DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161393 poruka u 7277 tema- 6986 članova - Poslednji član: nikola025

Децембар 06, 2019, 06:38:26
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 26   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Lovci i ribolovci  (Pročitano 170921 puta)
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #300 poslato: Јануар 30, 2013, 03:50:10 »


Ovo je riba koja se zove strelka.Samo ime nam sugerira ,zašto ga je dobila a to znači da je  brza kao strela.To je tačno, vrlo brza i  snažna  grabežljivica.Primjerci poput ove moje  od oko 5 kg su u stanju pregristi  druge ribe poput cipla koji teži blizu kilograma i to samo jednim zagrizom .
I to na način  da ako ga je uhvatila po sredini i  ono što zagrize  unutar granice zuba joj naravno ,ostaje  u ustima a glava i rep  ,odnosno sve izvan  zagriza zuba se zna potpuno odvojiti  i  počmu  slobodno tonuti,vidio.A  gledao sam iz broda ,kako je jato  strijelki ,napalo veće jato cipala koju su plivali na samoj površini u Pelješkom kanalu.Uzavrela je površina mora,ljuske,djelovi riba,crijeva  i krv je bilo nešto što nikada do tada nisam vidio na moru, uživo.Demostracija snage i sile te ribe, bila je za mene veoma uvjerljiva.
Te ribe nije ranije bilo kod nas,pojavila se prije recimo 15 -godina,neznam odakle je porjeklo i gdje je bila do tada ali je sada stalno prisutna.Vrlo jaka,borbena ,velika ,moćnih zuba  i to je više nego dovoljna da bude interesantna za lov raznim tehnikama  pa i udicama.Međutim bez obzira na debljinu i čvrstoću nailona i manji primjerci će  lako prekinuti nailon.U obzir dolazi udice vezane tankom čeličnom  sajlom.
Što se tiče kvalitete samog mesa ,recimo da ne spada u ribu visoke kvalitete ali se uklapa u klasu ribe ,srednje kvalitete.Pošto je velika ,nemože se peći na gradelama na klasičan način i u komadau ali može se izrezati na fete debljine do 4 cm  i tako peći na gradelima.

Tako je i napravljeno ,slika sa gradela nemam  ali zato mogu dokumentirno opravdati , cjelu glavu i kraj repa.
Tako je kod tako velikih riba ,običaj je da se glava i malo repa  leša   ( kuha ) .
Od toga  bude uvjek vrhunska riblja juha  sa rižom a jedna od meni dobrih varijacije te juhe je takozvana kisela riblja juha  ,( klasična riblja uz dodatak limunova soka od nekoliko limuna i jednog žumanjka od kokošijih jaja.)

To je taj borac i lovac koji je i sam postao lovina a tako je kad se petlja u blizini predatora ise.



Juha se kuha ,lijepo se vidi ono o čemu sam govorio



Malo uvećan detalj  usta,nebi se postidio ni morski pas.



Dan ranije smo pekli i malo pijuckali domaće ,crno .....
To je  ta juha ,vrlo je ukusna i osvježavajuća,liječi mamurluk.Ne pitajte me kako znam :mig


Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #301 poslato: Јануар 30, 2013, 04:27:23 »

 hi iso majstore

neznam da li ova corba sa tvojih slika leci mamurluk ali i ja sam taj recept nebrojeno puta isprobao i znam da deluje...... drinks drinks drinks

ovo je nesto kao morska pirana

ziv ti nama bio i samo pisi,veliki pozdrav  i od tvojih malih fanova
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #302 poslato: Фебруар 02, 2013, 08:59:18 »


Današnji ulov,vrše su bile u vodi 5 dana i 5 noći,ulov je mršav u težini ali je zato većina ribe,visoke kvalitetete,svježa i raznovrsna.Naročito se radujem tim sipama od kojih se može napraviti dva puta ,dobar rižoto za 4-5  osoba.Krupnija sipa ima oko 800 grama  i sama ona je već dovoljan garant za  jedan  pravi rižot.Komarče će naravno završiti na gradelima  a  cipli u brudetu .Tko me pita ,volim,nevolim,jede se što ima  a za rižot se neću buniti.

             
Sačuvana

kaludra
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 937


« Odgovor #303 poslato: Фебруар 03, 2013, 10:26:12 »

meni ono ribce gore lici na zubaticu bar se tako zove na cg primorju
a strelku su zvali licom
 ali kako god pevac ili krelac bice dobra klopa drinks
 a i uskoro ce mart
a kako se na hr primorju kaze
u po marca sipa i komarca (zbog toga zalim sto sam kontinentalac) drinks
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #304 poslato: Фебруар 03, 2013, 11:33:43 »

meni ono ribce gore lici na zubaticu bar se tako zove na cg primorju
a strelku su zvali licom
 ali kako god pevac ili krelac bice dobra klopa drinks
 a i uskoro ce mart
a kako se na hr primorju kaze
u po marca sipa i komarca (zbog toga zalim sto sam kontinentalac) drinks

Lokalno se neke stvari mogu nazivati pogrešno ali se ipak tako nazivaju.Dagnja se kod nas zove  kunjka ,što nije ispravno ali da bi me ljudi razumjeli i ja je tako  moram  zvati.
laugh
U naravi , kunjka je druga vrsta školjke  i nema nikakve sličnosti sa dagnjom. 

Što se tiče strelke ,to je jedno a i lice ili bilizme je drugo i to su dvije različite ribe ,obe mogu narasti dosta velike i obe su  grabežljivice.Strelka  je vrsta ribe koje ranije nije bilo i neznam tačno odakle je došla i zašto.Ali za svako zašto koje mi ne znamo ,priroda ima odgovor a došla  je prije malo više od deset godina,kod nas  i ostala.Obe imaju  sličnu glavu i jake zube ,grabežljivice su i hrane se na isti način,love iste ribu i na isti način da je potjeraju prema površini .Lica može narasti  i preko 20 kg  a strelka  ,višestruko manje.
Velika bilizma ili lica i  velika strelka su izgledom  malo  slične pa ih čak i ljudi koji žive uz more ,ne prepoznaju.Ipak imaju za mene ,uočljive razlike u građi tijela i kako bilo,obje se  love i jedu i meso je približno slično . hi


Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #305 poslato: Фебруар 03, 2013, 12:48:44 »


Strelka

Bilizma ili lica


Sve slike koje sam ikada postavio, bile su moje ali sada sam napravio izuzetak jer sam ovu drugu sliku ,bilizme ili lice ,uzeo sa interneta.Posudio sam je samo da možemo lijepo  vidjeti obe ribe i razlike.Za mene osobno ,imaju puno razlika a sličnosti baš malo.
Imam i ja svoje slike lice ali sada ih nemogu naći a posudba mi je bila lakša i brža varijanta.
Kako bilo,dvije  vrste  ribe ,obje se jedu i meso je recimo preciznije, sredina srednje klase. drinks
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #306 poslato: Фебруар 03, 2013, 06:26:34 »

 hi samo napred majstore  hi
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #307 poslato: Фебруар 06, 2013, 07:45:50 »

Da demonstriram pravi ulov,konkretno jegulje, ona može živjeti danima izvan vode ,pa treba napraviti ono što se mora ,usmrtiti ,očistiti i preskočiti frižider , odmah naložiti vatru,potražiti ražnje za jegulju koje se i ne koriste baš često pa ga tako,nije lako brzo ni pronaći. laugh

U rijeci ,ispod kuće a na mjestu gdje vežem brod imam jednu manju vršu ,manjeg oka ,pogledam sa obale ,vrša je  2  m daleko od obale i na 2 metra dubine i vidim ima nešto.Dok sam je izvadio vršu, jedna jegulja je već repom počela izlaziti kroz "oko" i iako sam požurio ,uspjela je izići ali u vrši su ostale još tri,jedna veća i dvije manje.Dvije manje  su odmah otišle na  ražanj za jegulju i bile ispečene na žaru.Pravilo je da se krupnija jegulja ne kuha na brudet već se ovako peče.Jegulja se treba dobro skuhati ako se kuha a ako se peče  ,treba je dobro ispeći jer ima otrovnu krv.To nije problem jer se to rješava dobrom termičkom obradom jer je otrov ,termolabilan.


Možda   će biti i dosta onih ,koje neće privući to što vide sa slika ali to je vrhunski specijalitet pa čak i za ovakve kao ja koji nisu  neki riboljubci.Ali jegulja nije  bilo kakava riba ona je za mnoge  gurmane ,br.1.
Jegulja na ražnju  za mnoge ne izgleda kao nešto za čime bi ludili ali pravi znalci znaju koliko je to dobro i ukusno jelo.Nevole je samo oni  što u jegulji vide oblik zmije  pa je zato nisu nikada probali ali oni koji zanemare oblik i ipak je probaju ,stavljaju je nakon toga na prvo mjesto.
U ostalim vršama je bilo nekoliko cipala,par zalutalih salpi  ali izvukla je jegulja.
 
                 

                 

Za kraj,preporučam crno vino..... hi
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #308 poslato: Фебруар 06, 2013, 09:33:00 »

 hi isa   hi

 clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping drinks drinks drinks drinks drinks drinks drinks drinks drinks drinks

Sačuvana
kaludra
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 937


« Odgovor #309 poslato: Фебруар 06, 2013, 10:40:03 »

iso kad odem u penziju selim se kod tebe friends
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #310 poslato: Фебруар 07, 2013, 09:37:12 »

iso kad odem u penziju selim se kod tebe friends

Odlično ,ja ću ti tada  biti šef a ti ćeš loviti. drinks
Sačuvana

kaludra
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 937


« Odgovor #311 poslato: Фебруар 07, 2013, 10:26:52 »

 good
trebao sam sluzbeno  za nasice ,split , zadar..
ali ode kolega
bice prilike da se svrati na rostilj i buteljku vina. drinks


Sačuvana
KOBI
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 628



« Odgovor #312 poslato: Фебруар 08, 2013, 01:30:08 »

Inace posto se krecu mreze,senkeri,vrske po Srbiji ako je neko upoznat?Mrezarim na Savi(legalno i uredno)a ovi nas u BiH opasno deru  drinks
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #313 poslato: Фебруар 08, 2013, 11:38:02 »

good
trebao sam sluzbeno  za nasice ,split , zadar..
ali ode kolega
bice prilike da se svrati na rostilj i buteljku vina. drinks

Naravno ,samo se javi good
 drinks
Sačuvana

Ћира
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1687


[IMG]http://i63.tinypic.com/xe3afb.jpg[/IMG]


E-mail
« Odgovor #314 poslato: Април 12, 2013, 12:55:15 »

http://www.kurir-info.rs/dabar-ubio-pecarosa-clanak-740277
Sačuvana

Ја нисам човек ја сам вук.Ја не причам ја завијам.Не завијам што ме је страх,не завијам што сам бесан.Завијам да би ме чуо чопор мој, да би ме чули вукови да би ме чула вучица и да би ме чули вучићи.Да се окупи чопор мој.А кад се окупи чопор мој, бојте те се пси!!! Цар Душан Силни
Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 26   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: