Да се разумемо:
Прво: не рекламирам ''Белом'', не пуцам њиме.
Друго: нисам могао, а да не испричам ово своје искуство.
Треће: нико не мора да верује.
Крајем новембра месеца 2005. године, у току претраживања терена пронашао сам свеже трагове дивље свиње у јутарњем снегу. Пси који су нам били расположиви су већ били на трагу. У међувремену, друга група ловаца у релативној близини подиже шакала о чему брзо добијамо информацију. Колега креће ка месту које је требало да ''покрије'' као изгледан прелаз за свињу коју пси већ гоне, али у горњу, чокирану цев уместо поткалибарног ''gold hawk'' зрна ставља ''двојку'' - 5mm, ако шакал удари на њега, да га лакше погоди, тешко је ток ''духа'' кроз густи граб погодити једним зрном. У доњој цеви бокерице остаје кугла за свињу. Лепо. У тренутку док смо завршавали разговор мобилним телефоном, на колегу, из неочекиваног правца долази крупна дивља свиња, касом, лагано, колега користи први слободан простор, пуца у плећку, за други хитац и нема времена. Мисли да је пуцао куглом, прелама пушку да препуни, кад оно - кугла неопаљена, пуцао је Беломовом ''двојком''! На радио станици слушам како тај колега псује самог себе као црног ђавола. Смирујем га и молим да крене за свињом, снег је, траг се лепо види и евентуално и крв, ако је случајно неко зрно пробило кожу. У ствари, скоро сам сигуран да је поготка било, јер колега о коме говорим важи за доказано доброг стрелца, али ипак, двојка.... Не надам се ничему. Колега Иван ми после пар минута јавља да проналази капи крви на трагу. После још неког минута јавља да је пронашао угрушке ''ко шака''. Наде су се нагло подгрејале, јасно ми је било по Ивановом опису да свиња искашљава крупне угрушке и да неће моћи далеко. У томе се проламају два пуцња и чује се Иванов глас на радио - станици: ''Готова је !'' Његова прва дивља свиња. Питам, јел је дотукао, а он каже да су та два метка била пуцана у ваздух, шенлучио човек. Елем, да не давим: дивља свиња, крупна стара женка у пуној кондицији, са тежином од 147 килограма, одстрељена је метком ''Белом'', сачма 5mm - ''двојка''. Пуцана је на двадесетак метара.Од места настрела је ''однела'' једно 300 метара. Одстрељену дивљач сам лично сређивао почев од драња до пангловања и имао прилике да видим ефекте погодка, као и то да осим те сачме у телу ове дивље свиње није било других зрна нити погодака. Грудни кош је био прострељен са двадесетек зрна сачме која су поцепала плућа, срце је добило једно или два зрна.
Ово је дивља свиња о којој говорим, лов се одиграо новембра 2005. године.

На овој фотографији се јасно види погодак у леву страну грудног коша и чиме је свиња пуцана:

Колега о коме говорим је, наравно грешком на свињу опалио двојком коју је припремио за шакала, а не куглом коју је такође имао у пушци. Ловачка срећа је одлучила да погодак да такве ефекте на дивљачи да она падне и од метка који није био намењен њој.
Ово, наравно, не значи да дивље свиње треба ловити оваквом муницијом. Ја само испричах оно што сам искусио и својим очима видео.
Добар поглед!