DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161439 poruka u 7285 tema- 6989 članova - Poslednji član: Zaboravljeni_lovac

Децембар 16, 2019, 02:16:11
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Recept za Kobasice  (Pročitano 113264 puta)
#
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 216



« Odgovor #15 poslato: Март 11, 2009, 07:48:01 »

JOOOOOJ
Sačuvana
car
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 879



« Odgovor #16 poslato: Септембар 05, 2009, 09:08:03 »

E ovako posto danas oblacno vreme i kisa resio sam malo da napravim kobasice ,imalo se par zeceva malo srnetine i  domace svinjce buba
Lepo zalozena vatrica i milina jedna vidi kobaje ,pa neko ladno pice  :drinks:dok se ne osuse kobasice obicni ih susim par sati evo slikice,poz od CARA
Sačuvana

Volim lov i pecene prasice
vuk sa motajice
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 804


tim koji pobjedjuje se nikada ne mijenja


E-mail
« Odgovor #17 poslato: Септембар 05, 2009, 01:47:19 »

Joj Care voda mi na usta ide od ovih tvojih proizvoda,jedva cekam novembar jer tada su kod nas svinjokolje pa da sebi napravim malo lovackih kobasica od srnetine,divlje svinje i domace yahoo yahoo
Sačuvana

Budi do kraja ono sto jesi
sasa-dubica
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 434



« Odgovor #18 poslato: Децембар 03, 2009, 06:18:00 »

E posto sam i ja gurman i taman sam krenuo da vidim da se neko nije sjetio i otvorio ovu  temu kad Bogu  hvala eto je tu. biggrin
  Od kulenske kobasice ljepse po mom ukusu nema, ali u nju ide samo krto svinsko meso, a od zacina so, ljuta paprika i bjeli luk.
Takav sam recept ja dobio, ali koliko god igraju ulogu zacini to je ipak stvar ukusa
ko kakav okus  voli, ali po meni je bitniji sam cin susenja.
Oni kobasicu kada stave na dim ide na 9 dimova i to prva tri dana za redom se dimi i onda ostalih 6 dimova ide svaki treci dan po jedno dimljenje.
Nakon dimljenja kobasica se stavlja na promaju.
 Meso se dimi se strogo sa suvim bukovim panjevima bez vatre , znaci samo hladan dim. Panj se malo samo podlozi jelovinom i papirom (ni slucajno vatru paliti hepo kockama ili bilo cim drugim) i tako da panj moze samo da tinja.

Ja cu je sada sebi za koji dan praviti po tom receptu ali samo od divljaci kje je isto ocisceno od zila i zilica maksimalno koliko je moguce, sa dodatkom 20 % sjeckane slanine sa ledja i malo secera da ostane fine boje, a meso cu mljeti i puniti plasticna crijeva precnika 5 cm.
Proces susenja je otprilike oko 45 - 50 dana i sva bude jednako osusena , nakon susenja popakovati u papir pa onda u pvc vrecice i zamrzavanje. To naravno  ide ako nisu niske dnevne temperature nakon procesa susenja. Probao sam je par puta jesti i svidjelo mi se, i sada je pravim ali da probam od divlje svinje,70 % i 30 % srnetine i na ukupnu masu 20 % slanine sa ledja domace svinje, 2,5 % soli ,2% bijelog luka, a secera malo samo posui po rasirenoj cjelokupnoj masi. Meso vec stoji u pacu od soli i bijelog luka, a ostalo cu dodati prije punjenja.
Sačuvana
NeLe001
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1458



E-mail
« Odgovor #19 poslato: Децембар 04, 2009, 07:27:48 »

Ако неко хоће, могу да питам моје какав рецепт они користе пошто су јуче клали свиње и правили које какве ђаконије. Мало пре ми тата рече да су направили 40 кг кобасица. Кобасице је вероватно правио мој стриц који има искуства у томе пошто их сви хвале.

Многи који су јели кобасице, шунку... код мене, рекли су ми да нисам нормалан јер ја ништа од тога не једем, а они су били одушевљени.
Sačuvana

NeLe001
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1458



E-mail
« Odgovor #20 poslato: Децембар 08, 2009, 12:10:11 »

Ево и слике која је јуче направљена.

Овакво је стање код мене у пушници.



Можда се кобасице и не виде баш најбоље, али се свакако виде.
Sačuvana

Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #21 poslato: Децембар 08, 2009, 12:27:56 »

Vide?! Meni mirišu čoveče!!!  yahoo
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
NeLe001
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1458



E-mail
« Odgovor #22 poslato: Децембар 08, 2009, 12:49:22 »

Па кад буду осушене, имаш позив за дегустацију.

Код мене је прошле зиме на столу у дневној соби стојао тањир са насецканим кобасицама, сувим месом... где су биле чачкалице забодене и могао је да једе ко год је дошао.

Можеш пробати и ракију коју су тата и теча пекли. Не знам каква је јер ја алкохол баш нешто и не волим. Опио сам се пар пута, задњи пут је било пресудно да се оканем од алкохола јер ми шкоди.

А чини ми се да ту негде у кући имам још коју флашу Хварског вина које ко год да је пробао, одушевио се.
Sačuvana

Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #23 poslato: Децембар 08, 2009, 01:13:14 »

Ne skodi tebi alkohol! Nego si jos mlad! Polako uz ovakvu kobasicu, na svakih pola metra po casa crnog vina! Da vidis kako ce da ti prija!  Wink  drinks
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
sasaakatic
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 296



E-mail
« Odgovor #24 poslato: Децембар 08, 2009, 06:25:49 »

Ja od gledanja dobi holesterol,manite vise slike samo tekst. buba
Sačuvana
BR
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 3432


E-mail
« Odgovor #25 poslato: Децембар 08, 2009, 08:06:07 »

Men zadnjih dana pao holesterol, pa ovo bas dobro dodje.. A stvarno, mirise i ovde.
Sačuvana
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #26 poslato: Децембар 08, 2009, 08:52:22 »

Sledece nedelje pravim kobasice,pa da pitam nekog ko je pravio kobasice na oba nacina,sta je bolje,dal cista divljac(DS i srna+slanina)ili mesan sa domacom svinjom sve ovo?posto sam ja uvek pravio na ovaj drugi nacin i znam da je i ovako odlicno,al' sad hocu da pravim iz cistog mesa od divljaci! hi
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #27 poslato: Децембар 08, 2009, 11:29:52 »

Sledece nedelje pravim kobasice,pa da pitam nekog ko je pravio kobasice na oba nacina,sta je bolje,dal cista divljac(DS i srna+slanina)ili mesan sa domacom svinjom sve ovo?posto sam ja uvek pravio na ovaj drugi nacin i znam da je i ovako odlicno,al' sad hocu da pravim iz cistog mesa od divljaci! hi
Ja sam previo na prvi način, smo umesto srne, sam stavljao kozu, znaci 10 kg DS, isto toliko kozetine i 5 kg sveže slanine, odneo u mesaru, tamo mi samleli na KRUPNOJ šajbni, dodali zacine... nestale kobasice ko da nisu bile!!!  hi
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
sasa-dubica
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 434



« Odgovor #28 poslato: Децембар 08, 2009, 11:43:34 »

Moje misljenje je da se o ukusima ne raspravlja biggrin

Salim se malo, evo ja sam danas pravi kobasicu i to po nazad opisanom receptu. Znaci samo divljac mjesana sa ledjnom slaninom od domacih svinja sjeckanom na kockice. Sigurno da je dobra i jedna i druga ali ja licno je volim od ciste divljaci.
Stvar ukusa je ko sta voli ali ne zaboravi stavi slanine (ja je stavim 20 % na ukupnu masu mesa od divljaci jer divljac je suva Pogotovo snretina i povuce masnocu u sebe. Kada je napunis na prvi pogled je previse masnoce , a kada se osusi vjeruj da nije. Ako je mjesas sa mesom domace svinje onda mozes malo manje slanine jer je meso masnije.

Evo jos nesto da napisem posto sam se danas na pocetku pravljenja sav isjekao na spagu zatezuci kobasice imam jos jedan predlog za one koji misle praviti , a nisu imali rijesenje za zatezanje kobasica osim spage kao sto sam ja radio do danas.
Da vam dam jedan predlog koji sam ja juce cuo , danas ga isprobao i mogu vam reci da je spas . Posto sam kobasice punio u debela crijeva , naravno da to treba dobro zavezati i zategnuti, a kada radite sa spagom nije jednostavno za ruke ako imate malo vise toga za pravljenje.
Ko bude radio, oze da kupi plasticne vezice za one manje (sto sa njima povezuju kablove elektricari) i sa njima neka veze kobasicu dno i vrh naravno.
Samo sto na jednom kraju se provuce komad spage pa se onda zategne,
 jer spaga sluzi da imate sa cim zavezati kobasice kada ih budete vjesali u susanu ili pusnicu kako to kod nas kazu.
 Vezice nisu skupe, a toliko su dobre tj toliko olaksaju posao i odlizno zategnu , a niti mogu spasti!
Sutra cu vam slikati kako izgledaju i vezice i kobasice,
 i ako sam i danas mislio sve to slikati, ali nisam stigao jer sam morao na posao cim sam sa kobasicama zavrsio. drinks
Sačuvana
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #29 poslato: Децембар 08, 2009, 11:57:30 »

Hvala drugari na odgovorima..probacu ove godine iz cistog mesa od divljaci pa sta bude!Losa nece sigurno!Javicu vam rezultate spiteful hi
a da jos samo da pitam,jel punite u prirodna ili vestacka creva?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: