Evo ova tema se tiče mene direktno,nebi ponavljao sve ono što se zna o tom kalibru ali evo ukratko,dovoljno snage na svu evropsku krupnu divljač i na veću daljinu,na bliže ima kako ja kažem rezervu snage ,položena putanja ,mane malo jači pucanj , malo jači trzaj i nešto skuplja municija,ukratko.Ovo za trzaj i pucanj nebi trebalo biti po meni mana,možda radi mojih 105 kg.

Ja sam lovio skoro 25 godina sa njime, intezivno, 80% odstrela sam izvršio sa njim,znači testirao ga dugo vremena u stvarnim i realnim situacijama,na razne daljine,raznim tipovima zrna ,odstrelio bolje da neznate koliko,uglavnom veliki broj DS ,sada sam smanjio ima nekoliko godina ali uspjem i sada godišnje odstreliti 7-8 DS, nekada u prosječnim godinama i do 15 a u dobrim ,bolje da neznate.
Zato mogu reći ,7 mm remington magnum je za mene zakon.Moram priznati da sam natprosječno dobar strelac ,ništa ekstra i ništa posebno ali priznajem i da sam ziheraš,ne koristim baš svaku priliku za hitac i nisam brzoplet ,koristim samo dobre .
Vjerovatno bi u mojim uvjetima podjednako dobro odradio posao i neki unuverzalni kalibar, vjerovatno.
Ali ja sam imao baš ovaj i znam da je dobro odradio,ljudi previše očekuju, promašaj je promašaj iz svih pušaka i kalibara ,najčešće, puška ni kalibar zato nisu krivi,loš pogodak je loš sa svakim kalibrom,nema pomoći.
Hoću reći ,jedan sasvim prosječan strelac,tim kalibrom i odgovarajućom optikom,uz dobar izbor zrna ,može biti siguram da će taj kalibar odraditi sve što postavimo pred njega .Naravno treba imati divljači,dočekati je i "samo" dobro pogoditi.
Za ostalo ne brinite ,dalje nije vaš posao ,taj kalibar će odraditi to što treba.
Možemo se sada zapitati uz sve ovo nabrojeno,uz uredan pogodak i dobar odabir zrna na prosječne daljine na koje sam pucao , svi univerzalni pa i slabiji će u tim slučajevima biti učinkoviti,vjerovatno, ja to nezmnam ali znam da je 7 rem.mag odradio sve što sam od njega očekivao,zato imam i ocjenu.Odličan,preporučam...........