Ovo su prvi barnesi koji su se pojavili na tržištu. Radilo se o običnim barnesima (kasnije se pojavio XLC i TSX) težine 200 grena (13 grama). Punio sam ih za 8x57. Brzina 720 m/s grupa 1 cm. Učinak na divljači jako dobar. Nema razlike od današnjih modificiranih barnesa osim što su davali jači pritisak. Prvi je izvađen iz zemlje prilikom upucavanja, a ostala dva su pronađena u svinjama kod kosih pogodaka. Dolazilo je do kračih begova do 30 m uz jaki krvni trag. Ostatak mase 100%.
Prvo bih pohvalio tvoje upise jer su pravo osveženje na forumu ...

Barnes X i TSX sam slabije koristio jer su mi u par prilika "odradili" kao obična FMJ zrna. Prostrel a beg kao da nije bilo pogotka. Dugotrajna potraga i pronalaženje samo zahvaljujući dobrim psima... samilosni hitac ...
Ovaj X na slici je izvađen iz divljeg vepra 120kg pogođenog na daljini od oko 150m. Zrno je udarilo par stabljika kukuruza pre pogotka u plećku a nađeno je u utrobi(u crevima) okrenuto ka mestu ulaska. Divljač je nađena nakon 200m.
TSX sa slike je takođe izvađen iz vepra oko 110kg pucanog u pogonskom lovu na daljini od 40tak metara. zrno je prošlo kroz trsku(20tak cm) pre pogotka u zadnja rebra. Rana je izgledala malo veća, kao da je zrno udarilo prilično ukoso. Vepar je nađen nakon 30m, zrno je ostalo u plećki sa druge strane.
Dosta bolje mi se pokazao XLC u 8x57JS, mada sam ga malo više i koristio od ova dva prethodna.
Na divljim svinjama "pad u vatri" možda u 40% , koje bi odnele pronalažene su u 50-80m sa dobrim pogodcima.
Jelen špicer, pogođen "školski" na oko 170-180m odneo je čitavih 30m i pao ... prostrel ... krvi trag nije bio preteran ali se mogao pratiti.
Na srnećoj divljači vrlo mala oštećenja a čest "pad u vatri".