DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161222 poruka u 7250 tema- 6961 članova - Poslednji član: Početnik991

Септембар 22, 2019, 09:55:18
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumLoristLovački recepti (Urednik: swift)SALAMURA ILI PAC ZA DIVLJAČ
Stranice: [1] 2   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: SALAMURA ILI PAC ZA DIVLJAČ  (Pročitano 62337 puta)
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772



« poslato: Мај 23, 2008, 10:49:56 »

Meso divljači se meće u salamuru ili pac iz dva razloga: da postane mekše i da mu se da naročiti ukus. Meso u salamuri treba da ogrezne, zatim da se pritisne nekim teškim predmetom. Salamura se može upotrebiti kuvana i nekuvana, ali je preporučljiva kuvana.
Recept:
Pola litra sirćeta, pola litre vode, četiri glavice crnog luka, jedan koren celera, jedan koren paštrnaka, jedan koren peršuna sa lišćem, 3 lorberova lista, 20 zrna belog bibera, pola kašičice soli.
Pošto se zelen i crni luk iseku na tanke koturiće, stave se u šerpu sa ostalim dodacima, dobro se izmešaju i stave na vatru da se kuvaju.
Meso se stavi u drveni, kameni ili crepani sud, prelije ohlađenom kuvanom salamurom i pritisne teškim predmetom, pokrije i tako ostavi najmanje 15 časova. Ako se meso u salamuri mora duže držati treba ga često prevrtati.
Sačuvana
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772



« Odgovor #1 poslato: Мај 24, 2008, 09:57:38 »

VINSKI PAC
 
materijal:
300gr Soli, 10gr bibera, 10gr majčine dušice, 2 lovorova lista, 3 zrna borovnice, 3 bobice kleke.
U ovaj Pac stavljajte samo čisto meso bez kostiju i kožice. Meso najpre poslolite, pobiberite i pospete preostalim začinima. Stavljajte delove mesa u prikladnu posudu i prelijte vinom toliko da meso ogrezne. Dovoljno je da meso stoji preko noći.
Sačuvana
slobodans
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #2 poslato: Септембар 16, 2008, 10:08:34 »

Evo i jedan od mene.

______________________________________________________________________________________

Meso se pre stavljanja u pac isece na snicle ili drugi nacin koji ste vec
predvideli u zavisnosti od vrste divljaci.

Meso se usoli i stavi u sud da prenoci. Tako da ispusti sto vise svojih
sokova kako bi mu bio blazi ukus.

Nakon toga se kuva preliv. Za 0,5 l preliva:

3 - 4 lovorova lista, desetak zrna bibera, so zacin C, origano.
To je neka baza na koju se mogu dodati i drugi zacini u zavisnosti sta ko voli.
Kuva se da provri i da vri jedno 5 minuta. Nakon toga se ostavi da se potpuno ohladi.
onda se meso slaze u posudu i preliva pacom. Tokom slaganja se mogu dodati i zacini
koji idu svezi, poput belog i crnog luka, presuna, celera, ruzmarina. Sve zavisi kakvo jelo planirate da pravite od tog mesa.

Meso stoji u pacu 3 do 5 dana. Nakon toga se stavi da se ocedi. Pa opet kada je ocedjeno moze da se premaze drugim zacinima.

_______________________________________________________________________________________


Sačuvana

And she said,

Do you come from a land down under?
Where women glow and men plunder?
slobodans
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #3 poslato: Септембар 16, 2008, 10:12:03 »

Mislim da je meso za gulas nepotrebno drzati u pacu. Ja bar to ne radim.
Sačuvana

And she said,

Do you come from a land down under?
Where women glow and men plunder?
majer
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1702



« Odgovor #4 poslato: Октобар 26, 2008, 04:28:24 »

Sta je bolje za zecetinu salamura ili pac
Sačuvana
Marko
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1233



E-mail
« Odgovor #5 poslato: Октобар 27, 2008, 09:29:03 »

Mislim da je meso za gulas nepotrebno drzati u pacu. Ja bar to ne radim.
verovatno ti stoji duze u zamrzivacu - i zamrzivac pomogne ali je neophodno bar dve nedelje odstoji, i cini mi se da zavisi od pola, starosti divljaci
Sačuvana

Dobar pogled!
shaga
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1162


Wild Boar


WWW E-mail
« Odgovor #6 poslato: Октобар 27, 2008, 04:44:02 »

Ja mislim da je ovo najposjecenija tema ovih dana Grin Grin Grin
Sačuvana

A u ruke Mandusica Vuka bice svaka puska ubojita
http://www.youtube.com/watch?v=Qpi-3qM6rj4
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #7 poslato: Мај 11, 2011, 12:20:39 »

Vidim da dosta dugo nije pisano u ovoj temi mada je dosta zanimljiva..Imam par pitanja pa nisam znao gde da stavim i odlucio sam se za ovu temu..
Interesuje me,na koji nacin i u koju salamuru(kolicine pojedinih sastojaka) treba staviti meso od divljeg vepra da se ne oseti njegov miris,i koliko vremenski treba da odstoji u toj salamuri?Nisam siguran dali ce se osetiti miris,jer je bio mlad vepar i nema tako intenzivan miris,ali posto cu kuvati za neku slavu,nebi da se obrukam..Molim kolege koji su probali neke recepte koji su stvarno dobri da mi pisu!Hvala unapred.. hi
Sačuvana
dr.mita
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2677


Mislimmmm, nisam ginekolog ali mogu pogledati!


E-mail
« Odgovor #8 poslato: Мај 16, 2011, 07:08:24 »

Nadam se da nece da tukne, jer u tom slucaju ne pomazu ni kozne gace. A da li ce da smrdi saznaces vako.. dve tacke:  Otseces komad mesa , sacekas da se odledi i ondak ga bacis na tiganj...moze sa vrlo malo ulja da se ne zalepi, ali ako se to parce vec zrtvuje, bolje je bez ulja. Ukoliko se za par sekundi do minut oseti miris mokrace znaj da ce se osecati i ostatak. Ovo se naziva PROBA PRZENJEM i jedna je od najbrzih, najjednostavnijih i najjeftinijih
Sačuvana

ISTERUJEM ZLO,
UTERUJEM DOBRO!
NAJBOLJI NA FORUMU U 2013.PO OCENI ČLANOVA
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #9 poslato: Мај 16, 2011, 08:40:14 »

Hvala Doktore,sledeci put cu tako probati ako ne budem bio siguran..Ovaj put nije bilo problema,gulas je bio vrhunski.. hi
Sačuvana
marlin
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1880


Nije se rodio ko je svima ugodio.


« Odgovor #10 poslato: Мај 16, 2011, 11:02:43 »

Valja probati i ove recepte.......... hi
Sačuvana

lovac na guske
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 11


gorang69@gmail.com
E-mail
« Odgovor #11 poslato: Јул 28, 2011, 06:01:05 »

POŠTO VOLIM DA SPREMAM DIVLJAČ-d.svinju i gusku,evo jednog dobrog marinata za kolege:                                                                                         MARINAT ZA DIVLJAČ                                                                                        1 šargarepa na kolutove                                                                                       6 kašika crnog luka,1 koren celera.1 češanj belog luka,1 kašika peršuna,1 kašičica majčine dušice,1 lovorov list,6-8 zrna bibera,1 karanfilić,so,biber,6 dcl belog vina,2,5 dcl ulja,6 zrna korijandera.        Dobar pogled                                                                         
Sačuvana
denirk13
Global Moderator
Senior
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 290



E-mail
« Odgovor #12 poslato: Јул 29, 2011, 12:10:28 »

POŠTO VOLIM DA SPREMAM DIVLJAČ-d.svinju i gusku,evo jednog dobrog marinata za kolege:                                                                                         MARINAT ZA DIVLJAČ                                                                                        1 šargarepa na kolutove                                                                                       6 kašika crnog luka,1 koren celera.1 češanj belog luka,1 kašika peršuna,1 kašičica majčine dušice,1 lovorov list,6-8 zrna bibera,1 karanfilić,so,biber,6 dcl belog vina,2,5 dcl ulja,6 zrna korijandera.        Dobar pogled                                                                         

Pozdrav kolega Lovac na guske,
 Jedno nesto si zaboravio, - aj molim te reci koliko vremena ( sati, dan - dva ili vise) treba da prestoji meso u marinadi. 
Sačuvana

Pogledaj duboko u prirodu i onda ces sve bolje razumeti
Albert Einstein
lovac na guske
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 11


gorang69@gmail.com
E-mail
« Odgovor #13 poslato: Јул 30, 2011, 04:08:12 »

veliki pozdrav.Pošto ja pretežno sušim grudi i batak-karabatak od gusaka dovoljno je 3 dana da odstoji u marinadi.to je dovoljno vremena da mu da onaj šmek a meso nije toliko debelo da bi stojalo duže
Sačuvana
slobo
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 33


« Odgovor #14 poslato: Октобар 08, 2011, 09:30:18 »

intersuje me dali se meso vepra i pored salamure/paca,osjeca.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: