Znam lovce koje koriste poluautomate sa kracim cevima i optikama sa vecim zumom ..i iz njihove price sam cuo da su obarali krupniju divljac na vecim daljinama.. Cisto sam pitao, da vidim iskustva lovaca sa ovog foruma sta kazu..
Ne znam šta smatraš pod većim daljinama ali za ovaj tip karabina to sigurno nisu one preko 200m.
Do ovih daljina tvoj karabin ima mogućnosti a ostalo zavisi od strelca.
Cev od 51 cm u ovom kalibru ima otprilike brzinu kao 308win. sa cevi normalne dužine tako da imaš dovoljan energetaki potencijal.
Korak žleba je 1:11 tako da gotovo idealno nosi zrna 11,7 gr koja nameravaš da upotrebljavas.
Grupacije pogodaka ovim karabinom sa dobrom municijom koja mu leži su uglavnom ispod 5 cm na 100m nadam se da ni tvoj nije izuzetak, tako da do ovih daljina ima i zadovoljavajuće disperziju.
Glavni problem će ti biti okidanje koje je sa hodom i silom od 1,8 do 2,0 kg pretvrdo za precizno pucanje pa ti ostaje ili da usavrši tehniku ovim okidanje u realnim situacijama ili da mu iskusan puskar smanji hod i silu na nekih 1,3-1,5 kg ne više zbog bezbednosti u pogonu, ili oboje.
Za ove daljine ti zadovoljava povećanje od 6x a objektiv optike obzirom da bi se koristila i u pogonu ne više od 42.
Znaci po meni idealno 1,5-6x ili 2-7x a ako hoćeš da se otvoriš za skuplje onda 1-8x.
Pozz...