DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161818 poruka u 7334 tema- 7068 članova - Poslednji član: Momo

Септембар 22, 2020, 09:30:57
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumLoristLovački recepti (Urednik: swift)ПЕЧУРКЕ ИЗ МОГ ЛОВИШТА
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: ПЕЧУРКЕ ИЗ МОГ ЛОВИШТА  (Pročitano 184734 puta)
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #30 poslato: Децембар 08, 2009, 05:38:04 »

Ima neke gnjostarke,nisam ih nikada probao,Kazu da su delikates,ali nesmeju se konzumirati uz alkohol.To ce Dragan ili Ivan bolje objasniti.Ujedno bi ih pitao kakva je suncanica susena i za crnu trubicu.Svojevremeno sam ih brao i susio.Fantasticna aroma,zena se navadila na njih,ali neberem,evo dve godine.Doduse meni je suseni vrganj nezamenljiv
Sačuvana
draganpe
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 391



E-mail
« Odgovor #31 poslato: Децембар 09, 2009, 10:56:50 »

Ima neke gnjostarke,nisam ih nikada probao,Kazu da su delikates,ali nesmeju se konzumirati uz alkohol.To ce Dragan ili Ivan bolje objasniti.Ujedno bi ih pitao kakva je suncanica susena i za crnu trubicu.Svojevremeno sam ih brao i susio.Fantasticna aroma,zena se navadila na njih,ali neberem,evo dve godine.Doduse meni je suseni vrganj nezamenljiv

Verovatno je to velika gnoistarka  (Coprinus comatus) javlja se po na dobrim povrsinama i povrsinava gde se baca stajsko djubrivo (gnojivo) po cemu je i dobila ime. Tacno je da se ne konzumira uz alkohol



odlicnog je kvaliteta koristi se dok su listici beli i svetliji kada potamne i skroz pocrne nije upotrebljiva.

i ove gljive su iz istog roda takodje gnoistarke ali nejestive

sarena gnoistarka



Suncanica nije vrsta pogodna za susenje jer je klobuk relativno tanak, slabo mesnat pa prilikom susenja od nje neostane nista. Moze se eventualno kao suva samleti i koristiti kao zacin ili ako su bas krupniju primerci mozda se nesto i iskoristi.
Crna trubaca, crna truba, - gljiva exstra kvaliteta u svim oblicima. good
Sačuvana
hunter017
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1934


Ситуација никад није била тако озбиљна као увек.


E-mail
« Odgovor #32 poslato: Децембар 14, 2009, 10:09:37 »

Sinoc smo sa drustvom uzivali u garazi(auto napolje a mi unutra),pored ,,kubeta" grejali rakiju pricali price i mezili salamureneog vrganja-zateklo se jos 80-tak kila. Steta nisam slikao kako to izgleda u tanjiru ,ali bice prilike. Svezi od letos u sezoni branja su bili ovakvi... Slikano pored moje vikendice na obronku Cemernika.
Sačuvana

Најкритичнија су у животу прва три минута!
А и последња три!
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93



E-mail
« Odgovor #33 poslato: Децембар 15, 2009, 03:36:27 »

Lp!

I kod nas su rasle ove godine ko lude...







Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #34 poslato: Децембар 15, 2009, 04:29:26 »

Janez L,hudicu jedan,jes da su iz EU,al su lepe.
Sačuvana
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93



E-mail
« Odgovor #35 poslato: Децембар 15, 2009, 04:55:58 »

Lp!

Hehehehehehe... drinks

Evo još nekoliko EU vrganja.







Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #36 poslato: Децембар 15, 2009, 05:31:53 »

Izgeda da ima dosta puhova(doduse i drugih sladokusaca),vidim da su ih dosta naceli.Tako je i kod mene.
Sačuvana
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93



E-mail
« Odgovor #37 poslato: Децембар 15, 2009, 06:10:46 »

Lp!

Sa puhovima je zadnje dve godine slabo jer nije ništa obrodilo, tako, da jih nisam več dve godine ništa ulovio. Al prije, jaoooooo bilo pečenja, gulaža, izpodpeke... A ove godine gljive svuda!



Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
Ivan Stojanović
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 647



« Odgovor #38 poslato: Децембар 15, 2009, 06:25:18 »

Браво за улов!!! Вргањи су прави, милина их је видети!!!  good Свака похвала за начин брања - ножем, па још када је Victorinox...  good Да не застранимо, ножеви на другој теми, а за печурке још једном - чиста десетка.

П.С.
Не познајем ову другу печурку, поред вргања, можда би било лепо да чујемо нешто о њој.

Добар поглед!!!
Sačuvana
Mladjan
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1328



WWW
« Odgovor #39 poslato: Децембар 15, 2009, 06:39:06 »

Ako ista moze pomoci
http://www.3mart.co.rs/html_files/pecurke/pecurke.htm
Sačuvana

Dobar pogled
draganpe
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 391



E-mail
« Odgovor #40 poslato: Децембар 15, 2009, 07:25:16 »

Браво за улов!!! Вргањи су прави, милина их је видети!!!  good Свака похвала за начин брања - ножем, па још када је Victorinox...  good Да не застранимо, ножеви на другој теми, а за печурке још једном - чиста десетка.

П.С.
Не познајем ову другу печурку, поред вргања, можда би било лепо да чујемо нешто о њој.

Добар поглед!!!

DRUGA PECURKA JE AMANITA RUBESCENS - (BISEREKA)

pecurka exstra kvaliteta u rangu je sa amanita caesarea (blagva, knjeginja) koja vazi za carsku gljivu


Amanita caesarea (blagva)


Amanita rubescens (Biserka) gljiva exstra kvaliteta, sadrzi termolabilan hemolizin koji na temperaturi od 70stepeni se lako razara

Izrazito gomoljasto

Izrazito gomoljasto zadebljanje



Verovatno neke forumase hvata strah kada vide biserku i panterovku ali one se lako determinisu:
razlike
panterovka ima ucrtkan rub klobuka meso nije ccrvenkasto obojeno, vencic je gladak.
biseka na prelom i dodir blago porozi boje rose vina, krpice na sesiru se otiru lako, a  i kozica sa sesira se lako guli ,sto nije slucaj sa panterovkom njen klobuk je i dosta tamniji (braonkast) a i meso je belo, a kozicu je tesko skinuti.

Hemiske reakcije: panterovka sa sonom kiselinom - meso postane zuto narandzasto

                  biserka sa fenolom-vinsko crveno ,sa fenollanilinom- crvenkasto




NEJESIVA - OTROVNA  (NE) AMANITA PHANTERINA

panterovka (izrazito isrtan rub klobuka)

Pnterovka



NEJESIVA - OTROVNA  (NE) AMANITA MUSCARIA

Amanita muscaria - muhara njena crvena boja vas vec upozorava na NE

Pozdrav DRAGAN!
Sačuvana
Ivan Stojanović
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 647



« Odgovor #41 poslato: Децембар 15, 2009, 10:30:00 »

Шта друго него да још једном захвалим Драгану на правој лекцији и више него исцрпном одговору на питање. Право ми је задовољство када видим сваки нови одговор на тему - значи нова прилика да нешто научим, а надам се и остале колеге које занима и овај детаљ из ловишта у коме лове!!! Велики поздрав и добар поглед!
Sačuvana
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #42 poslato: Децембар 15, 2009, 10:54:13 »

U pravu si Dragane,cesto sam padao u iskusenje i kada sam bio 99,9 posto siguran da je biserka.Ali zrno sumnje i pomisao na panterku me je terao od nje.Nazalost nisam imao pored sebe boljeg poznavaoca,pa da je barem probam.
Sačuvana
JANEZ L
Junior
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 93



E-mail
« Odgovor #43 poslato: Децембар 16, 2009, 04:07:05 »

Lp!

Biserka ne izraste iz jaja, kao mušnice. To je najsigurniji znak da jih prepoznaš. Sam biserke nabiram jer su vrlo okusne pečene i uložene u ocet. Treba jim je skidati kožu sa kape (olupiti) i prevreti malo u kropu (10 min).



Lovski zdravo
Janez L
Sačuvana

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #44 poslato: Децембар 16, 2009, 09:50:28 »

Eh,te amanite...Mada je Draganov prilog dovoljan za razlikovanje,upitao bih jer nevidim najbolje na slikama,tj.negde ima negde nema onu suknjicu na nozici(dali je dobra terminologija).Da li je biserka ima ili ne,Janez rece da ne izrasta iz jaja,pa je po logici nebi trebalo biti,a opet na jednoj slici je vidim,doduse to je verovatno od donjeg dela klobuka.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: