DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161420 poruka u 7285 tema- 6989 članova - Poslednji član: Zaboravljeni_lovac

Децембар 13, 2019, 08:16:54
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 26   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Lovci i ribolovci  (Pročitano 171298 puta)
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #270 poslato: Јануар 08, 2013, 11:46:51 »

Zadatak nije lak kako se to čini jer ima puno vrsta brodeta ili brudeta kako mi zovemo i na  različite načine pa se tako i zovu poput: ribarski,otočni kao hvarski ,viški ,lastovski,neretvanski .Čak bi rekao da svaka kuća ima svoj  način i recept ,odnosno puno varijacije pa tako i  različitih okusa  jedne te iste stvari.
Ja bi radije podjelu izvršio na  brudete od morske ribe ,brudete od  slatkovodne odnosno rječne i jezerske ribe i mješane brudete od morske i slatkovodne ribe  koji su po meni najbolja kombinacija a takav je baš ovaj neretvanski.Svaki kuhar ima neki svoj recept i svatko tvrdi da je njegov najbolji a to je tačno jer kuha prema sebi i za sebe i to onako kako on voli.Netko voli ljući netko blaži,neko gušće a netko  sa rjeđim umakom ,neke voli da prevlada miris ribe  a netko mirisi začina,netko će staviti  neke sastojke više a netko manje pa će i okus biti drugačiji i sl.
Znači jedno dosta brzo i jednostavno jelo,biti će uvjek dobro i uskusno osim ako se ne napravi neka  veća greška u pripremi a vrlo je  zahvalno za eksperimente i različite varijacije  sve dok jednom ne dođete do načina koji vam je najukusniji i najbolji  i možete ga slobodno nazvati po sebi. laugh 
A ja ću napisati također moju verziju neretvanskog brudeta  "ala isa" koji neće biti tako ljut kao izvorni ,naravno mora se osjećati ljuta paprika ali to treba napraviti sa mjerom da bude  blago pikantno ,tačnije blago ljuto.Naravno recept ću staviti na odgovarajućoj temi i biti će napisano  baš sve što je bitno a što možete naći ako pročitate desetke recepta  a ja ću to napisati na jednom mjestu i vrlo je bitno slijediti te upute i sigurno nemožete pogrešiti.

Ovdje to nije tema ali evo  slike jednog mog brudeta od  jegulje i cipla u početnoj fazi kuhanja.Vidite narezanog cipla  na komade a jegulja je složena na  dno lonca pa se nevidi .
Razlog je što jegulju stavljamo  ranije  jer je tvrđa i treba se kuhati duže.Tek nakon desetak minuta kuhanja jegulje u isti lonac se stavljaju cipli i tako nakon 20 minuta zajedničkog kuhanja i jegulja i cipli će biti gotovi u isto vrijeme.Te i druge važne savjete u vezi brudete ću napisati uskoro  na odgovarajućoj temi,u slast  drinks



Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #271 poslato: Јануар 08, 2013, 01:33:28 »

 hi ...u slast,ma vec voda na usta ide  hi

ps.
poslali smo ti sliku na pp-nadamo se da si je otvorio alo ne saljemo ponovo good good good
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #272 poslato: Јануар 09, 2013, 12:17:07 »

Evo da se i ja malo opoštenim pa stavim neki novi video ,ako ništa drugo ,može i sa ribama.Kako je bilo teško snimati divlje svinje a sve sam radio sam i istovremeno sam bio i snimatelj i ton majstor i rasvjeta ,režija ,glavni glumac sa puškom koji je trebao nešto i da pogodi,nosač tehničke opreme  a ako  bi se "posrećilo" wacko  bio bi i nosač divljači a za kraj filma i mesar. Kada bi sve to napravio ,čekala me još montaža filma i postavljanje na mrežu. scare scare

Sa ribama mi također nije lako ,isto sam i dalje sam i nedostaje mi pomoć još poneke ruke.
I tu sam ribar,vozač čamca ,fizički radnik koji rade na brodu sve što treba ,režiser,snimatelj  koji jednom rukom izvlači vršu a drugom drži kameru i snima  a nemam se čime pridržavati pa jednu nogu  zaglavim u brodu da ne padnem u hladno more a bojim se da mi se tada kamera  ne prehladi. laugh

http://www.youtube.com/watch?v=VD2n1Ui8G4E

Ipak uz puno truda ,uspjevam još uvjek  snimiti i složiti nešto bar onoliko prihvatljivo da se ne stidim postaviti.Mislim da sam i ovaj put uspio.....

 
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #273 poslato: Јануар 09, 2013, 10:49:08 »

 hi hi hi neretvanskifrancis ford coppola  drinks drinks drinks
Sačuvana
Brno
Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772



« Odgovor #274 poslato: Јануар 09, 2013, 11:43:03 »

Svaka čast Isa, ajde molim te daj taj recept za Brudet da isprobam Vojvođansku varijantu.
Malo sam čitao i kažu da nije dobar od rečne ribe, jedino u ribarnici uzeti nešto morske (skuša) i dodati Štuku, Smuđa, Soma iz Tise.
Šta ti misliš o toj varijanti?
Isa da li bi mogao malo bliže da slikaš ulaz u vršu?
Kod nas se koriste slične vrše (vrške) ali se rade sa dva ulaza (kada su u pitanju tipovi vrša koje ti koristiš).
I drugi tip vrške i senkeri koji se rade od ribarskog kanapa i obruči od jasena ili plastičnih cevi za senkere.
Senkeri se potapaju na dublja mesta u reci a vodena struja ih polako razvuče i rastegne, imaju veliki ulaz i posle na sredini još jedan ulaz za ribu, vrške se rade sa krilima i one se postavljaju uz obalu reka i najčešće se koriste pri visokim vodostajima ili u razlivima kada se postavljaju jedna iza druge (tzv Plenkeri).
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #275 poslato: Јануар 09, 2013, 01:22:16 »

Sad vidim sta je zajednicko za sve lovce na ds!!!  hi 

Kod mene je riblja corba, skoro obavezna uz svaki svecani obrok!  drinks

Iskreno najvise prija kada se lovi na - 10 i vise, a posle se udje u toplu prostoriju, moj licni rekord je 4 tanjira  blush2







Ovo je tek specijalitet!



A ovo "fatalni mix"  spiteful



Jos nesto interesantno, sa drugarima se najvise obradujemo ribljim specijalitetima, valjda je meso vec dosadilo  Wink
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
Brno
Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772



« Odgovor #276 poslato: Јануар 09, 2013, 01:46:37 »

Joj bože prženi smuđarci  good
pa kad to sve zaliješ pivcem onako iz krigle penušavo.
Volim da spremam riblju čorbu i to radim od najranije mladosti, pored lova ribolov mi je najomiljeniji.
Kao klinac znao sam otići na reku ujutro i padne mrak a mene još nema kući, tada je pokojni otac išao da nas traži i obično sretao na putu za kući, bilo je kritike ali se videlo  u njegovim očima da je ponosan što volim prirodu i ribolov.
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #277 poslato: Јануар 11, 2013, 10:12:36 »

Nikola,lijepo je imati izbora pa se istovremeno počastiti i ribom i mesom ali moji favoriti su  ipak  one dvije  "ribetine "    biggrin   sa ražnja  ,sa tvojih slika. laugh
Svi lovci su svugdje isti,vole  to čime se bave i vole se družiti  u lovu ali i izvan lova sa ljudima koji imaju iste interese ali nam je još  zajedničko  da svi   volimo i lijepo pojesti u dobrom i veselom društvu i sve što ide uz to. drinks

Brno,slikati ću iz blizine taj ulaz u vršu koji mi zovemo vrž i koji je vrlo bitan dio vrše .Obično svatko tko ima vrše, pravi ih sam kao što to radim i ja .Kada imate  metalni okvir  ,on može trajati više  desetaka godina ali pocinčana žica kojom se oblaže okvir , može u vodi izdržati nepunih godinu dana.Slana voda još brže nagriza  žicu pa ona traje još kraće tako da svatko od nas "plete "  te vrše sam pa tako i sam pravi taj ulaz.Više je tipova  ulaza i svi su slični ,razlika je tek neznatna i svatko od nas ih radi onako kako misli da je najbolje. Staviti ću par slika da vidiš kako to izgleda a naravno biti će recept pravog neretvanskog brudeta.
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #278 poslato: Јануар 11, 2013, 03:47:26 »

postovane kolege lovci i ribolovci  hi

kako je ova tema malo zivnula imam jedno pitanje za sve

posedujem mongolsko nacionalno kuvalo koje sam dobio kao uspomenu na mog pokojnog lovackog ucitelja u kome moze da se kuva sve od riblje corbe,supe,paprikasa,gulasa......i hteo bi da sa vama podelim slike ali neznam da li je ovo prava tema,ako postoji adekvatna tema neka mi neko javi (neverujem da spada u temu bakarni kotlic). odgovorno tvrdim da je kuvalo fenomenalno i da nam je stalni pratilac u lovu odnosno posle lova,pogotovu za spremanje fazanske supe kada napolju stegne minus ili kosava udje u kosti.obisao sam sve limare koje sam poznavao u nameri da  napravimo vecu kopiju ali ovi ovde ga samo tupe,te nemaju ovo,te kad bi .....

unapred zahvalan
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #279 poslato: Јануар 12, 2013, 06:46:47 »

Malo pojašnjenje ove tehnike lova i ovog alata i vrlo je zanimljivo da mnogi ljudi koji žive cjeli život na moru me pitaju kako to riba tako lako i brzo uđe u vršu i zašto nemože tako i izići jer praktično taj otvor kroz koji je ušla i dalje postoji na tom  istom mjestu.
Prvo tko kaže da nemože izići ,može i izlazi ali nije to baš tako često. biggrin

Najčešći način lova sportskih ribolovaca  ovdje na moru  je ribolov udicom kako sam nekada u mladosti i sam lovio i što smatram najsportskijim načinom ribolova .Ribolov mrežama  izlazi iz domena sportskog i rekreaciskog ribolova i spada  u komercijalni ribolov .Ali još uvijek ima  neki  manji broj ljudi koji žive uz more i imaju jednu manju  mrežu koja je kraća od 50 metara i koja im služi da ulovi čisto za sebe i svoj gušt   ,nekoliko  kg ribe.
Takvu mrežu imam i ja ali vrlo je rijetko koristim .

Da se vratimo na sportski  i rekreaciski ribolov  ,puno onih ribolovaca udicom kombinira i lov vršama a i dozvola je  ista i uključuje vrše,udice i još nekoliko drugih tipova   alata.
Praktično to  je neka vrsta zamke za ribe  i po zakonu sada  smijem imati tri vrše.
U bližoj prošlosti smijelo se imati pet  ,sada samo  tri a ja sam odabrao sredinu odnosno  kompromisno rješenje. whistle
Naravno za to se plaća  naknada za  ribolov i to košta oko 70 eura za cjelu godinu.Ja to redovno plaćam jer ne želim da rizikujem  visoke  novčane kaznu za tako mali godišnji iznos koji treba izdvojiti za dozvolu.Platim pa  mirno i opušteno lovim.

Vrše u kod  nas obično  srcolika oblika i jednog ulaza ali ima i drugih oblika i tipova i sa dva ulaza za ribe  .Ipak  za more se najčešće upotrebljava baš ovaj tip koji ja koristim.U vrše se stavljaju razni mamci ,stari  kruh  najčešće ali i razne razbijene školjke , spuži,dagnji i sl.Vrša se iz čamca  ili sa obale spusti u vodu a predhodno se stave mamci.Obilaze se   od  svako jedan  do tri dana,odnosno onako kako ribolovac procjeni.

Sama  izrada nije komplicirana i većina te vrše pravi sama kao što radim i ja ,  tako da se ranije  izrađen  elementi okvira, povare u čvrstu konstrukciju ili okvir i na to se  postavi  pocinčana žičana mreža.Postoje jedan otvor za ulaz ribe  i drugi  koji se otvara kada se stavljaju mamci ili kada se vadi ulovljena riba.
Princip rada je da riba dolazi do vrše u  kojoj je hrana i u početku  čak uspjeva jesti iz vana a da ne mora  ući u vršu .Kada pojedu manji dio mamca  neposredno uz  žicu ,neće više moći jesti izvan vrše.Riba će pokušavati naći način da  nastavi jesti a to znači da mora ući.
Pošto je  naješći tip vrše  srcoliki ,riba započima kružiti oko vrše  prateći oblik konstrukcije.Nakon  kratkog vremena a prateči konstrukciju ,riba mora doći do specifično napravljenog ulaza  koji se će je odvesti ravno  u vršu.
Ali ono što vrijedi izvan vrše  da je vodi nepogrešivo na ulaz , u vrši  se događa  baš suprotno .Prvo  kada uđe će jesti a kada se najede ,potražiti će izlaz na isti način kako je ušla ali sada prateći  oblik konstrukcije unutar  vrše.Sada je efekt suprotan, kruženjem u  vrši i prateči samu  konstrukciju,vrtiti će ribu u krug po vrši i premda je teško povjerovati,neće moći naći taj  mali izlaz.

Tako  uprkos ulazi koji je i dalje otvoren i na istom mjestu,riba može  tjednima  biti u vrši a da ne nađe izlaz.Ponekad iziđi ali ne događa se to baš  često.
Slika konstrukcije  vrše prije postavljanja žice,u prvom planu je baš mjesto gdje dolazi ulaz



Slika vrše sa ribom i tu se također vidi taj ulaz odozgo  a strelica pokazuje kako riba plivajući i prateći samu vanjsku  konstrukciju mora nepogrešivo doći do ulaza.




Treća slika je sam ulaz i tu se krije ona "tajna" kako riba lako uđe a teško ili nikako ne izlazi osim ako je mi ne vadimo.Kako se vidi taj ulaz se polako smanjuje prema unutrašnjosti vrše .Čak i kada je riba krupnija  nego što je sam otvor,riba  pri ulazu ga  lako  malo prošri i uđe  a čim ona prođe on se ponovno vrati kakav je bio prije prolaska  ribe.
Znači pri izradi , žicu u ulazu  treba tako postaviti da nebude prečvrsta ali ni prelabava.

 



Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #280 poslato: Јануар 13, 2013, 11:37:03 »

Svaka čast Isa, ajde molim te daj taj recept za Brudet da isprobam Vojvođansku varijantu.
Malo sam čitao i kažu da nije dobar od rečne ribe, jedino u ribarnici uzeti nešto morske (skuša) i dodati Štuku, Smuđa, Soma iz Tise.
Šta ti misliš o toj varijanti?
Isa da li bi mogao malo bliže da slikaš ulaz u vršu?
Kod nas se koriste slične vrše (vrške) ali se rade sa dva ulaza (kada su u pitanju tipovi vrša koje ti koristiš).
I drugi tip vrške i senkeri koji se rade od ribarskog kanapa i obruči od jasena ili plastičnih cevi za senkere.
Senkeri se potapaju na dublja mesta u reci a vodena struja ih polako razvuče i rastegne, imaju veliki ulaz i posle na sredini još jedan ulaz za ribu, vrške se rade sa krilima i one se postavljaju uz obalu reka i najčešće se koriste pri visokim vodostajima ili u razlivima kada se postavljaju jedna iza druge (tzv Plenkeri).

Tip vrše senkeri po opisu potpuno odgovaraju vršama koje mi zovemo trate ili tratuni a prvenstveno su namjenjeni  za lov u rijekama ali i jezerima i to često na užim prolazima kojima su jezera povezana .Tim tipom vrše se kod nas lovi baš jegulja a naravno uhvate se i ostale vrste ribe .Ima  različitih veličina,odnosno duljina a neke su  bez krila ,neke sa malim  fiksnim krilima ali neke imaju  krila  veća od 10 metara.Prave se od jednostruke mreže sitnog "oka" ( oko 5-6 mm ) a obruči su od raznih  materijala, okruglog oblika .
Ima za jegulju i drugi tip vrše koja je izvorna a radi se od pletenog šiblja ,duguljaste je forme sa jednim ulazom sa šire strane i sa jednim  manjim otvorom  sa uže strane koji služi za vađenje jegulje iz vrše.U taj tip vrše, nemože ući  druga riba kao u trate ,već  prvenstveno jegulja.Sve manje se koristi i samo  rjetki love sa njom .Baš  taj tip vrše istisnule su   te trate koje love sve ,pokrivaju puno veći prostor sa svojim krilima i love više ,čitaj bolje. biggrin

Što se tiče ostalih pitanja,moram pogledati dali postoji već odgovarajuća tema a vezana je za pripremu i jela od ribe.Ako ne otvoriti ćemo jednu.............
Za sada mogu napisatio da je izbor  dobre posude također važan a važno je u biti sve ,vrsta ribe,pravilan postupak,kuharska vještina .Što se tiče  izbora ribe u brudetu,često pravim brudet  i od samo jedne ili dvije vrste slatkovodne ribe i nema mu radi toga mane.Ako se može napraviti mješani od morske i slatkovodne ribe ,dobro ali ako ima samo jedne ili samo druge,opet dobro.Naravno ,brudet se nikada ne mješa kada se počme kuhati jer bi se tada raspala i najtvrđa riba već se  malo češće uzme cjeli lonac i protrese ili zavrti lijevo,desno.Što se tiče te slatkovodne ribe ,najvažnije je da nema neki miris po blatu kako to zna ponekad imati i koji se teško prikriva pripremom ili začinima .Ali ako ga i ima nije to nešto strašno ,brudet i dalje može biti dobar i jako dobar ali nemože radi toga biti kako se kaže ,vrhunski . Također ima ljudi kojima to nimalo ne smeta i uopće ne obraćaju pažnju na to.  drinks

Da nebi bio post bez ijedne slike ,što je kod mene  skoro pa nemoguće,staviti ću sliku jednog mog  brudeta od  samo jedne vrste slatkovodne ribe koje ima i u rijekama i u jezerima.Riba se zove plotica i vjerujem da je ima i drugdje.Lako se lovi i na udicu kao i u mreže i prosječni primjerci su kod nas oko 150 -200 grama a mogu biti i veći.
Vjerujte mi na rječ da je ovaj brudet bio dobar jer vam to kaže čovjek koji i nije neki ljubitelj ribe.
Pa i po slici mu nema mane laugh

 

Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #281 poslato: Јануар 13, 2013, 07:21:32 »

Očito više nisam u dobroj pisačkoj formi kao nekada pa mi postovi pobjegnu i prije nego ih dovršim.Ali zato  uvije postoje nastavci..... buba

U nastavku još jedna slika onog istog brudeta od  jedne vrste jezerske ribe ,plotica ili bašak po naški.Kada se ona ista  riba iz lonca ,lijepo servira sa purom ili palentom to bude lijepo i za oko ali za nepce.




Što se tiče recepta ,vidio sam da postoji tema spremanje ribe pa je to pravo mjesto za nastavak priče.Zašto to nisam već napravio ,pa  imam jednostavno ali dobro obrazloženje.

Za koji dan ću osobno  spremati brudet  kod nas za prijatelje  pa ću iskoristiti priliku da  detaljno napišem recept i važne savjete i sve to još   popratim sa 4-5 slika  i to  najvažnije djelove pripreme i kuhanja.
Sačuvana

Brno
Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772



« Odgovor #282 poslato: Јануар 15, 2013, 08:24:07 »

Svaka čast.  drinks
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #283 poslato: Јануар 15, 2013, 11:19:21 »

Bravo Isa!  hi

Kao i uvek do detalja sve objasnjeno... Nisam probao brudet, ali sam probavao riblji paprikas, mislim da je to slicno, meni nesto ne prija jer je jak ukus ribe, volim ribu ali mi taj ukus ne prija...

Ti zivis u raju za lov i ribolov, na tvom mestu ja bi od riba jeo samo A klasu! Ja za to imam priliku jednom godisnje kad sam na moru, a od svezeg brancina i orade, za mene je jedino smudj bolji!





Izvinjavam se zbog skrapine koja kvari sliku i dozivljaj, a jos je iz zamrzivaca... Nisam mogo da ubedim ljude da je brancin kralj riba! A da je najbolja riba SVEZA RIBA!!! 




Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #284 poslato: Јануар 15, 2013, 11:43:16 »

 hi ala si je opravio samo dugmici ostali hi

drinks drinks drinks drinks drinks drinks drinks
Sačuvana
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 26   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: