DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161771 poruka u 7324 tema- 7053 članova - Poslednji član: MarinkoM

Јул 08, 2020, 01:23:37
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: [1] 2   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: LOV U SLOVENIJI  (Pročitano 24856 puta)
swift
Administrator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 3593


swift


« poslato: Децембар 28, 2009, 07:15:44 »

Od skoro imamo aktivnog clana iz Slovenije.Nazimak mu je JANEZ

Primetili ste , verovatno, njegove prelepe fotografije odstrela.
Janeza smo zamolili da u ovoj temi napise kako je organizovano
lovstvo u Sloveniji, kako se gazduje, gde su bogata lovista, koja vrsta visoke i niske divljaci ima najvise poklonika,sta se lovi komercijalno i koje su cene odstrela i trofeja
i sve ostalo sto moze biti zanimljivo za lovce u Srbiji. Iskustava nikad dosta, zar ne.

Janez, molim te ti odaberi sa cime ces poceti, dinamiku tvog pisanja, teme, i sve ostalo sto smatras da treba, kako bi nam stvorio sto lepsu sliku divljaci i lova u Sloveniji.

Ne zuri, pisi kad imas vremena...duga je godina i ne stedi tastaturu. hi
Slike se podrazumevaju. 
Sačuvana

odstrelis kad mozes a sa .270 kad pozelis
Marko
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1233E-mail
« Odgovor #1 poslato: Децембар 28, 2009, 07:28:11 »

 clapping
Sačuvana

Dobar pogled!
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #2 poslato: Децембар 28, 2009, 07:30:37 »

Prava razmena iskustva! Koliko sam primetio, Janez lovi u veoma šarenolikom lovištu u kome gazduju atraktivnim vrstama divljači! Bravo za potez čika Swile!  hi
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
swift
Administrator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 3593


swift


« Odgovor #3 poslato: Децембар 28, 2009, 08:11:34 »

Janez je kontaktiran, rekao je da hoce da se angazuje i prenese utiske...i tako.

Janez, ti si na potezu hi
Sačuvana

odstrelis kad mozes a sa .270 kad pozelis
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1859

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #4 poslato: Децембар 28, 2009, 10:37:58 »

u drugom delu daj pravila igre ko sme i kad da odstreli i kakav trofej koliko se ceka za pojedine ,koliko vrsta krupne divljedi imate u lovistu,slikaj bolje hladilnik kmoru i objasni da svako drustvo tj .selo ima hladnjacu za odredjenu kolicinu od 1-2tone mesa divljaci..i druge pojedinosti...
Sačuvana
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93E-mail
« Odgovor #5 poslato: Децембар 29, 2009, 09:36:06 »

Lp!

E za prvo se Janez izvinjava, al bila juče fešta nora i došao kući danas u pola četiri u jutro i još nisam ništa pametno u stanju da spišem... wacko

Evo za početak da malo predstavim kako je organizovano lovstvo kod nas.

Krovna organizacija je Lovački savez Slovenije (LZS, Lovska zveza Slovenije)u koju su po zakonu o lovu učlanjene sve Lovačke udruge (LD, Lovska družina. Imamo i območne lovačke saveze u koje su udruge učlanjene prostovoljno. Po zakonu je lovačka udruga geografsko zaukružena enota koja ne smije biti manja od 2000 hektara. Imamo nešto i državnih lovišta (LPN, lovišče s posebnim namenom,) koja su pod gazdovanjem Šumarskog zavoda Slovenije (ZGS, Zavod za gozdove Slovenije) Član lovačke udruge može da postane svaki punogodišnji državljan RS, koji nije bio kažnjen ili je u postupku kazenskog delikta. Pripravniška doba traje od pola godine pa najviše do tri godine, u ovom periodu mora kandidat opraviti praktički i teoretski izpit. Praktički ispit se opravlja u udruzi, al teoretski je pod okriljem LZS. Teoretski izpit je sestavljen iz više nego deset posamznih ispita.
Tako nešto malo, na kratko za početak...i pripenjam link od stranic Lovačkog saveza Slovenije.

http://www.lovska-zveza.si/default.aspx?MenuID=2

Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
swift
Administrator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 3593


swift


« Odgovor #6 poslato: Децембар 29, 2009, 09:56:52 »

Lep uvod,

nije na odmet da sa par recenica objasnis pripravnicki staz i ispite. To je ozbiljno kod vas po pitanju trajanja i edukacije.
Onako, kratko...
Sačuvana

odstrelis kad mozes a sa .270 kad pozelis
Brno
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1772« Odgovor #7 poslato: Децембар 29, 2009, 10:10:27 »

Zakon kao zakon, kada se dosledno primenjuje, i kada je svest i kultura na ''nivou'' što bi rekao her Žika i Lovstvo u Srbiji bi cvetalo.
Jako zanimljivo i korisno će nam biti da čujemo kako je to u Sloveniji.
Ja imam pitanje za gosp. Janeza: Kolika je godišnja članarina Lovca napr u njegovom Lovačkom Društvu u evrima, koje sve obaveze lovac mora da ispuni pored plaćanja članarine, kako se plaća divljač (meso i trofej), ko vrši lovočuvarsku službu (članovi Društva - lovočuvari ili profesionalna državna služba), kako izgleda hladnjača - spremište za odstreljenu divljač, koji je postupak posle odstrela krupne divljači (obeležavanje, smeštanje u hladnjaču, pregled veterinara...). I još 100 pitanja bi postavio ali za sada toliko.
Unapred se izvinjavam na tolikim pitanjima. hi
Sačuvana
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93E-mail
« Odgovor #8 poslato: Децембар 29, 2009, 10:39:14 »

Lp!

Na sva pitanju poskušaču odgovoriti, al idimo lepo po redu da ne skačemo ljevo desno...

Evo i ovdje je prilika, da vas sve forumaše molim nešto. Ja nisam nikakav gospodin, ja sam samo jedan obični Kranjski Janez. Značilnost Slovenskih lovaca je i to, da se ne nazivamo gospodinom, ampak smo svi na ti i smo Drugari (Tovariši), to je tradicija več od početka organizovanog lovstva u Sloveniji. pioneer

A sada dalje.

Pojedinac koji oče da postane lovac prvo mora u roku oddati molidbu na sedež udruge u koju se oče učlaniti. Rok za oddajo molidbe je najviše puta do 30.11 u tekučoj godini. Pripravnički staž mu nastupi sa 01.01. naslednje godine. LZS je izdala dnevink lovačkog pripravnika u kojega mora kandidat upisivati sve što je radio u posameznim mesecima, mora i prisustvovati kinološkim preriditvam i udeležiti se i tečaja iz varnog rukovanja sa oružjem. Šta mora da kandidat radi je zapisano u navodilima koje je izdala LZS. Dnevnik mora da predloži kad ide opravljati teoretske izpite.
Kandidat ima mentora, koji mora da ima ispit za mentore i on ga vodi i uči i odkriva lovište, divjač u njem. Mentor mora biti strpljiv Lovac, koji nije zavistan i je kandidatu spreman odkriti i one male tajne...

Link na kojem se može pročitati navodila za lovačkog pripravnika:

http://www.lovska-zveza.si/ftp/pdf/Navodilo%20pripravniki.pdf

Tako nešto na kratko o pripravničkom stažu. Lovačke udruge po zakonu ne smejo da računaju kakve pristupne dajatve ili bilokaka denarna nadomestila. Tako da pripravnik isto plati samo godišnju članarinu, koja je cca. 100 evra. (moja udruga)

Tako idemo polako dalje...

Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93E-mail
« Odgovor #9 poslato: Децембар 30, 2009, 11:16:51 »

Lp!

Kad novi Lovac zamoli za oružje (prvi komad), mora prije obaviti psihofizičke testove i na upravni enoti ga provire dal je imao ikada kakav delikt sa oružjem. Kada to sve obavi dobije dozvolu za nabavu oružja.
Koliko divjači i kakvu, godišnje smije član da upleni, zavisi od posamezne udruge jer su to interna pravila. Ja ču da pišem za moju udrugo. Isto valja i za obavezan rad. Kod mene je tako, da mora svaki član do 50 godine starosti ljetno opraviti 24 satova rada, od 50- 65 godine, 16 sata, a iznad 65 godine je rada oprošten. Ves rad u lovištu se godišnje planira i je zapisan Ljetnom upravljalskom planu lovišta. No normalno ima i ne planiranih radova.
Godišnje smije član koji je obavio obavezan rad i platio članarinu upleniti jednog odraslog srnjaka (2 i više godišnjeg), neograničeno godišnjaka, laneta i srna. Srnjaka i godišnjaka je obavezno pokriti sa odstrelom srne ili laneta, ako to ne uradiš platiš trofej po cjeniku LZS. (to je kažnja za one koji bi pucali samo trofeje) Do 01.12. može upleniti i jednog Gamsa iz I. starostnog razreda i jednog odraslog. Po 01.12., ako jih ima još u planu je lov sprošten i može svakdo da upleni još kakvog. Muflonska divjač: Ako upleniš 2. ili više godišnjeg ovna (jarca) onda ga tri godine nemaš. Izpred naslednjog odstrela ovna (2+) moraš odstreliti jane ili ovcu. 1+ ovna možeš upleniti svake godine, samo moraš isto zatim upleniti jane ili ovcu. Jelenska divjač: Svake godine možeš da upleniš jednog jelena 1 ili više godišnjega, samo ga moraš isto pokriti sa odstrelom košute ili teleta. Divje svinje: Ljetno možeš upleniti jednog 2 ili više godišnjeg vepra i jednu takvu krmaču i neograničeno lanskih svinja i mladiča. Normalno sve to se može iznutra godišnjeg plana odstrela, kad je ta obavljen više ne možeš pucati, nezavisno od tega dal imaš dozvolu za to. Al to nije nikakav problem jer nas je u udrugi 80 članova, ali lovi nas možda 20, Gamsa nas intenzivno lovi možda 10. Tako, da nema nikada frke, da ne bi dobio i u miru lovio što očeš. Od sitne divjaći imamo lisicu, jazavaca, kunu bjelicu i zlaticu, patke, sive vrane, srake i šojke. Ovaj lov je uznutra plana, neograničen na člana.
Početkom naslednje godine (u januaru) je uvjek pregled i ocena odstrelene krupne divjači. Tamo se ugotavlja starost i kvalitet divjači. Obavezno se na ocjenu odda trofeje kod muškarca i ljeve donje vilice, kod samica i mladiča pa samo ljeve donje vilice. Vilice se ne oddaja kod Gamsa (jer se starost vidi na rogljima) i kod samca muflona (isto starost po pužih)

Nešto fotografija iz kategorizacije, ki je bila ove godine januara...


Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
swift
Administrator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 3593


swift


« Odgovor #10 poslato: Јануар 06, 2010, 01:40:19 »

Janez,
Hvala Cool

Hajde nastavi sa ovom temom.
Mozda da objasnis koliko imate LD/lovackih udruzenja/ koliko clanova na kolikoj teritoriji gazduju...Znam da to ima na sajtu ali onako iz prve ruke...
Kakva je starosna populacija lovaca...zene kovci, imali ih i koliko...

Naravno, pisi kad uhvatis vreme hi
Sačuvana

odstrelis kad mozes a sa .270 kad pozelis
dr.mita
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2677


Mislimmmm, nisam ginekolog ali mogu pogledati!


E-mail
« Odgovor #11 poslato: Јануар 06, 2010, 01:47:50 »

clapping
Janez nam blize nego cicko, a matori?
Janez, daj komercijalu da vidimo kako to ide...
Hvata me nostalgija...zadnji put sam bio u Novom mestu da kupim reno 4  :Smiley
Sačuvana

ISTERUJEM ZLO,
UTERUJEM DOBRO!
NAJBOLJI NA FORUMU U 2013.PO OCENI ČLANOVA
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93E-mail
« Odgovor #12 poslato: Јануар 06, 2010, 04:31:00 »

Lp!

Evo tako idemo polako dalje...polako jer se ne žuri i sve treba polako a sigurno... drinks

U Sloveniji imamo 416 Lovačkih udruga i 12  državnih lovišta (LPN). U lovačke udruge je udruženo oko 22000 lovca. Kakav je procenat djevojka žal ne znam, a bih želio da bi bio veči... Wink
Območnih lovačkih saveza ima u SLO 18, a članstvo lovačke udruge u njem nije obavezno, obavezno je samo članstvo u Lovačkem savezu Slovenije.
Srednja starost lovaca je 53 godine. Problem je, da mladi nemaju interesa postati lovci. Razlog je anti prpaganda o lovstvu koju vodiju razne para naravočuvarne organizacije, isto kao kod vas, kad sada pišete u "Zelenih". Al borimo se protiv njima sa argumenti, tako, da se situacija lagano smirja.
Lovni turizam je u Sloveniji razvit tako u udrugama, kao i u državnim lovištima. Evo vam linka sa cjenikom lovačkog saveza.

http://www.lovska-zveza.si/ftp/pdf/Cenik.pdf

Nalepio link, jer je suviše da bi tipkao. Normalno to su cjene u Lovačkim udrugama, no dosta jih ima za srnjaka paušal 200 evra, pa i za Gamsa imaju manje cjene nego u cjeniku, samo treba poznati situaciju.

E Tovariš dr. Mita, pa i ja imam nostalgiju po "Katrci", kako smo kod nas kazali Renault-u 4. drinks

Tako opet nešto sam zapisao. Najbolje bi bilo tako, da mi vi postavljate pitanja, pa ja pokušaču da odgovorim na njih. pioneer (ovaj smajli mi je najbolji)

Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
Hemingway
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1859

elmarino019@gmail.com
E-mail
« Odgovor #13 poslato: Јануар 06, 2010, 05:02:48 »

Janez ovo su standardne cene lovno turisticke ponude jedne zemlje kao i svuda u okruzenju EU. Potrebno je objasniti kakvi su principi i pravila igre u tvom i drugim Lovskim udrugama pri LZSlovenije ,iz pravilnika odstrela ,da li clan placa trofej i koliko,kakvi su kazneni penali za pogresan odstrel uzgojno vrednog grla i koje divljaci i druge ostale teme iz zivota obicnog lovca..LP.Dobar Pogled,...
Sačuvana
bane30
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1249


Ako kanis pobijediti nesmes izgubiti!


E-mail
« Odgovor #14 poslato: Јануар 07, 2010, 05:01:18 »

Janez a kako odbijate nove clanove da postanu clanovi lovackog drustva? 100 eura je jako malo da bi se neko uclanio, bar 1000 eura je pocetna cifra pa na dalje! A ko vas kontrolise u lovistu? Sami sebe ili ima neko ko je od drzave placen(citaj od poreza) i ko nije iz istog mesta nego sa strane? Ima te li varijabilni sistem naplate odstrela, t.j. kad je euro 75 onda je 1000 dinara fazan a kad je euro 97 onda je 11 eura?  prevodu dal je odluka sva na lokalnim pasama i subasama ili imate i drzavu?
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: