DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161361 poruka u 7275 tema- 6980 članova - Poslednji član: aleksa101

Новембар 13, 2019, 08:55:56
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Kako spremiti ribu  (Pročitano 30257 puta)
reze73
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 419


« poslato: Јул 15, 2010, 04:08:15 »

Danima gledam po forumu,a nisam našao ovakvu temu.Može odmah jedan preliv.Sastav za četri osobe(skuša,oslić,karaš šaran):
1 kašika senfa
2 kašike majoneza
2 kašike kisele pavlake
1 kašika meda
1/2 limunovog soka
2 čeneja belog luka
peršunov list po ukusu
Beli luk i peršunov list iseći sitno,ostalo dodati i dobro ižmešati.Ribu peći na roštilju ili kupiti pečenu ribu. friends
Prijatno! drinks
Sačuvana
hzoran
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 192



E-mail
« Odgovor #1 poslato: Март 01, 2011, 10:53:08 »

na ovu temu nije odavno pisano pa reko da je malko osvežimo. ja kad pečem ribu više volim da je pečem u tanjirači tj. u masti.daklem uzmem kukuruzni griz na tu količinu jednu 1/3 običnog brašna,beli lukac u prahu,đumbir . to je sve od začina.ribu obično slatkovodnu dobro oprati i izrezati je poprečno na svakih 5mm, osoliti. dotle one začine sve ubaciti u kesu za zamrzivač(od 3 lit.)i izmešati- izmućkati- ubacivati posebno svaku ribu u kesu tako da je začini prekriju.u vrelu mast ubacivati ribu i peći da budu reš.uskoro će biti lepše vreme pa ću lepo u slici i reči da vam prezentujem ovu lepotu.ajd u zdravlje
Sačuvana

nije bogat onaj koji puno ima nego onaj kome malo treba
sasa-dubica
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 434



« Odgovor #2 poslato: Март 01, 2011, 02:09:31 »

Bjeli luk, maslinovo ulje, persun, vegeta tj mjesavina zacina.
Ovim premazem bijelu ribu nakon pecenja na rostilju i za mene odlicno , ali i ovo gore sa mjanozeom mi se cini zanimljivo moram da probam Wink drinks
Sačuvana
hunter017
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1934


Ситуација никад није била тако озбиљна као увек.


E-mail
« Odgovor #3 poslato: Март 01, 2011, 02:39:19 »

[Zanimljivo ovo sa zacinima,a za tanjiracu si u pravu hzorane. Najbolje se spremi u svinjskoj masti i na tanjiraci i to nareckana na kocke ima to mnogo uticaja kasnije na ukus  buba .
Evo jedna na kucni nacin  drinks


* tiganj.jpg (89.21 KB, 640x480 - pregledano 118 puta.)
Sačuvana

Најкритичнија су у животу прва три минута!
А и последња три!
sasa-dubica
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 434



« Odgovor #4 poslato: Март 01, 2011, 04:58:08 »

Fina je i bijela riba ispod saca, sitno narezana, podmazati sac sa uljem ili masti, posoliti je dobro, malo bjelog luka i persuna staviti u nju i lagano sac zatrpati u zar nekih 1h i 15 min. Ekstra!


Uploaded with ImageShack.us
Sačuvana
Kukurek
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 715



« Odgovor #5 poslato: Март 01, 2011, 05:14:25 »

Naj bitnije je, da se dobro opere biggrin
Sačuvana

kome nazdravim tome z...ziveli.
hzoran
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 192



E-mail
« Odgovor #6 poslato: Март 01, 2011, 06:00:24 »

da,da vinom il pivom  drinks
Sačuvana

nije bogat onaj koji puno ima nego onaj kome malo treba
Sniper Hunter
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 408


dejan_sladjana@hotmail.com
« Odgovor #7 poslato: Март 18, 2012, 01:24:13 »

Jučerašnji ulov danas u tiganju,pržene pastrmke ,sa pirinčem ,pečurkama i povrćem ,mmmmm.njam,,,secnuo sam 3 rakijice pre ovoga Cheesy



Sačuvana

Srbijalov
Ћира
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1687


[IMG]http://i63.tinypic.com/xe3afb.jpg[/IMG]


E-mail
« Odgovor #8 poslato: Март 18, 2012, 01:35:25 »

Пријатно и drinks
Sačuvana

Ја нисам човек ја сам вук.Ја не причам ја завијам.Не завијам што ме је страх,не завијам што сам бесан.Завијам да би ме чуо чопор мој, да би ме чули вукови да би ме чула вучица и да би ме чули вучићи.Да се окупи чопор мој.А кад се окупи чопор мој, бојте те се пси!!! Цар Душан Силни
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #9 poslato: Март 28, 2012, 04:59:29 »

Evo jedne teme za koju uvijek imam materijala  pa da i ja dam  svoj mali doprinos.
Svi koji me znaju sa foruma misle da sam ja potekao iz neke  stare i dobre lovačke obitelji i otuda ljubav prema lovu a naročito meni omiljenoj lovini,divljim svinjama.
Moji su bili dobri i poznati ali ne u lovu već u ribolovu,uglavnom mreže i imali su među prvima na ovom području ribarski brod i opremu.
Uprkos nekim pokušajima iz moje familije da neki od njih  love i  puškom ,nisu se  mogli pohvaliti  uspjehom.Tu sam im ja malo osvjetlio obraz ali nisam imao srca  da im priznam da me ribolov  ,mrežama uopće ne privlači i da se ne vidim u ribolovu .Kada sam malo odrastao ( imao 10-tak godina) i   mogao im  pomoći u tom poslu,nije me nitko ništa ni pitao,volim ili ne volim.Trebalo je živjeti od nečega , loviti ribu,prodavati ,mjenjala u vidu robne razmjene.Riba se jela  skoro svaki dan pa sam tako odrastao i othranjen i odgojen ribom i uz ribu .Možda zbog toga nisam volio mreže a nisam volio ni jesti tu  ribu .Kada sam odlučivao o sebi u godinama kada sam  to mogao,mreža sam se ostavio a većinu slobodna vremena posvetio lovu sa puškom.Ribu sam također nastavio  loviti,dosta manje  ali drugim tehnikama od  udice,parangala ,vrša,ostiju pod svjetlom ali mi se najviše svidjelo loviti je ronjenjem sa podvodnom puškom.Naravno tako sam i dalje lovio ali tehnikom koja mi se najviše svidila ali i dalje nisam bio ljubitelj ribe  na stolu.Naravno i dalje je nisam baš volio jesti  ali sam je ipak jeo.Bar sam birao šta ću loviti i to ribu koju volim odnosno nevolim , malo više od druge .Znao sam  bar  gdje je uhvaćena i da je zdrava i svježa.
Ipak tema je spremanje ribe a ne ulov ali svi ovdašnji ribolovci ,osim što love,čiste ,često je sami spremaju tako da se ovdje kod mene , ne smatra nitko ozbiljnim ribolovcom tko nezna   ribu uloviti, očistiti i pripremiti. Igrom sudbine tako sam i ja morao sve to naučiti ali sam  ostao vjeran tradicionalnim načinima spremanja ribe ,što jednostavnije to bolje.Uglavnom je to pečena riba sa gradela ili  pržena riba iz tave.
Treći omiljeni način je takozvani dalmatinski brudet  kada se više vrsta ribe kuha u loncu a umak u kojem se kuha , mora biti bar  blago ljut ali ima tu varijanti ljutine koje se čovjek sjeća i više dana.Čertvrto su rižoti od plodova mora,sipa,školjaka,što mi je  bilo
dosta prihvatljivo i mogao sam povremeno  slatko pojesti ali da ne bude baš često.
 
Za početak najjednostavniji recept,uhvatiti svježu ribu,(ovdje na slikama je  cipal  ) ,odmah je očistiti ,naložiti vatru  i u međuvremenu ribu začiniti ,sol,maslinovo ulje ,mješavina dalmatinskih  začina ali ne previše da ne prevlada   miris i ukus  svježe ribe.Takva riba se složi na gradela i stavi na  žar.Peče se u početku na laganoj žeravi  da naglo ne zagori izvana a da pri kosti , ne ostane sirova.Duljina pečenja,jačina žara ,dali je treba malo narezati ili ne,sve to diktira  veličina  , vrsta ribe  i način  na koji to preferira ,majstor od gradela.
Kada bude gotova,servira se na stol,još jednom  prelije  domaćim maslinovim uljem i u slast.
Vino je nešto što se podrazumjeva uz ribu i tu  je izbor bijelo ili crno.
To diktira  sama prilika,godišnje doba ili jednostavno stanje  na lageru.( pije se što ima )

 








 drinks
Sačuvana

dacovuk
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 138


dacovuk

corovicd88@gmail.com dacovuk dacovuk
E-mail
« Odgovor #10 poslato: Март 28, 2012, 09:38:59 »

Ja je prvo ocistim pa je izreckam na 5mm,uvaljam u brasno i isprzim u vrelom ulju.Kad se isprzi posolim je,stavim bijeli luk,sirce,persun i onako toplu stavim je u serpu da upije mirise od zacina.Uz to dok upije omlatim koje pivce drinks
Sačuvana

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Младен 82
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 202



« Odgovor #11 poslato: Март 28, 2012, 09:46:18 »

А још боље је када се испржи на свињску маст (од мангулице). swoon
Sačuvana
AcaNik
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1590



« Odgovor #12 poslato: Март 02, 2016, 08:27:59 »

Чишћење рибе

https://www.facebook.com/aca.nik.35/videos/10207672083975889/?fallback=1
Sačuvana

Нема живота пре кафе
trsa lovac kg
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 5


E-mail
« Odgovor #13 poslato: Март 02, 2016, 08:51:20 »

Vidim lepa tema i volim i pecati tako da je najbolje spremiti ribu sveze ulovljenu pa na tanjiracu ili zar odma pored dunava.
Sačuvana
KOBI
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 628



« Odgovor #14 poslato: Мај 20, 2016, 09:07:26 »

Sto jednostavnije to bolje.Jos bolje ako je riba svjeza.Kod mene je uvijek ima i konzumira se cesto.Mama je sprema u zavisnosti od vrste a ako je bijela u pitanju kad je cistim isjeckam je sto gusce cijelom duzinom pa je na komade a onda svaki komad s unutrasnje strane presjecem preko kicme.Dok se ulje zagrijava uvalja se u brasno i onda u tavu pa na tanjir na ubrus da se ulje iscijedi.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: