajem okolnosti zvim u zemlji gde si svaki prosecan lovac sa prosecnom zaradom moze priustiti safari.
Medjutim moje vidjenje lova ne podrazumeva vodica, pratioca, nosaca,lovca,deraca, cistaca cizama i oruzja.
Sve su to stvari koje novac moze kupiti tako da ostaje malo mesta za one koje ne moze kupiti.
Jednostavno ne vidim se dovedenog na mesto i ulov.
Mogu da se divim trofeju lepo polegnutom na suhoj travi savane ali nevidim smisao.
Taj lovac u vecini slucajeva ne zna apsolutno nista ili jako malo o lovini koju je ulovio. Pricali smo o etici ;)
Ne zna cime se recimo kudu hrani u sezoni u kojoj je odstreljen. Ne zna gde su mu loge, gde mesta za parenja kojim pravcima migrira i koliko. Ne zna verovatno ni kada je sezona parenja ili telenja.
Ubiti 1000 slonova! To moze samo mentalno bolestan covek.
Ja sam lovac, povlacim obarac bez griznje savesti i predrasuda. Ja moj plen lovim. Ne dajem(dajem ponekad) mu sansu...ali...
Razumeo bih da covek ode u Afriku i lovi lava sa Zulu lovcima. Nek nosi i pusku ali neka lovi sa njima. Razumeo bih da neko ode 500 km od Irkutska i lovi sibirsku lisicu ili medveda ali sa lokalnim lovcima. Ne na nacin da plati nego da ucestvuje u lovu sa istim ili uglavnom manjim sansama za ulov od domacina ali da se lovac okusa.
Kakv "zov divljine" ocekuje neko koga ce terensko vozilo sa klima uredjajima dovesti tek malo dalje od puskometa. Kojem ce dodati pusku. Kojem ce prstom pokazati koju jedinku da nanisani.
Meni nece
pozdrav
Ry

oscar:
Da Ry upravo tako. I sam sam član Safari kluba iternacional. To je inače organizacija koja je osnovana u SAD i trenutno nas ima nešto manje od 50000 u celom svetu. Radi se u principu o nabogatijem delu ljudske populacije, ne i lovačke, koji jerdnostavno imaju para da sebi priušte zadovoljstvo safari lova. ILi nazovi safari. Ne mogu vam nabrajati članstvo jer se radi o zaista krupnim zverkama od aktuelnih predsednika država do kraljeva, vrhunskih sportista i...Što se tiče Srbije mi smo organizovani u Balkan čepter gde pripadaju članovi Srbije, Bih, Hrvatske i Makedonije. Ima nas samo 37.Na osnovu ugovora Lorist je zvanično glasilo i Balkan čeptera pa otuda vrlo često donosimo reportaže sa safari lovova. Safari klub ima svoja pravila za ocenjivanje trofeja, uzimaju se samo merni elementi a sve što se ocenjuje kao subjektivno je izbačeno. Prema pravilima jedan lovac ne može odstreliti više primeraka iste divljači na jednoj lokaciji pa prema tome ne može imati 100 slonova. Inače ono što mi se sviđa nema džbalake odnosno sve se mora platiti. Safariinternacinal mnogo ulaže u lovstvo i ruralne krajeve, posebno u Africi. I na kraju da ne bude zabune, ja sam član ne zato što pripadam gore navedenim kategorijama već samo zato što imam Lorist. Oni imaju svoj časopis koji izlazi u Americi i zove se Safari, Od prošle godine imaju ga i Rusi dok se u pojedinim zemljama štampa podlistak kao erecimo u Nimrodu ili bugarskom Lovecu. 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana