DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161420 poruka u 7285 tema- 6989 članova - Poslednji član: Zaboravljeni_lovac

Децембар 13, 2019, 08:18:59
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 26   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Lovci i ribolovci  (Pročitano 171299 puta)
Nforce
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1355


LD "Stara Pazova"


WWW E-mail
« Odgovor #255 poslato: Децембар 17, 2012, 06:50:53 »

Pa gde si Iso brate mili? Nema te, zabrinuo sam se da znas, ne samo ja vec velika vecina, da ne kazem ceo forum! Mozda sam nesto promasio tj. propustio, ali navikao sam na tvoje tekstove, nesebicne i detaljno opisane.

Spominjes to da nisi ljubitelj ribe, nisam ni ja ljubitelj morske ribe, mozda zbog toga jer ne znam kako se i sa cim jede (s kojim se vinom zaliva, koji zacini udu uz nju, blitva itd) pa ista mi ima jak miris a i moj stomak nije bas najsrecniji posle konzumacije ali kad pogledam te ciple na rostilju nije mi svejedno. Izgledaj tako slatko, fantazija!

Sačuvana


isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #256 poslato: Децембар 17, 2012, 07:43:05 »

Nforce ,tu sam svugdje ali nisam u lovištu.Propustio si vjerovatno  ranija obavještenja pa da ne ponavljam,ne lovim više ,razlozi su  čisto zdrastveni.Radim što mogu a to je ribolov.Pošto  ne lovim ,nema ni tekstove i to je jedini razlog neaktivnosti na ovom najboljem forumu na kojemu mi je bilo lijepo družiti se vama a vjerujem i vama sa menom.
Dok je trajalo,bilo je ljepo  good

I dalje tvrdim da je od svih plodova mora ,najbolje kada u more upadne janje ili odojak.
 laugh drinks
Sačuvana

Nforce
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1355


LD "Stara Pazova"


WWW E-mail
« Odgovor #257 poslato: Децембар 17, 2012, 10:05:45 »

Nadam se da ces od toliko godina lovackog staza i dalje pisati, mozda ti je na neki nacin tesko da se prisecas bas zbog nemogucnosti daljeg lova ali veruj, ovde ima mnogo mladih lovaca koje treba edukovati, a edukaciju i znanje ne moze da prenese svako. Problem danasnjice, ustvari problem zadnjih dvadeset godina je sto svi sve znaju, pise se svasta, kako ovde verovatno na svim ex-yu forumima. Srecom na ovom forumu ima par ozbiljnih ljudi, pravih poznavalaca lova, lovnih radnika i ljubitelja prirode od kojih moze mnogo da se nauci, ne bih da pisem koji su, znaju to svi koji prate forum. Ja sebe stavljam u grupu onih koji treba da citaju, uce, da preko dobrih tekstova dokazanih poznavalaca, dozive situaciju koju je autor doziveo.
Odo` ja u offtopic....

Ziv ti nama i zdrav bio  good hi
Sačuvana


dabic_miroslav
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 216



E-mail
« Odgovor #258 poslato: Децембар 18, 2012, 03:58:52 »

Ljetos,Vrbas,rano jutro,ja ne osisan,ne obrijan,ali kada imam brkove uvijek sam uspjesniji u lovu i ribolovu...
pa da probamo postaviti sliku...

Sačuvana
Nforce
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1355


LD "Stara Pazova"


WWW E-mail
« Odgovor #259 poslato: Децембар 18, 2012, 08:02:28 »

Svaka cast imenjace  good
Sačuvana


isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #260 poslato: Јануар 02, 2013, 03:04:05 »

Ribolov vršama je provjereni i dobar način ribolova bar što se tiče mora a nevidim  razloga da tako nebi bilo u rjekama ili jezerima .Kod mene ,izborom različitih pozicija i terena u moru u određenim djelovima godine ,love se određene vrste u većoj mjeri ,nego druge.
Mi jednostavno kažemo da je to vrijeme od te vrste ribe .
Dobar ribolovac  nakon godina i iskustvom zna koji su to tereni i šta će loviti  na tim mjestima i u tom periodu godine.
Ponekad se ulove i vrste koje  spadaju  u opasne  i otrovne  a takva je  baš ova riba koju sam ulovio a to je morski golub .On je baš rjetkost u vršama jer praktično radi građe tijela ,ne mogu normalno ući na otvor  vrše .Po mojoj procjeni ova je  morala ući  vertikalno  i pri ulasku je oštetila sam  ulaz.Uprkos proširenom i oštećenom ulazu ,kada je ušla ,nije uspjela izići.Kako viditi po slikama ,nije to baš neka  od lijepih vrsta ribe ,naprotiv ,nije lijepa ali je ukusna.Osim toga ta je riba dosta borbena pa i opasna , ne napada čovjeka sa namjerom ali se jako dobro brani.Kada se osjeti ugrožena , čak i ovakvi manji primjerci znaju napraviti nered.Spada u porodicu raža a mi je zovemo  "divljač" jer ima specifičan miris ,nešto drugačiji od većine riba ali nije neugodan,čak naprotiv.
Golubovi imaju na  repa jednu bodlju koja je  na rubovima nazubljena a na njezinom donjem dijelu nalaze se  žlijezda koja proizvodi otrov.Pošto su ubodi vrlo brzi i velike  snage, bodlja zna duboko prodrijeti u ranu, a nazubljeni rubovi bodlje, čine ranu još ozbiljnijom .
Dovoljno bi bilo   i sam ubod pa da bude ozbiljno  a ovaj golub je imao  dugu  bodlju 6-7  cm .Naravno što je riba veća ,veća je i bodlja  pa kod velikih primjeraka zna  biti duža od 20 cm.Vrlo moćno oružje  a  na nesreću svog neprijatelja bodlja je i otrovna pa pri ubodu u ranu se  ispušta i određena količina otrova.Uhvaćeni  golubovi mlataraju repom i tako pokušavaju ubosti. Kod uboda ovih riba javljaju se  bolovi, crvenilo i oticanje rane.Mehaničko oštećenje rane može biti znatno i ozbiljno i to zbog snage udarca repom , duljine te nazubljene i oštre bodlje.Svi koji znamo sa čime imamo posla odmah  sječemo  cjeli rep sa bodljom pa čak i kada je već mrtva.Tako je i ovoj odsječen rep ali je radi potrebe slike,ponovno   postavljen. Pravilo je da u ribarnicu nikada ne dođe rep sa bodljom.
Kako to izgleda ,vidite po mojim slikama.

Prije nekoliko godina, onaj poznati australiski pustolov  kojeg smo često ranije  gledali  u dokumentarnim filmovima sa opasnim životinjama i sam je smrtno stradao od  ove vrste ribe ali naravno  mnogo veće od ove.
Jednostavno ga je bodljom  skroz  probila kroz   grudi  i kroz debelo ronilačko odijelo .Ove ribe mogu narasti i težiti više stotina kg  i imati  bodlju i veća od 30 cm.

 



Zloglasni rep sa bodljom



Uvećan detalj bodlje

 

Ostale otrovne vrste u Jadranu  su uz morskog goluba još morski pauk i škrpun ili škrpina ali o tome nekom drugom prilikom .Nije me ubo  nikada galub ali  pauk i škrpina je , pa mogu iz vlastitog iskustva.Ja smatram a i drugi koji su imali tu "sreću " da svjedoče iz svog iskustva , se slažu  da koga nije ubo pauk ,nema pravo pričati o  bolovima.Očito nije smrtonosno ali nije baš bezopasno a pogotovo ,nije  malo bolno,naprotiv.Ipak ubod pauka rjetko završi bez medicinske intervencije  ,kod nekih bude i ozbiljnijih komplikacija ali kod svakoga je isto u djeli da su bolovi višednevni i jako ,jako bolni i  nemogu se usporediti ni približno sa nikakvim bolom koji poznajemo.
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #261 poslato: Јануар 07, 2013, 12:55:36 »

Ja ću ponovno malo o ribolovu biggrin
Pisati ću veoma interesantnoj ribi  koje sam lovio a koje se smatraju ribom,najviše kvalitete pa je takva i cjena.Ta riba je jegulja i na prvi pogled jedna jako ružna riba  koja većinu podsjeća na zmiju a vrlo je ukusna i ona je osnova  čuvenog neretvanskog brudeta. ( jegulja ,cipal i žabe +  ljutih paprika onoliko koliko će osoba  jesti. wacko )
Ipak u mojoj varijanti kako se pravi kod mene u kući ,to nije tako i ide tek jedna ljuta paprika za cjelu količinu brudeta .
Vrlo tajanstvena riba koja kada dođe  u spolnu zrelost ( sa 7,8 i više godina ) putuje u jatima  na mriještenje samo na jedno mjesto a to je Sargaško more u Atlanskom oceanu ,tamo  se mrijesti i nakon toga ugiba .Njena mlađ putuje više godina nazad uz svoju ali i veliku pomoć Golfske struje ,putem raste, dolazi na odredište.Mijenja izgled u male jegulje i ulaze u slatku vodu poput  ušća , rijeke i jezera.Kada te male jeguljice nakon 7-8 godina  postignu spolnu zrelost,sve se ponavlja.
Teško se lovi pa je potražnja veća od  ponude a to naravno utječe na cjenu koja se kreće i do 200 kuna po kilogramu na ribarnici  (oko 30 Eura/po kg ) .Cjena pečene ili  kuhane u restoranima je lako izračunatai a obično je nabavna  x 3 .
Daleko da ta riba nije dobra,ukusna i vrijedna ,je  ali ni blizu toliko ali ja nisam taj tko to određuje .Tri su načina pripreme ,brudet (bez ograničenja u veličini ) ,pržena na tavi (sitnija jegulja ) ,pečena na žaru  (krupnija )  .
Zanimljivost vezana za jegulju je što kao i murina ima otrovnu krv.Na sreću otrov je termolabilan ,odnosno  termičkom obradom uništava se njegova otrovnost.
Tako je naravno pravilo  da se dobro skuha ili ispeče.Ja sam je kao i svu drugu ribu lovio za svoje potrebe i mogu reći da su je u mene svi voljeli jesti  pa i ja. Recimo to ovako ,svi su je jako,jako,jako  voljeli jesti a ja sam je samo volio.  laugh
Lovio sam je  dosta ronjenjem sa podvodnom puškom i za to sam imao poseban tip ostiju a lovio sam je i malim vršama za jegulju,kako ih mi zovemo tratuni.

Ova veličina je  dobra za brudet



Ova je  veća može isto u brudet ali je najbolja pečena na žaru 



Ovo je primjerak od oko 1 kg,čvrsto ga drži  "ruka pravde " i završila je pečena na žaru good

                           
Sačuvana

djule78
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 632


L.U."Bukulja"


« Odgovor #262 poslato: Јануар 07, 2013, 01:24:05 »

 drinks
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #263 poslato: Јануар 07, 2013, 05:09:35 »

u mom ambijentu
 


sakupilo se ponešto u mrežicu, svega ima ,uglavnom mješana riba



jezersko/riječni ulov ,jegulja i cipal



čisi morski ulov,cipli,ugor dva komada,jedna hobotnica i desno te smeđe ribe su škrpuni



 drinks
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #264 poslato: Јануар 07, 2013, 05:29:13 »

Sorry ,škrpuni su ta  smeđa riba  lijevo,  vrlo cjenjenog i ukusnog mesa  ali ima jednu manu , otrovne bodlje .Otrov se razgrađuje na visokim temperaturama prilikom kuhanja i pečenja pa nema problema kada se jede.Meni bi ponekad ubola iz moje nepažnje pri  izvlačenju mreže,skidanju sa udice ili skidanju sa ostiju puške.Najčešće me bola kada bi ronio i stavljao  novu ribu u mrežicu za pojasom a u mrežici bi bila škrpina na koju sam zaboravio.Podjednako boli  kada se ubodeš sam  ili te ona ubode,bila riba mrtva ili živa.Bol je pristojna oko 24 sata ,mjesto pocrveni i malo otekne ali nije opasno kao što je opasan i veoma bolan ,ubod druge ribe,morskog pauka.Rjetko to završi bez intervencije liječnika  wacko,,,,,,,,,,,,,
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #265 poslato: Јануар 07, 2013, 07:21:42 »

legendo ako mislis da cu i ovo pokazivati deci,grdno se varas jer bilo bi mnogo da jos moram da ucim i da ronim po stare dane hi hiveliki pozdrav velikom coveku hi hi
Sačuvana
erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #266 poslato: Јануар 07, 2013, 08:10:35 »

 hiiso hi molio bih te da kad budes imao vremena postavis recept za brodet koji je po tvom izboru vrh ali ako moze u slici i reci bas kao sto si mlade narastaje ucio onim drugim tajnama pa da se i ja oprobam u tome.vlje imam,vina imam...... drinksveliki pozdrav velikom coveku drinks
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #267 poslato: Јануар 07, 2013, 08:52:08 »

legendo ako mislis da cu i ovo pokazivati deci,grdno se varas jer bilo bi mnogo da jos moram da ucim i da ronim po stare dane hi hiveliki pozdrav velikom coveku hi hi

Nemoraš djeci pokazivati baš sve ,možeš  samo ove gdje sam ja u akciji sa nestašnim hobotnicama,vjerujem da će im se svidjeti.
Ove sliku je čika isa ,postavio baš za njih pa koristim priliku da ih pozdravim.Ne očekujem od tebe da ih učiš roniti jer roniti više ne mogu ni ja pa ih ni ja , to nebi mogao naučiti.Ove sve  slike  su stare od 15 godina do 20 godina.
Sve je to bilo u svoje vrijeme kada sam bio mlađi ,zdraviji,bilo je  više ribe  i zakoni nisu bili tako strogi i ograničavajući kao sada.Moglo se roniti predvečer kada je riba  bila najaktivnija i nitko nije pravio problem ako bi se iz večeri nastavilo roniti još malo uz pomoć lampe.Tačnije tada u zakonu nije  pisalo da je to  dozvoljeno ali nije ni pisalo da je zabranjeno a mi smo to vrijeme koristili jer su se tada najbolje lovile hobotnice.Po danu ju je inače teško otkriti jer je u svojoj  rupi a ako bi bila  vani , stopila bi se  sa  podlogom pa ako se nebi micala ,teško ju je bilo  uočiti.Pred samu večer bi se počele izlaziti iz rupa i više su  se kretale  jer su tada i one lovile  pa  smo ih lakše uočavali.
Tako bi dok smo lovili hobotnice naletio i poneki ugor ili neka krupnija riba .
Zato su ti  rano večernji sati bili nama veoma važni.Kasnije je zakon promjenjen i postalo je strogo zabranjeno  roniti noću uz pomoć baterije i tako loviti ribu  i otada naravno  više nisam ni ronili po noći.Meni je bilo jako lijepo zaroniti po noći u morske dubine a  osjećaj i sve ostalo je bilo  mnogo intezivnije nego po danu.

 



Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #268 poslato: Јануар 07, 2013, 08:55:18 »

erwolf,ok biće i recepti i slike
Ovdje kod nas se smatra da što je više vrsta ribe u brudetu da brudet mora biti i jest  bolji. drinks
Sačuvana

erwolf
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 570


E-mail
« Odgovor #269 poslato: Јануар 07, 2013, 09:34:57 »

 hi slike ih cekaju kad se probude ujutru,samo da mi ne traze maske i disaljku good obozavam brodet ali bas nemam priliku da ga jedem cesto tako da jedva cekam tvoj recept hi sretno morski vuce
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 26   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: