DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161395 poruka u 7277 tema- 6986 članova - Poslednji član: nikola025

Децембар 08, 2019, 09:14:42
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 ... 13 14 [15]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: DIVLJA MACKA  (Pročitano 76229 puta)
goran679
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 25


« Odgovor #210 poslato: Децембар 04, 2017, 01:40:03 »

Kolega da ti pokušam pomoći oko obrade trofeja divlje mačke. Moj način obrade lobanja (dosad sam sebi obradio lobanje jazavca,kune,lisice i šakala, divlja mačka je u planu) je sledeći:
 
1.oderi glavu i prilkom deranja skini koliko možeš mesa, s tim što ukoliko planiraš i krzno ostavljati za trofej onda moraš obratiti pažnju na način deranja da bi poslije izgledalo fino. Obavezno nakon odsjecanja glave žicom ili nekim predmetom malo pročačkaj mozak da bi se lakše odvojio

2. Lobanju otkuvaj u vodi u koju si dodao šaku - dvije detrdženta za veš, i kuvaj dok ne primjetiš da se meso odvaja od kostiju. Kada budeš prosipao vodu u kojoj si kuvao obrati pažnju da nije neki od zuba ispao iz vilice prilikom kuvanja, ukoliko jest naknadno ga uvijek možeš učvrstiti sa ljepilom nazad u vilicu

3. Očisti lobanju od ostataka mesa pod jakim mlazom vode (ponovo obrati pažnju na mozak)

4. Bjeljenje je najbolje izvesti hidrogenom (to je opisano na više mjesta na forumu vezano za obradu trofeja srndaća) mada ja lobanje predatora izbjeljujem naknadnim kuvanjem lobanje u vodi u kojoj je veća količina detrdženta za veš, na taj način ja postižem bjelinu lobanje koja je za mene zadovoljavajuća, na taj način se eliminišu ostatci masnoće na lobanji. Od količine detrdženta i od toga koliko je lobanja ostala ,,prljava'' nakon otkuvavanja zavisi koliko je treba kuvati u procesu izbjeljivanja. Nakon toga potrebno je da se lobanja dobro osuši

5. Preostaje postavljanje na daščicu na način i u položaju koji je za tebe odgovarajući


Nadam se da sam pomogao
Sačuvana
svetos
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 763


E-mail
« Odgovor #211 poslato: Децембар 05, 2017, 10:54:48 »

Mali savet. Kod otkuvavanja lobanje dodaj sode-bikarbone. Otprilike na lirar vode jednu kasiku. Meso i masnoca mnogo brze odmeknu, skuvaju i lakse se odvoji od kostiju prilikom kuvanja. Dobija se na belini. Provereno vise puta.
Dobar pogled
Kos
Sačuvana
Stranice: 1 ... 13 14 [15]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: