DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161436 poruka u 7285 tema- 6989 članova - Poslednji član: Zaboravljeni_lovac

Децембар 15, 2019, 08:07:12
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 26   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Lovci i ribolovci  (Pročitano 171431 puta)
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1844

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #315 poslato: Април 12, 2013, 08:31:08 »

Svaka ti cast Ciro za ovu vest. Nasi biolozi mesto da naseljavaju papkare , retke ptice koje nestaju iz nasih suma ili su nestale zivotinjske vrste , Veliki  i Mali tetreb , kamenjarke , lestarke...od papkara kozorozi , koji su nekada ziveli na Balkanu i ciji se ostaci nalaze po pecinama Srbije , kao i Evropski bizon Zubr koji je ziveo na vise lokaliteta i planina Srbije , oni naseljavaju dabrove pacove koji ce u buducnosti napraviti znacajne stete na Savi ,i ostalim rekama i slivovima , sto cemo videti i osetiti u buducnosti sa ovakvim kisnim i sneznim prolecima...
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #316 poslato: Април 21, 2013, 01:38:19 »

Da se i ja malo javim ,pozdravljam sve članove i goste. drinks
Malo ću da vježbam tipkanje,tek toliko da ne zaboravim a pri tome ću pokušati da budem na temi i da to bude donekle zanimljivo.Šta mogu,jednom lovac ,uvjek lovac i loviti se mora a ja sam lovio sve iz svog okruženja što sam smio i mogao  a to je bilo sve  što trči,skače,leti,pliva,gmiže,roni.
I ova spada u jednu ribolovnu tehniku koju upotrebljavam tek nekoliko puta godišnje kada uhvatim  po desetak komada za vlastite potrebe.

Većina se već susretala sa  izvorskim račićima i rječnim rakovima ,znam da su izvorski ili potočni  jestivi a za rječne ,neznam.Odnosno sigurno su jestivi samo ih možda ljudi ne jedu.
Ja ću vam predstaviti  morskog raka sa najjačim kliještima koji ima tu nesreću da ima vrlo ukusno meso,radi kojeg ga se i lovi.Najveći primjerci kao ovi koje ja lovim ,mogu težiti oko pola kg ali su prosječni primjerci upola lakši ,zove se kosmelj ili grmalj.
Lovi se uglavnom noću kada izlazi iz svojih morskih  kamenih skrovišta u potrazi za hranom a izlazi i na suho premda  se ne udaljuje daleko od mora ,tek koji metar.
Najčešća tehnika je lov lampom po noći kad se  lagano šetnjom pretražuje obala i uz obalu,može u svako doba ali je najbolje noću  za niskog vodostaja ,odnosno oseke.
Kada ga se uoči ,bode se   nekim najčešće priručnim ali  oštrim alatima,nožem,malim ostima .Na taj način znatno se oštećuje  što narušava izgled ili estetiku ali bitnije ne smeta pri kuhanju ,osim ako nije baš  previše oštećen.Lov koji ja preferiran je lov rukom iz dva razloga,nema oštećenja ulova i drugo,mogu tako provjeriti dali je mužijak ili ženka .Ženku uvjek vraćam nazad u more bez obzira  jeli ili nije vrijeme  parenjem ili već nosi jajašca ispod sebe.To možeš vidjeti tek kada je uhvatimo živu  i okrenemo naopako.
Ženka  tako ide odmah nazad u more da nastavlja reprodukciski ciklus   a muški  kosmelji idu  u vrećicu.Naravno prije toga  ih treba usmrtiti ubodom malog nožića  odpozadi pod  oklop i to je jedina njegova slaba tačka gdje možemo lako  zavući nož pod oklop da ga brzo usmrtimo  a da ga pritom ne oštetimo.Žao mi je svaki put kada to moram napraviti ali ako sam u lovu na njih ,teškom mukom ga nalazim i hvatam, nemam drugog izbora. Ova tehnika , lov  rukom zahtjeva oprez, jer je kosmelj izrazito brz i agresivan rak koji će kada nema izbora , prihvati borbu protiv svakog protivnika pa i kada je protivnik više stotina puta teži.Priroda mu je dala izuzetno moćno  oružje,kliješta u kojima je čak 70 %  mišića cjelog tijela a ti mišići su ono isto što mi zovemo na njemu,meso i radi čega ga i lovimo.Ali ako  ribolovac pogreši ,uloge se  zamjene i dohvate vas ta kliješta, stisak kliješta je vrlo jak i  bolan i rijetko to bude  bez posljedica (duboke posjekotine,krvarenje  ili npr čak  lom kostiju  prsta).
Rukom se lovi istom tehnikom kojom se love i zmije,jednom rukom mu privlačite pažnju iz smjera kliješta i očiju ali držite je blizu ali ipak  van dosega tih kliješta .Sa suprotne strane ,recimo sa leđa ga čvrsto pritisnimo tom drugom rukom  pri podlogu,pazeći na svoju ruku.Kada ga tako čvrsto pritisnemo   na  oklop tijela  ,ne može kliještima dohvatiti prema nazad osim ako ga ne držimo čvrsto pa nam se okrene.Tada  trba pustiti lovinu i spašavati prste jer je jako brz sa kliještima u vodi a izvan vode je još brži jer nema otpora vode koji inače usporava  sve pokrete.Tako da oni koji su navikli na neku njegovu očekivanu brzinu  u vodi ,budu neugodno iznenađeni da je izvan vode još brži sa kliještima  pa su  ozljede ribolovca najčešće baš tada,izvan vode.
Bilo bi vrlo zanimljivo kada bi netko izmjeri stisak tih kliješta ,mnogi bi bili iznenađeni a rezultati bi izgledali nemogući ali ja se nebi  iznenadio.Ova veličina kao na mojim slikama,lomi u sekundi oklop najtvrđeg spuža i sigurno lomi svaki prst koji na bilo koji način dođe  u doseg  kliješta.
Recimo da su ovi sa mojih slika natprosječno veliki a prosječni primjerci su  čak upola manji.Upola manji znači i više od  pola slabiji ali i takvi vam ostave  uspomene u vidu ožiljka jer skoro uvjek naprave ranu koja boli i krvari a stisak  preko nokta i vrha prsta ,nikada nemožemo zaboraviti i na nekoj ljestivici bola  od 1-10 , bi držao čvrsto desetku .Imao sam do sada sreću sa velikima ,nadam se da će tako i ostati  ali ti manji su me  hvatali ali osim boli , rane i malo krvi,nisam imao  većih problema.To su sve ipak bile moje greške i moja nepažnja koje sam skupo platio.Jedna zanimljivost je kada nastane greška i lovina uhvati lovca  kliještima za  prst ,ruku,imamo problem.Možemo ga istog trenutka ubiti na mjestu ali  to stisak neće popustiti.
Naprotiv,u tom nekom zadnjem smrtnom grču,stisak se još i pojača.Tada treba odvojiti kliješta od tijela raka ,kojima je stisnut vaš prst i drugom rukom uz pomoć  drške noža ili nekim kamenom pokušati  razbiti kliješta  , da oslobodili prst ili dlan.Čak sam jednom razbio  2/3 kliješta  a stisak nije popustio.U boli i brzini da se rješim nevolje ,opalio sam kamenom  po ostatku kliješta koja su me i dalje čvrsto držala  ali preblizu pa sam uhvatio i po svom  prstu.Tako  da poslije nisam znao  koje su ozljede od kliješta raka a koje su bile od mene samog.  wacko

Kada sam sve napisao,ima  nešto što se treba  spomeniti a čudo je prirode i priroda mu je nesebično dala .Bilo koji dio tijela, deset noga i dvoja kliješta može ponovno narasti ako izgubi neki u borbi sa svojim neprijateljima,nekom većom ribom a prvenstveno  sa hobotnicom  koja ga obožava jesti.Tako su ovi rakovi najbolji mamac za lov  hobotnica  ali se dosta  koriste  i umjetni rakovi,lakše je doći do njih a efekt je isti kao i sa pravim rakom.
Kada mu u borbi strada poneka noga i kliješta,jednostavno će nakon nekog vremena , izrasti nove noge ili nova kliješta.Veličinom će nove noge nakon nekog vremena biti približno iste veličine kao stare ali kliješta kada izgubi u zreloj dobi,veličinom će biti  manja  pa čak i ako nakon toga poživi dugo, rjetko će dostići  blizu ranije  veličine ali će  sigurno narasti.Još nešto je zanimljivo,sve to će mu narasti i kada on sam namjerno odbaci ponešto noga ili kliješta a to  zovemo  samokasapljenje.Ako ga bilo što uhvati za noge ili kliješta ili ga recimo uhvatim ja, tako da ga držim samo za kliješta,priroda mu je dala mogućnost da namjerno i recimo svjesno odbaci  to za što ga držimo i na taj način se oslobodi.Malo se o tome zna kako to radi ali radi u djeliću sekunde a odbacivanje bude na djelu gdje su  noge ili kliješta  spojeni sa ostatkom trupa.Dosta puta sam ga držao   za kliješta i u jednom trenutku ,rak je bježao u rupu na svih 10 noga a u mojoj ruci bi ostavio kliješta.Nisam se bunio jer kliješta i jesu  70 % od sveg mesa  na kosmelju.Ja sam imao kliješta,  on je  spasio život odbacivši ih a  kliješta će mu svakako ponovno izrasti.Svi zadovoljni,vuk sit a ovce na broju. Ipak nerado odbacuje oba kliješta ,češće  noge i jedna  jer je bez obiju kliješta  je vrlo ranjiv i treba vremana da mu izrastu druga ( više godina ).Ali sama mogućnost da kada ih izgubi u borbi ili ih zbog opasnosti sam odbaci i mogućnost da sam popravi mehanička  oštećenja oklopa  je nevjerovatan dar prirode,po meni nedovoljno istražen.Sve iz vanka može popraviti ,sve će se popraviti ali nema pomoći ako  su osim oklopa  stradali i neki unutrašnji organi .
To bi bilo o toj tehnici i zanimljivim i većini ljudi nepoznatim sposobnostima i uprkos svemu i proučavanju znastvenika ,nitko nezna kako to sam  radi i kako mu to raste , osim da to sve radi savršeno i bez greške.
Sada i o onome zašto ga lovimo,nema ga puno i nema ga ni na mnogim mjestima  ,lovi se tek pojedinačno u poneku  mrežu,vršu ,Za uhvatiti obrok za nekoliko ljudi ,treba krenuti u lov baš na njih.Meso je veoma ukusno ,može se peći ali je najbolji na brudet.
Meso je istog ranga kao meso hlapa i jastoga.Kada se jede,pribor za jelo je manji čekić,neke kombinirke  i sl. alati.Veći dio mesa je u kliještima 70 % a njih treba razbiti ali treba to napraviti odmjerenim udarcem tek  da napuknu.Malo jači udarac,napraviti će štetu,zgnječiti će meso i oklop  i  poprskati sve za stolom pa i izvan stola .Ovo je najbolje jesti na otvorenom a od odjeće preporučam samo kupaće.U restoranima imaju specijalni alati za to a mi za to koristimo ,domaće metode ,čekić ,kombinirke i prste.Ako  ipak  želite jesti u odjeći,preporučam staru odjeću jer kada samo netko udari  prejako čekićem ta kliješta puna  mesa i   soka od kuhanja,svi za stolom će imati na sebi ,posljedice.
Ako imate u vlasništvu vlastitu kemisku čistionici,nemate razloga za brigu a prepostavljam da  je  mnogi kao i ja nemaju ,pa unaprijed  upozoravam .Ipak sav taj trud,ozljede ,nered na stolu kod  jela ,sve to nadoknađuje svojim vrhunskim okusom i sada ćete vidjeti značenje one rječi kada se kaže da je netko cvrven kao rak.Kako vidite rakovi nisu prirodno crveni ,sve dok se ne skuhaju.
Na slici i ne izgleda kao nešto što bi čovjek poželio za pojesti ali uvjeravam vas  da tko nekada proba,nikada neće zaboraviti taj odličan okus.

Nakon toga ide dobro sve osim soka i vode .Ako imate djece sa sobom dajte im sok a neka i vode jer je dobra za oprati ruke prije  i  nakon što  završite sa ovim  jelom.
Za sve ostale preporučam crno ili bijelo vino,nije važno jeli domaće ili nije,mora samo biti dobro za potpuni užitak.
Ako nemate vina onda može za prvu pomoć biti i pivo. drinks


Nemojte  ga samo hvatati na ovaj način jer nećete moći reći da ste vi uhvatili njega,naprotiv vi ćete biti  taj koji je uhvaćen i dugo ćete pamtiti taj lov a kada zaboravite,ožiljak će uvjek biti tu  ,da vas podsjeti.
   






A sve radi ovoga



Kako vidite ,nisam zaboravio tipkati a nadam se da možete naći u tekstu ponešto zanimljivo od  ove rjetke morske tehnike kojom barata jako malo ribolovaca ,možete čitati a  ako ne ,možete bar pogledati slike.
Za sve  ostale ima još  jedna odlična  mogućnost a to je da jednostavno preskočite sve   laugh hi
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #317 poslato: Април 21, 2013, 07:24:33 »

 hi iso  hi

hvala sto nas nisi zaboravio i sto i ove male tajne delis nesebicno sa nama!

ziv nam bio neretvanski vuce  drinks drinks drinks
Sačuvana
MikaHunter
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2641


I don't regard nature as a spectator sport.


E-mail
« Odgovor #318 poslato: Април 21, 2013, 07:35:07 »

...čoveče kako jezivo izgleda pogotovo ovako na gomili ali je ukus verovatno boli glava drinks
Sačuvana

No matter what happens, whether you succeed or not, if you stand up and do it right and pay attention, hunting will always give you what you need. It may not be what you were looking for, but it will absolutely be important enough to justify whatever you      -- Jacob Bowers
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #319 poslato: Април 21, 2013, 09:16:10 »

...čoveče kako jezivo izgleda pogotovo ovako na gomili ali je ukus verovatno boli glava drinks

 haha biggrin

Ma na gomili prije kuhanja  i pogotovo skuhani,ne privlače izgledom  ali  ukus je  za pet plus.Jezivo izgleda a tako i bude samo kada je situacija  kao na prvoj slici i kada se prst nađe između tih kliješta a recimo da je  rak te veličine.Tada imamo problem jer ta veličina ne lomi već mrvi ,kost prsta kao od šale.Obično  zahvati kao za vraga najbolnije područje od korjena nokta prema  kraju gdje ima najviše tih osjetilnih živaca  uključivo živce ispod nokta i sam nokat.Na sreću svi mi koji ih lovimo im pristupamo sa dužnom pažnjom a posebno prema ovim velikima .Ovi  koji  imaju ovoliko velika kliješta ,ne mogu radi toga imati veliku brzinu,tačnije puno su sporiji od manjih,zato lakše lovim ove veće   ali su  puno opasnije kada nešto zakače kliještima.
Upola manji i mlađi su puno brži i imao sam sreću da su me  oni kačili ali  i takvi uvjek raskvare ono što uhvate i sve je dobro ako to nije nokat.Naročito su brzi izvan vode jer voda usporava  pokret a na suhom imaju  puno veću brzinu  pa obično nastradamo na suhom kada smo ih već uhvatili.

 drinks

erwolf ,pozdrav za tebe i za moje male navijače good
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #320 poslato: Мај 04, 2013, 02:35:58 »

Da se javim,lovac/ribolovac u meni još je jak i neda mi mira.Nešto se uvjek , loviti mora ......

Vrše za ribu se i dalje postavljaju  i pregledavaju svako tri dana i nađe se ,otprilike obrok za četri osobe ,nije puno ali je  svježe.Trenutno se lovi sipa i orada ,ništa posebno osim  velike prednosti što povremeno ulovim svježe ribe za svoje potrebe .To je ono što izvlači vrijednost ulova jer imam mogućnost da ribu koja je prije par sati bila u moru,umjesto u hladnjak ,preusmjerim  direktno  u lonac  ili gradela.
Tako je bilo i sa ovim ulovom,sipe su izvađene   žive ,očišćene odmah na moru  i već nakon 1 sat su plivale  u loncu u bijelom vinu,maslinovom ulju i riži.Kasnije su plivale u našim želucima a ja sam  poslije obroka ih  zalio , ponovno  sa 3 dc bijelog vina.
To je ono što se kod nas kaže da riba mora plivati tri puta,u moru ,u maslinovu ulju i poslije jela  , u vinu.Ja se tih  starih i dobrih običaja ,strogo pridržavam.
Usput da objasnim kako je završila ta sipa...
Klasični rižot od sipe kakvog ne možete dobiti u nijednom restoranu jer ovaj moj rižot je bogat  sipom.U restoranu bi od ovog ,uz  obilno riže, napravili  bar tri onakva  lonca.Ovo je varijanata rižota od sipe bez dodatka  njenog crnila .Kada u njoj nađem crnila  ,ostavim malo i dodam u lonac , tek toliko da  cjeli obrok dobije  tamniju boju.Koliko će netko zacrniti rižot ,ovisi o kuharu ili željama onih koji će ga jesti.Ja nemam tu dilemu jer kada uđe u vršu ili mrežu,ona u pokušaju da se oslobodi,  ispusti sve crnilo.
Tako da moje sipe  nemaju  crnila  ali to ništa ne umanjuje  vrijednost samog jela.
Poslije jela ,dobro je sve osim vode.....
Ma i voda je dobra  ali za pranje i kupanje  hi








 drinks

Pozdrav sa mora , od ise   hi
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #321 poslato: Мај 15, 2013, 12:25:31 »







Moj skromni  morski doprinos,lovim malo ribu  ,puška je dalje obješena o klin .
Što se tiče ulova ništa ekstra veliko i ulov nije obilan.Ali to je svježe riba ,prve kvalitete,orada ili komarča i sipa.
Koliko je to cjenjena riba u Dalmaciji ,dosta je reći da oradu zovu kraljica riba ili zlatna riba.
Uglavnom ja sam zadovoljan jer to je sportski ili rekreaciski ribolov sa dnevno ograničenom količinom od 5 kg a jedan moj ovakav ulov od nekoliko kg , zadovoljava  potrebe  moje porodice za ribom za nekoliko dana .Poslije tri dana ,pregledam ponovno vrše i uhvatim ponovno.Tu ima ribe za rižot,tavu i gradela a od nekih ribljih glava i sitnije ribe će se napraviti  dobra riblja juha.
Zadnja slika je svjež ulov od prije sat vremena i nešto mi kaže da će onu  veću komarču,pojesti moja žena .Ipak  ovu  neće tako lako dobiti  jer ću ja za nju tražiti pravičnu  "odštetu" .To je ono što se zove đentlemenski dogovor.
Ali kada ja nešto skrivim,rado dam ribu i  ništa ne uvjetujem. Cheesy
Volim ribu loviti ali nisam  neki ljubitelj  ,jedam je ali nisam baš lud za ribom.Moja žena  je jako voli jesti  i rado joj  prepuštam.Naročito kada nešto skrivim a to bude i češće  , ja se lako iskupim.Jednostavno predam joj komarču i kažem: Evo kraljice  riba za moju jedinu pravu kraljicu.Pali  fora svaki put ,provjereno. Cheesy

Nemojte sada da netko pomisli da  kada tražim  ponekad i oštetu i zamjenu  za ribu da tada tražim  "ono "  :mig  ne ,ne ,tražim za sebe , poštenu zamjenu za komarču,recimo  čevape,pljeskavicu,ražnjiće ,može  bilo koje meso,piletina i sl.Tako ona  tada jede ribu a ja zasluženo meso.
Šta mogu kada sam takav a razlog je što sam bio djete iz poznate ribarske obitelji,riba se lovila i jela svaki dan ,prehranila  me i odrastao sam na ribu.Zato smatram da sam ja još  u djetinjstvu pojeo svoju  količinu ribe za cjeli život.

Što se tiče sipe i rižota ,tu je situacija jasna,volim dobar rižot sa sipom a ove dvije zadnje ,kako se može vidjeti i na slikama  imaju u sebi nešto crnila tako da će to biti vrhunski tamni rižot.Ne treba pretjeravati kako to ovdje rade da bude crn kao katran.
Ja volim  da tek malo  riža  dobije  nešto tamniju boju jer u tom crnilu  ipak ima nešto što čini jelo ljepšim pa čak i ukusnijim.  drinks 
 
Dobar ulov želim i ostalim ribolovcima  drinks
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #322 poslato: Мај 15, 2013, 07:18:01 »

Nastavak.....

Važno je da je riba svježa i da što kraće provede u frižideru.Tako je moja žena kako sam se i prepostavljao odmah rješila onu veliku komarču što sam ja naravno dokumentirao.Bilo bi najbolje da se peklo na gradelima i žaru ali za jednu ribu se nije isplatilo ložiti vatru.Tako je morala raditi tava što u konačnici nije tako dobro kao sa  žarom i gradelima  ali nije jako  loša ni ta varijanta.Primjetiti  ćete da je komarča od posude do tave izgubila glavu ali  praktično glavu je  izgubila već onda kada se počela vrtiti oko moje vrše u vodi.  laugh
Zapravo ,glava je dignuta   iz praktičnih   razloga  jer bi riba u komadu bila prevelika za stati i na veću  tavu a  drugi razlog je običaj da  se od glava napravi riblja juha.Tada se glavama doda i  poneka cjela ali manja riba i dobijemo  dobru riblju juhu.

Kako je nestala komarča u tri čina , pogledajmo u ove  tri slike  hi








 drinks
Sačuvana

hrvoje
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 13


E-mail
« Odgovor #323 poslato: Мај 16, 2013, 11:09:23 »

Svidja mi se....!!!!!!!!!
Sačuvana
dabic_miroslav
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 216



E-mail
« Odgovor #324 poslato: Јун 22, 2013, 05:51:29 »

Danas sam se usudio,po ovom suncu izaci malo na Savu i potraziti bucova...


I dosao je ovaj stari savski lisac...

Sačuvana
dabic_miroslav
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 216



E-mail
« Odgovor #325 poslato: Јун 22, 2013, 05:54:18 »

Danas sam se usudio,po ovom suncu izaci malo na Savu i potraziti bucova...


I dosao je ovaj stari savski lisac...



Naravno moram da pohvalim "Glavinjare Sharky" koje pravi moj kolega,jer su se pokazale kao izuzetno lovne...
Sačuvana
marlin
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1880


Nije se rodio ko je svima ugodio.


« Odgovor #326 poslato: Јун 22, 2013, 05:57:18 »

Čestitam ti kolega  hi
Sačuvana

hunter017
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1934


Ситуација никад није била тако озбиљна као увек.


E-mail
« Odgovor #327 poslato: Јун 22, 2013, 08:41:02 »

Cestitke ,komad i po!  hi
Sačuvana

Најкритичнија су у животу прва три минута!
А и последња три!
dabic_miroslav
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 216



E-mail
« Odgovor #328 poslato: Јун 22, 2013, 09:18:41 »

Hvala vam lijepo...
Sačuvana
crni đorđe
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2298



E-mail
« Odgovor #329 poslato: Јун 22, 2013, 10:59:31 »

 Čestitam! većeg bucovao nisam ni vidjeo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 26   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: