DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161228 poruka u 7250 tema- 6961 članova - Poslednji član: Početnik991

Септембар 23, 2019, 07:19:21
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Prvi srpski lovački forumLoristLovački recepti (Urednik: swift)ПЕЧУРКЕ ИЗ МОГ ЛОВИШТА
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 13   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: ПЕЧУРКЕ ИЗ МОГ ЛОВИШТА  (Pročitano 178581 puta)
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2189


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #15 poslato: Децембар 07, 2009, 08:37:25 »

Ma ljudi! Sve su pečurke jestive!!! Neke jednom, a neke vise puta!!!  spiteful
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
hunter017
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1934


Ситуација никад није била тако озбиљна као увек.


E-mail
« Odgovor #16 poslato: Децембар 07, 2009, 11:42:59 »

Ova tema je trebala da ima edukativni ton, posle vam ja kriv stink
Zasto ne pisu oni koji su sigurni, nije ovo za zezanje angry2
Ne vidim razloga zasto se ljutis. Ivan Stojanović je poceo temu na pravi nacin good(ako si procitao), ja sam se nasalio oko imena jedne pecurke konkretno ,,suncanice" koju na jugu zovu srndac (asociralo me na divljac)sto nikako nije moglo da navede na pogresnu upotrebu iste. drinks
Sačuvana

Најкритичнија су у животу прва три минута!
А и последња три!
draganpe
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 391



E-mail
« Odgovor #17 poslato: Децембар 07, 2009, 02:00:45 »

Ova tema je trebala da ima edukativni ton, posle vam ja kriv stink
Zasto ne pisu oni koji su sigurni, nije ovo za zezanje angry2

Ja berem dosta vrsta mozda i oko 70-80 ali to je nebitno. Mislim da je covek lepo napisao sta bere i u sta je siguran sto je sasvim ok, i ove vrste su exra kvaliteta sem mozda bele mlecnice ali to je stvar ukusa.
Dzabe je to sto ce neko ko se razume da napise detaljno sve o toj vrsti kada uvek postoji potencijalna opasnost da onaj ko bere pogresi.

Postoje zato rodovi i vrste u kojima nema otrovnih vrsta kao sto su krasnice pa cak i vrganji sem (boletus satanas) koja nije smrtonosan a i lako prepoznatljiv, kao i specificne vrste kao sto je suncanica koju nemozete zameniti ni jednom drugom prvo zbog velicine kao i zbog specificnog setajuceg prstena.

Prema tome svaku gljivu i odlike morate znati po na osob jer nema posebnih pravila po , boji mirisu ukusu i slicno.

onaj koga ova tema i branje ne zanima bolje da nebere nista, onaj koga zanima mora se posluziti dobrom literaturom i reagensima a za ono sto nije siguran moze da pita.

Romano Bozac "GLJIVE" jedna je od knjiga koja vam moze jako pomoci po pitanju ove teme, jer u napomeni daje i slicne vrste a i razlike.

Pozdrav Dragan!


tamni vrganj  (boletus edulis)
  fehterov vrganj  (boletusfechtneri)
  kraljevka (extra) kvaliteta (boletus regius)
  siljatonogi vrganj (boletus appediculatus)
  reakcija boletola na dodir
prosti vrganj (boletus impolitus)
kovara  (boletus luidus)
lazna kraljevka (boletus phinopilus)
  glatkonosa (boletus queletii)
  hajdinski vrganj (boletus aereus)
skerletni vrganj (boletus purpureus)
zutonogi vrganj (leccinum crocipodius)
topolov djed (leccinum durisculum)


turcin  (leccinum aurantiacum)
grabov djed (leccinum griseum)


Boletus satanas ili ludara jedna od boleta koja se nejede  laka je za determinaciju belog je ogromnog debelog sesira jakog trbusastog strucka  pri tom jedna od glavnih odlika je sto su i cevcice i struk crvene do bordo boje

Ovo je mnogo za odjednom .
cijenica je da se treba prvo upznati sa otrovnim gljivama jer to je osnov price.

za pocetak moram reci da za poznavaoce gliva pupavka i suncanica se jako tesko mogu zameniti sto vazi i za ostala uporedjena ali pocecu od ove jer toga se ljudi najvise plase

Suncanica je izrazito velika gljiva velikok sesira do 30cm u sredistu vidno ispupcen ispupcenje je tamnosmedje i tvrdo sesir je sa krpicama i ljuspicama
Strucak 20-40 cm visok vitak vlaknast supalj tvrd i na dnu gomoljasto odebljan nosi prsten pomican po strucku
Meso belo mekano ukus nalesnik
Raste leti i u jesen na svim stanistima
   
  kustrava suncanica (srndakusa)


Amanita phalloides  zelena pupavla (nema veze sto nije smrdljiva)zbog opstih odlika

Klobuk 6-15cm najpre zvonast jajolik zatim otvoren gladak bez ostataka ovoja za kisnih dana malo lepliv
Strucak 5-11cm prema klobuku tanji najpre pun zatim supalj u gornjem delu nalazi se vencis  ali nije pomerljiv na dnu jako gomoljasto zadebljan sa odmaknutim ovojem kao da je izasao iz jajeta
  ostatak ovoja kao ostatak jajeta najbitnija razlika gomoljasto zadeblanje kod suncanice i setajuci prsten


Casica i pomerljivi prsten kao i ispupcenje su jedne od razlika ove dve gljive pritom boja i sama velicina
Nadam se da smo ovom diskusijom razmotrili jednu dilemu ostale cemo kasnije jednu po jednu.

Pravilo je ako nisi 100% siguran nediraj  nono . moram pridodati da kada ste u nedoumici postoje reagensi koji razlicito bojom reagiju tako da je to jos jedan korak napred

 hi


Sačuvana
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #18 poslato: Децембар 07, 2009, 05:01:13 »

draganpe je odlicno i opsirno prikazao deo carstva gljiva,ali opet nedovoljno.Zato kao sto i on rece knjige u sake,a pored sebe dobrog poznavaoca,bar prve sezone branja.Ja bih preporucio i knjige Ivana Fohta,u jednoj je obradio samo vrganje(Boletus)i djedove ili turcine(leccinum).Skrenuo bih paznju na rudnjace,crvenke ili divlji sampinjon koji mnogi rado beru i jedu da ima dvojnike,koji mogu biti stetni po zdravlje,pa ga treba takodje dobro prouciti(uostalom kao i sve druge)Takodje bih preporucio jednu vrstu,koje pred jesen ima u izobilju po zimzelenim(crnogoricnim)sumama.Odlicna je za konzerviranje i lako prepoznatljiva(na dodir pozeleni),rec je o rujnici(nemogu trenutno da se setim latinskog naziva,a mogao bi neko i da ubaci sliku)Suncanica je odlicna pohovana.....Kada je vec otvorena ova tema,mozda je bolje predstavljati jednu po jednu,uz komentare
Sačuvana
Ivan Stojanović
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 647



« Odgovor #19 poslato: Децембар 07, 2009, 05:11:58 »

ДраганПе :  good hi good hi good hi good hi !!!

Велики поздрав много већем познаваоцу печурака и хвала на изузетном учешћу у причи. Поздрав и осталим другарима који учествују и подржавам и предлог колеге Неше да се свака врста ''исцеди'' до максимума што се тиче података, литературе, искустава проверених познавалаца!!!
Ето, то је права ствар, отворио сам тему, а већ толико тога научио од бољег зналца од себе!!!
Браво још једном!
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2189


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #20 poslato: Децембар 07, 2009, 05:34:53 »

Ivane, tek ces upoznati Dragana...  Wink
On vec "ima" ovakvu temu na jednom drugom forumu... sa veoma strucnim i profesionalnim pristupom! Kao i svemu cemu se ovaj lovac, preparator i ljubitelj prirode posveti!  hi
Dragane pozdrav!  good
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
draganpe
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 391



E-mail
« Odgovor #21 poslato: Децембар 07, 2009, 06:42:06 »

Hvala   hi
Sačuvana
draganpe
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 391



E-mail
« Odgovor #22 poslato: Децембар 07, 2009, 06:55:29 »

draganpe je odlicno i opsirno prikazao deo carstva gljiva,ali opet nedovoljno.Zato kao sto i on rece knjige u sake,a pored sebe dobrog poznavaoca,bar prve sezone branja.Ja bih preporucio i knjige Ivana Fohta,u jednoj je obradio samo vrganje(Boletus)i djedove ili turcine(leccinum).Skrenuo bih paznju na rudnjace,crvenke ili divlji sampinjon koji mnogi rado beru i jedu da ima dvojnike,koji mogu biti stetni po zdravlje,pa ga treba takodje dobro prouciti(uostalom kao i sve druge)Takodje bih preporucio jednu vrstu,koje pred jesen ima u izobilju po zimzelenim(crnogoricnim)sumama.Odlicna je za konzerviranje i lako prepoznatljiva(na dodir pozeleni),rec je o rujnici(nemogu trenutno da se setim latinskog naziva,a mogao bi neko i da ubaci sliku)Suncanica je odlicna pohovana.....Kada je vec otvorena ova tema,mozda je bolje predstavljati jednu po jednu,uz komentare

Lactarius Deliciosus - Rujnica, Brinovka



 Rujnice . Javljaju se s kraja cetinarskih suma ,gljiva I klase sesiric je kao iscrtan koncentricnim krugovima  strucak na preseku ispusta mleko boje sargarepe sto je i glavna odlika ove gljive tako da je ne mozete zameniti sa nekom nejestivom.
Postoji  takodje brezova rujnica (brezovka, runjava rujnica) koja je malo po sesiru narocito rubu dlakava nije jestiva kao ni lazna rujnica Lactarius - chrysorrheus  koje se lako razlikuju sto izgledom kao i glavnom odlikom da na preseku pustaju belo mleko.

Lazna rujnica

Brezova rujnica

Brezova rujnica

Kniga Ivana Fohta nasi vrganji gde obradjuje 65 vrsta je odlicna kao i gljive Jugoslavije i Kljuc za gljive  ali mislim da je knjiga Romana Bozca pravi bukvar cak ni jedna druga vam mozda nije potrebna, jer je pored redovnih opisa data reakcija na kiseline i malzerov reagens kao i mikroskopija spora, a jedan bitan detalj je i uporedjenje sa slicnom vrstom i i njihove razlike.

Pozdrav Dragan!
Sačuvana
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #23 poslato: Децембар 07, 2009, 07:46:22 »

Bravo Dragane,veoma cenim ljude koji su studiozni i efikasni.Ja bih se ovde ogranicio na citanje i gledanje tvojih priloga,ako ti nije opterecenje.Mislim da bi mnogi voleli da to vide na ovom forumu.
Sačuvana
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #24 poslato: Децембар 07, 2009, 07:50:40 »

Da,zahvaljujem i Ivanu sto je dobro zapoceo ovu temu.Svi lovci bi pored jos drugih interesovanja,trebali da imaju znanje i o pecurkama.
Sačuvana
dr.mita
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2677


Mislimmmm, nisam ginekolog ali mogu pogledati!


E-mail
« Odgovor #25 poslato: Децембар 07, 2009, 07:51:48 »

Juce sam izeo one rujnice...'nako sa sirom i proprzene na puteru...Odlicne su...nego , kako se sprema ta zelena? Il nema veze...kako god je spremis-radi  rabbi
Sačuvana

ISTERUJEM ZLO,
UTERUJEM DOBRO!
NAJBOLJI NA FORUMU U 2013.PO OCENI ČLANOVA
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #26 poslato: Децембар 07, 2009, 08:03:48 »

Iz iskustva.Ako preteras sa konzumiranjem rujnice(bar mariniranih)urin postaje narandzast,ali nema problema nikakvih.
Sačuvana
dr.mita
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2677


Mislimmmm, nisam ginekolog ali mogu pogledati!


E-mail
« Odgovor #27 poslato: Децембар 07, 2009, 08:06:09 »

Ma jok. Izeo sam sveze. Dragance mi dao recepat kako da ih opravim  spiteful
A sto se urinisanja tice...jbg. i od cvekle pocrveni... Nije lose kad si pijan, odmah se istreznis od straha  drinks
Sačuvana

ISTERUJEM ZLO,
UTERUJEM DOBRO!
NAJBOLJI NA FORUMU U 2013.PO OCENI ČLANOVA
nesa
Senior
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 255



E-mail
« Odgovor #28 poslato: Децембар 07, 2009, 08:24:48 »

Pa to ja reko,da se neprestravis.Bez obzira kojim povodom
Sačuvana
hunter017
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1934


Ситуација никад није била тако озбиљна као увек.


E-mail
« Odgovor #29 poslato: Децембар 08, 2009, 09:02:33 »

Ma jok. Izeo sam sveze. Dragance mi dao recepat kako da ih opravim  spiteful
A sto se urinisanja tice...jbg. i od cvekle pocrveni... Nije lose kad si pijan, odmah se istreznis od straha  drinks

 lol lol lol Ja sam cuo da neke vrste pecuraka ne bi trebalo da se mesaju sa alkoholnim picima, mada iskreno mislim da su tad najlepse(domaca rakijica i salate recimo od salamurenog vrganja ili lisicare). spiteful Da li je to fora da se manje pije ili ima istine?  drinks
Sačuvana

Најкритичнија су у животу прва три минута!
А и последња три!
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 13   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: