DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161362 poruka u 7275 tema- 6980 članova - Poslednji član: aleksa101

Новембар 14, 2019, 07:35:48
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumLoristGalerija trofeja (Urednik: swift)Штављење и остало?
Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Штављење и остало?  (Pročitano 21710 puta)
MOHOMAX
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 15



« poslato: Октобар 05, 2010, 03:35:18 »

Јел има неко идеју или савет како поступати са кожом и крзном оног улова за који се не исплати дати стручњаку на обраду. Како приручним средствима и у кућним условима сачувати тако нешто? Често се деси да рецимо крзно или кожу бацимо. Мени је грехота бацити било шта од дивљачи тек тако. Дакле шта можемо да радимо у сопственој режији и да тако сачувамо што више успомена из ловова? Мени је један рођак који је врстан у обради свиња (професионалац) одвојио крзно са главе ДС које је изгледало феноменално, као нека маска. Медјутим, пошто нисам знао у први мах шта да радим са тим, после два сата су по њој већ биле гомиле ларви мува.
Sačuvana
AcaNik
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1590



« Odgovor #1 poslato: Октобар 16, 2010, 06:31:05 »

колко уопште кошта штављење?
Sačuvana

Нема живота пре кафе
MOHOMAX
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 15



« Odgovor #2 poslato: Октобар 16, 2010, 07:40:18 »

Немам појма колко кошта. Још мање знам ко то добро ради. Претпостављам да постоји начин да се то уради у сопственој режији, као што су људи то раније радили кад су и сами користи све од животиња, било домаћих или уловљених.
Sačuvana
AcaNik
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1590



« Odgovor #3 poslato: Новембар 13, 2010, 09:38:37 »

зар је могуће да нико не зна ништа о штављењу кожа?
Sačuvana

Нема живота пре кафе
Natureman
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 514



E-mail
« Odgovor #4 poslato: Новембар 13, 2010, 11:20:11 »

Evo pomoc...trebalo bi da ove hemikalije imaju da se kupe u apoteci... Pozz


Prerada krzna i štavljenje kože         
Štavljenje nije izrazito zadatak hemičara, ali je nešto slično. Za preradu krzna može se koristiti koža od mnogih malih životinja, ali je najčešće u upotrebi koža od pitomog i divljeg zeca.

Za preradu krzna odgovara samo koža zimi zaklanog zeca. Letnja krzna se koriste samo u industriji šešira.

Oderana koža se razapne na drveni ram i suši na promaji. Ne sme da se izloži direktnom dejstvu sunca. Sušenje ne sme biti naglo, jer dolazi do presušenja i tada se teško prerađuje.

Kvašenje ima cilj da se krzno očisti od mehaničkih nečistoća i da se vrati koži ona količina vode koju je imala prilikom dranja. U roku od 24 sata, kvasi se krzno u vodi na sobnoj temperaturi, i nožem se raspori lojasta opna. Zatim se krzno stavi u rastvor za kvašenje, koji treba da zaprema oko 15 puta veću zapreminu od zapremine kože.

Sastav kvasila

40g/l kuhinjske soli,
0,5m!/l mlečne kiseline,
0,5 ml/1 mravlje kiseline,
0,5 ml/1 formalina, dopuniti vodom do 1000 ml.
U ovako pripremljenom rastvoru držimo krzno 24 sata i obrađujemo ponovo nožem skidajući lojastu opnu zajedno sa ostacima masti i mesa.

Štavljenje (konzervisanje) sirove kože vrši se u sledećem rastvoru:

60g/l kuhinjske soli,
0,5ml/l mlečne kiseline,
2 ml/1 sumporne kiseline,
1 ml/1 sirćetne kiseline i dopunimo vodom do 1000 ml.
To znači da 15 litara štavila sadrži 900 grama soti, 7,5ml mlečne, 30ml sumporne i 15ml sirćetne kiseline. Rastvor se pravi na taj način što se prvo rastvori kuhinjska so, zatim se stavljaju ostale komponente.

Krzno se drži u štavilu dva dana, a rastvor se meša dnevno 4 - 5 puta.

Mazanje krzna vrši se emulzijom, napravljenom od jednog dela crvenog turskog ulja i 0,1 dela mineralnog ulja. Ova smeša se razblažuje vodom u odnosu 2:1. Za jednu zečju kožu potrebno je oko pola litra takve emulzije. Emulziju nanosimo četkom ili krpom, dobro trljajući kožnu stranu krzna. Posle dva sata kožu sušimo u prostorijama gde je temperatura 30-35°C.

Ovako pripremljena krzna trebalo bi mehanički obraditi. U cilju omekšavanja, vrtimo kožu u okretnim buradima u kojima se nalazi drvena strugotina, oko tri sata. Zatim pogodnim tupim predmetima gnječimo krzna, unakrsno. Posle gnječenja omekšavanje se nastavlja u okretnim buradima u kojima se sad nalazi benzinom nakvašena drvena strugotina. Ponovnim gnječenjem, izrada krzna je završena.
 

Preuzeto iz knjige ''Majstorisanje u kući 2'' Jožefa Siča
Sačuvana
menijer
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 10


E-mail
« Odgovor #5 poslato: Новембар 13, 2010, 06:35:05 »

Štavljenje kože divljači je stara disciplina i u Srbiji tu tehniku poznaje desetak starih krznara kao i tehnolozi iz nekadašnjih giganata kožarske industrije.
Medjutim trenutno se tim zanatom bavi svega nekoliko radionica i to na vrlo niskom nivou.
Koža se može štaviti na osnovu dva najefikasnija metoda, aluminijumska i hromna štava.
Opredeljenje za jedan od dva metoda zavisi od vrste divljači, dali je u pitanju krznašica
divlja svinja, srndać ili šakal, zatim dali pripremate krzno za dermoplastični preparat,
prostirku ili za neki odevni predmet.
Pre bilo kakvih preparatorskih veština, takodje morate znati način deranja divljači, kako biste sačuvali sve neophodne delove, zatim najefikasniji način da odmah nakon skidanja kože izvršite neophodno prvo konzerviranje, tek nakon toga dolazi otkvašavanje, pa skidanje viška mesine i masnoće sa kože i ........
I kada sve ovo savladate treba vam pravi recept za nekoliko flota (rastvora), zatim specijalni alati, posude, sredstva za zaštitu, kao i depo za odlaganje, prosipanje upotrebljenih rastvora.

Prema tome kože odnesite pravim majstorima  jer ćete tako proći najjeftinije.
Sačuvana
mladen ks
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 170


« Odgovor #6 poslato: Март 22, 2011, 07:05:48 »

da li neko zna kako ustaviti rep od kune???pozdrav hi
Sačuvana
ZarkoCG
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 36


E-mail
« Odgovor #7 poslato: Јануар 28, 2013, 09:54:34 »

Najjednostaniji nacin na primjer za lisicu je da je oderes takozvanim svlacenjem i onda izvrnes  krzno tako da unutrasnja strana bude napolje i uzmes kukuruzno brasno i izmijesas ga sa solju i to izmijesas i time dobro utrljas cijelu kozu dje god ima mesa i stavis da se susu tako posle mozes jos jednom izmazat ako mislis da je potrebno.Eto to ti je najjednostavnije i najlakse ako ce da ti krzno stoji nedje u lovackoj sobi ili u podrumu a ima i drugih nacina tezih.
Sačuvana
Kurjak
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 518



« Odgovor #8 poslato: Јануар 24, 2014, 10:38:20 »

Mene,kao lovca,je uvek interesovalo da sačuvam trofeje iz lova kao drage uspomene. Ovom prilikom želim da ,mladim lovcima koji imaju entuzijazma i volje da se oprobaju u štavljenju koža, prenesem svoje iskustvo koje sam stekao.
Za štavljenje kože vam ne treba profesionalna oprema već samo strpljenja i vremena.
Postupak je sledeći:
Koža se odere,pokrije solju i ostavi dan ili dva u najlonskoj kesi pokrivena. Zatim se nožem poskida preostalo tkivo i salo sa kože. Potrebno je strpljenja jer u proseku treba oko 2 sata da se odradi valjano. Koža se ponovo usoli i ostavi još jedan dan da odstoji.
Nakon što je koža odstojala još jedan dan usoljena,kožu oprati ručno u hladnoj vodi praškom za veš i dobro isprati.Ostaviti da se ocedi par minuta i spremna je za štavljenje.
ŠTAVLJENJE:
kožu staviti u veći sud (ja koristim plastično bure od 50 litara) i nasuti kuhinjsko sirće i vodu u odnosu 3:1 (3 l sirćeta i 1 l vode) i dodati oko 200 gr soli. Koža stoji u zavisnosti od debljine a za primer navodim lisičiju kožu koja je gotova posle 5-7 dana. Svakog dana treba promešati rastvor po mogućstvu.
Nakon štavljenja,koža se razapne na drvenoj podlozi npr (ja koristim drvenu paletu) i ostaviti na promajnom mestu da se osuši.Kada koža postane suva i otvrdne,namazati je industrijskim vazelinom ili silikonskim uljem. Može i drugim priručnim sredstvima.
To je ceo proces koji će vam dugo godina sačuvati krzno i krasiti lovačku sobu.
Profesionalno štavljenje nije puno komplikovanije ali zahteva hemiju koja nije svakome dostupna.
Sačuvana
MisaKnjaz
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 348


« Odgovor #9 poslato: Јануар 24, 2014, 11:45:51 »

Kurjak, good hi hi hi
Sačuvana
Kurjak
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 518



« Odgovor #10 poslato: Јануар 25, 2014, 01:47:04 »

evo i procesa u slici, pripreme krzna za štavljenje



1 i 2 je usoljena koža u plastičnoj kesi,3 je proces skidanja tkiva i sala i 4 gotov proizvod koji će dugo godina krasiti prostorije lovačke sobe npr.
Sačuvana
marlin
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1880


Nije se rodio ko je svima ugodio.


« Odgovor #11 poslato: Јануар 25, 2014, 02:58:44 »

Da li je to lijać o kome smo pričali privatno?  hi
Sačuvana

Kurjak
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 518



« Odgovor #12 poslato: Јануар 25, 2014, 06:18:55 »

Koža kapitalnog lisca o kome smo pričali je na ove tri slike u procesu pripreme za štavljenje. Ovaj na zidu je prethodni lisac kojeg sam postavio prošle nedelje. Kapitalac je od danas u procesu štavljenja i biće gotov sledeće subote. Reč je o primerku dužine 145 cm od vrha njuške do vrha repa i težine okruglo 10 kg. Inače to nije retkost u Alpima. Najveći poznati koji je odstreljen je bio dugačak 170 cm i težak 14 kg
Sačuvana
ZarkoCG
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 36


E-mail
« Odgovor #13 poslato: Новембар 04, 2014, 08:42:40 »

Koža kapitalnog lisca o kome smo pričali je na ove tri slike u procesu pripreme za štavljenje. Ovaj na zidu je prethodni lisac kojeg sam postavio prošle nedelje. Kapitalac je od danas u procesu štavljenja i biće gotov sledeće subote. Reč je o primerku dužine 145 cm od vrha njuške do vrha repa i težine okruglo 10 kg. Inače to nije retkost u Alpima. Najveći poznati koji je odstreljen je bio dugačak 170 cm i težak 14 kg
svaka cast bratski imas li slike da okacis tog lisca  victory
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: